Ο Άι Βασίλης της χρονιάς, των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη

0
832

Γράφουν οι Δώρα Πουρή και Απόστολος Πάππος

Τίτλος: Άι Βασίλης της χρονιάς
Συγγραφείς: Βασίλης Κουτσιαρής – Γιάννης Διακομανώλης
Εικονογράφηση: Θέντα Μιμηλάκη
Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (Οκτώβριος 2013)
Σελίδες: 32
Τιμή: περ. 10 ευρώ 

aivasilistisxronias2Το είχαμε προτείνει έγκαιρα στο ELNIPLEX και ως χριστουγεννιάτικη γιορτή στα σχολεία. Τώρα θα ασχοληθούμε κατεξοχήν με το βιβλίο.
Τα ξημερώματα των Χριστουγέννων ένα πρωτότυπο παιχνίδι έχει σκαρφιστεί ο δήμαρχος για τους μεγάλους της πόλης. Αφού τους συγκέντρωσε στην πλατεία, έδωσε το σύνθημα για να ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου διαφορετικός. Οι μεγάλοι, ντυμένοι Άι Βασίληδες, θα προσπαθήσουν να μοιράσουν τα δώρα στις διευθύνσεις που θα τους υποδειξει ο δήμαρχος μετά από κλήρωση. Ο Άρης, ο μπαμπάς του μικρού Αλέξανδρου, θέλει πάση θυσία να το κερδίσει και να κάνει το γιο του να πιστέψει στην ύπαρξη του Άι Βασίλη όπως πίστευε κι αυτός όταν ήταν μικρός. Το έπαθλο θα είναι μια βόλτα στο χιόνι με το έλκηθρο. Κι ήθελε τόσο πολύ να κερδίσει.
Το χαρτάκι του λοιπόν έτυχε να γράφει διευθύνσεις σπιτιών της γειτονιάς του « Ανθέων 2, 4, 6». Το δικό του είναι το τελευταίο!
Μη βιάζεστε! Δεν ήταν τόσο τυχερός. Το χαρτάκι μπορεί να του κλήρωσε τη δική του γειτονιά, όμως η δική του γειτονιά ήταν από τις πλέον απομακρυσμένες της πόλης. Η πλατεία, το σημείο τερματισμού θα περίμενε τον πρώο που θα μοίραζε εγκαίρως όλα τα δώρα και θα επέστρεφε για να πατήσει το πορτοκαλί κουμπί που θα σήμαινε και τη λήξη του παιχνιδιού. Αυτός θα γινόταν ο Άι Βασίλης της χρονιάς.
Εκατό περίπου Άι Βασίληδες με ποδήλατα παίρνουν μέρος στο παιχνίδι κι ο ανταγωνισμός είναι τόσο σκληρός που πολλά ποδήλατα βρίσκονταν με ξεφούσκωτα ή σκασμένα λάστιχα. Τι σου κάνει μια βόλτα με το έλκηθρο ε;

Ο Άρης ξεκινά. Μοιράζει με επιτυχία το πρώτο δώρο και προχωρά γρήγορα στο δεύτερο (και προτελευταίο) σπίτι που είναι της φίλης του της Θάλειας, σπίτι που βάλθηκε να τον δυσκολέψει καθώς έπρεπε να κάνει ισορροπία πάνω σε ένα κλαδί για να μπει από το παράθυρο στο σπίτι και ν’ αφήσει το δώρο. Άσε που μέσα σ’ όλα, ένας σκύλος τον έκανε να χάσει την ισορροπία του και να πέσει. Κάποιος  όμως τον περίμενε και ήταν η παιδική του φίλη που είχε σκάσει στα γέλια.

