Ο άνθρωπος φωτιά, του Κωνσταντίνου Πατσαρού

0
1113

Ο Βασίλης, η Άρτεμις και ο Γιάννης είναι φίλοι από παιδιά. Συναντιούνται κάθε καλοκαίρι στο νησί τους, στο νησί των παππούδων τους. Οι αναμνήσεις από τα ατελείωτα παιχνίδια τους, η φιλία, οι συγκρούσεις κάτω από τις ελιές και πλάι στη θάλασσα κατακλύζουν το μυαλό του Βασίλη εκείνο το καλοκαιρινό βράδυ που η πυρκαγιά τα άλλαξε όλα.

Σε μια νύχτα το νησί τους τυλίχτηκε στις φλόγες και οι καπνοί μαύρισαν όχι μόνο τη φύση άλλα και την ψυχή των ανθρώπων. Οι υποσχέσεις που δόθηκαν από τον προηγούμενο Αύγουστο κάηκαν μαζί με τις πρώτες ελιές κι έμοιαζαν πια θαμμένες στη στάχτη.​ Η Άρτεμις όμως, δεν ξέχασε την υπόσχεση που είχαν δώσει ο ένας στον άλλον. Είχαν ορκιστεί ότι θα δημιουργήσουν μια ιστορία, μαζί και οι τρεις. Ο βασικός ήρωας της ιστορίας ήρθε και τη συνάντησε στον χειρότερο εφιάλτη της. Ήταν ο Άνθρωπος Φωτιά. 

Ο Γιάννης και ο Βασίλης αναζητούν απαντήσεις, ο ένας με επιθετικότητα, ο άλλος με αμηχανία. Ο πατέρας του Νικόλα, του άλλοτε κολλητού του Βασίλη, συλλαμβάνεται ως ύποπτος μετά από ένα ανώνυμο τηλεφώνημα. Ο Βασίλης δυσκολεύεται να το πιστέψει. Οι παππούδες τους, αχώριστοι σύντροφοι μια ζωή, φύτεψαν με τα χέρια τους τις ελιές του νησιού. 

Ο Νικόλας θα ξεδιαλύνει το μυστήριο κάνοντας αποκαλύψεις που θα αλλάξουν για πάντα τον Βασίλη οδηγώντας τον σε μια πρώιμη ενηλικίωση. Ευτυχώς η Άρτεμις στέκεται δίπλα του με δυναμισμό αλλά και διακριτικότητα. Κι εκεί στην άλλη πλευρά του νησιού, που δεν έφτασαν οι φλόγες ο Βασίλης ζει τρυφερές στιγμές με τον παιδικό του έρωτα ενώ ο Νικόλας αποχαιρετά για πάντα το νησί που γεννήθηκε. 

Κι ύστερα “τον λόγο παίρνει” ο πατέρας του Βασίλη ως αφηγητής. Ξετυλίγει τις δικές του σκέψεις, θέτει τις δικές του προτεραιότητες. Αποζητά μια ζωή άνετη για τον ίδιο και την οικογένειά του. Οι επιλογές του όμως, θα τον φέρουν αντιμέτωπο με τον ίδιο του το γιο. Και η ιστορία ολοκληρώνεται αφού ο αναγνώστης “δει” και την οπτική του παππού του Βασίλη μέσα από ένα γράμμα. Το βιβλίο όμως, επιφυλάσσει στον αναγνώστη και μια έκπληξη. Το τέλος της ιστορίας κρύβεται στα καρέ ενός κόμικ!

Ο Άνθρωπος Φωτιά είναι ένα πολύ δυνατό βιβλίο! Και δεν είναι η επιλογή του θέματος που προκαλεί αυτή τη φόρτιση στον αναγνώστη αλλά κυρίως ο συγγραφικός τρόπος που ο Κωνσταντίνος Πατσαρός προσέγγισε το θέμα. Οι περιγραφές είναι γλαφυρές και οι εικόνες είναι γεμάτες ήχους, χρώματα και μυρωδιές. Αν και πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο του Κ. Πατσαρού, η γλώσσα και το ύφος αποκαλύτουν έναν ώριμο συγγραφέα κι ένα κείμενο μεστό κι άμεσο. Το αβίαστο χιούμορ διαδέχεται τις συγκινησιακά έντονες, αφηγηματικές στιγμές προσφέροντας στιγμές αναγνωστικής απόλαυσης όπως για παράδειγμα το ταραγμένο όνειρο του Βασίλη, το περιστατικό με τον άτυχο χαλβαδοπιτά αλλά και το πρώτο, αμήχανο φιλί. Πολλές αφηγηματικές σκηνές, για να μην πούμε ολόκληρο το βιβλίο, περνούν κινηματογραφικά σχεδόν μπροστά από τα μάτια του αναγνώστη.

Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι ολοκληρωμένοι