Τελευταίο σπίτι ήταν πλέον το δικό του. Καλά τα είχε καταφέρει και ήταν πολύ πιθανό να ήταν αυτός ο νικητής αφού είχε κάνει πολύ γρήγορα την παράδοση στα δύο πρώτα σπίτια.  Τίποτα δεν θα τον σταματούσε. Πόσο περήφανος θα ήταν ο γιος του για εκείνον.
Κι έρχεται μια στιγμή, μια αναπάντεχη συνάντηση όσο η ίδια η ζωή κι όλα αναποδογυρίζουν μέσα σου. Πάνω στη στέγη του σπιτιού του, ένας άλλος, ανταγωνιστής” του τον κάνει να θυμηθεί τα παιδικά του χρόνια και να ανατρέψει τον αρχικό του στόχο.
Ο Άρης παραιτείται από τον αγώνα για Άι Βασίλης της χρονιάς. Παραχωρεί τη θέση του στον ανταγωνιστή του που τον πείθει ότι σε αυτό το σπίτι θα μπει αυτός και κανείς άλλος. Ο παράξενος ανταγωνιστής Άι Βασίλης θα χαρίσει τα πλέον ανεπανάληπτα Χριστούγεννα στον Άρη και το γιο του.

Εξαιρετικά πρωτότυπη και ιδιαίτερα καλογραμμένη ιστορία από τον Βασίλη Κουτσιαρή και το Γιάννη Διακομανώλη. Νοσταλγικό και συγκινητικό, χριστουγεννιάτικο αλλά όχι γιορτάρικο, έμπλεο συναισθημάτων και εικόνων. Ο Άι Βασίλης της χρονιάς είναι ένα από τα καλύτερα παιδικά βιβλία της χρονιάς.  Γιατί έχει μια ξεκάθαρη ιστορία που αφηγείται. Γιατί δεν εκβιάζει λέξεις, γέλιο και συγκίνηση. Γιατί καταφέρνει αβίαστα να σε πάρει στο ταξίδι των αναμνήσεων του Άρη. Γιατί σε κάνει να αναπολήσεις τις δικές σου συναντήσεις με τον Άι Βασίλη των παιδικών σου χρόνων.

Η εικονογράφηση είναι της Θέντας Μιμηλάκη, με 17 γεμάτα χρώματα σαλόνια που δεν ομολογούν την εξέλιξη της ιστορίας αλλά συμβαδίζουν αρμονικά μαζί της.
Σκληρό εξώφυλλο και όμορφη έκδοση από τις Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕAΣ

***

Ο Βασίλης Κουτσιαρής γεννήθηκε στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και είναι  απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πατρών. Απο τη στιγμή που μπήκε για πρώτη φορά σε τάξη, περίπου στο τέταρτο έτος για την πρακτική του, συνειδητοποιεί ότι δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο. Σήμερα εργάζεται ως δάσκαλος στη Δημόσια Εκπαίδευση αλλά ταυτόχρονα δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς με επίκεντρο πάντα το παιδί.

Είναι συντονιστής της “Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης Κω” (Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, 2012). Η  Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης Κω φιλοξενείται στο Πολυκεντρο Ν.Θαλασσινού και σήμερα απαριθμεί περίπου στα 100 παιδιά. Κυρίως τον ενδιαφέρει να προσαρμόζει τις παρουσιάσεις του ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Χρησιμοποιεί πολύ το θεατρικό παιχνίδι για τις παρουσιάσεις των βιβλίων τόσο στην τάξη όσο και στην Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης.

Έχει την επιμέλεια της σελίδας “Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου” μια  σελίδα αφιερωμένη στο παιδικό/εφηβικό βιβλίο (Βραβείο Κυριάκος Παπαδόπουλος για τη χρήση των νέων τεχνολογιών και κυρίως του διαδικτύου για τη Φιλαναγνωσία από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, 2013) στην ηλεκτρονική εφημερίδα Kos Voice και κάνει παρουσίαση παιδικών βιβλίων στη στήλη «Βιβλίο, στο μικροσκόπιο».
Έχει περιληφθεί δυο φορές (2008/2009) στην πρώτη εικοσάδα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πρωτοπόρων Δασκάλων της Microsoft με τα project “Η τέχνη στο σχολείο” και “Το άγγιγμα”.

Η συγγραφή ξεκίνησε το 2008 με το παραμύθι « Η κραυγή των λύκων»(εκδόσεις Δοκιμάκης, 2010) σε συνεργασία με τον Γιάννη Διακομανώλη, συνάδελφο και συνεργάτη στον Μαγικό Κόσμο του παιδικού βιβλίου. Μια συνεργασία που ευδοκίμησε και ακολούθησαν ακόμα τρία βιβλία: «Ένα αστέρι για μένα» (εκδόσεις Παρρησία, 2012), «Ένας απρόσμενος φίλος» (εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή, 2012) και «Ο Άι Βασίλης της χρονιάς» (εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή, 2013).

Το 2011 το “Ένα αστέρι για μένα” (Βραχεία λίστα βραβείων 2013 / Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) και το 2012 το παραμύθι του “Είναι κάτι που μένει” τιμήθηκαν με Έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Το 2012 το “Ένα κομμάτι ουρανού” έλαβε Τιμητική Διάκριση στον 1ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για το χαμόγελο του παιδιού (ΟΦΕΠΣ).

Το βιβλίο κατέχει ξεχωριστή στη ζωή του Βασίλη Κουτσιαρή και εξακολουθεί να τον γοητεύει να γράφει παραμύθια και μυθιστορήματα για παιδιά.

Τα βιβλία του
Χρυσάνθεμα στο χιόνι, Άγκυρα (2011)     
Είναι κάτι που μένει, Παρρησία (2013)    
Βράδυ στη γη, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2013)     
Μη φοβάσαι Κοκκινοσκουφίτσα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2014)     
Η αποθήκη, Ελληνοεκδοτική (2015)     
Μάγισσες γόμες, Μίνωας (2015)     
Η τέταρτη γοργόνα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2015)
Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;, Ελληνοεκδοτική (2016)
Το θέλω τώρα, Μίνωας (2016)
Μ' αγαπάς, μπαμπά;, Ελληνοεκδοτική (2017)

Συλλογικά έργα
Η κραυγή των λύκων, Δοκιμάκης (2010)     
Ένας απρόσμενος φίλος, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2012)     

Ένα αστέρι για μένα, Παρρησία (2012)     
Άι Βασίλης της χρονιάς, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2013)     
Παιχνίδια σε πόλεμο, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2014)
Χιονισμένη πλατεία, Ελληνοεκδοτική (2016)

 

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Θέντα Μιμηλάκη αποφοίτησε από το τμήμα ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας όπου και ασχολήθηκε παράλληλα με τις γραφικές τέχνες, τη χαρακτική και τα πολυμέσα.

Συμμετείχε σε φεστιβάλ ψηφιακής τέχνης, και σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εκτός από την εικονογράφηση παιδικού βιβλίου με την οποία ασχολείται, εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Βιβλία που εικογράφησε:

Αλεξοπούλου – Πετράκη, Φραντζέσκα, Όνειρα και ελπίδες, Πανελλήνιος Σύλλογος Φροντίδα (2011)    
 Ευσταθίου, Αναστασία, @γαπουλίνια Χριστούγεννα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Κουτσιαρής, Βασίλης, Άι Βασίλης της χρονιάς, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2013)    
Λάττα, Γεωργία, Το αστεράκι του μπαμπά μου είμαι εγώ, Διάπλους (2013)    
Βασιλείου, Φωτεινή, Η φούσκα με τα ψέματα, Παρρησία (2014)    
Δενδρινού, Άννα, Η χιονονιφάδα και το δέντρο το μονάχο, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2014)    
Κουτσιαρής, Βασίλης, Μη φοβάσαι Κοκκινοσκουφίτσα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2014)    
Αναστασοπούλου, Ελένη, Το μυστικό της Ερασμίας και του Έραλντ, Διάπλους (2014)    
Τσορώνη – Γεωργιάδη, Γιολάντα, Ζήτω η αγάπη!, Σαββάλας(2015)    
Κουτσιαρής, Βασίλης, Η αποθήκη, Ελληνοεκδοτική (2015)    
Μαντουβάλου, Σοφία, Η νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη, Μεταίχμιο(2015)    
Διακοπαναγιώτη, Ελένη, Ο Παραμυθούλης, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2015)    
Λάττα, Γεωργία, Ψωμί με ζάχαρη και αλάτι, Διάπλους (2015)      
 Αναστασοπούλου, Ελένη, Ο Μπαμπαγιούμ και οι καραμέλες, Διάπλους(2016)      
Τασάκου, Τζέμη, Η πρώτη μου Λάγκερλεφ: Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον, Μεταίχμιο(2017)      
Τσιάμη, Σοφία, Παιχνίδια με τον παππού, Ελληνοεκδοτική(2017)      
Δαρλάση, Αγγελική, Το πετροκάραβο, Μεταίχμιο (2017)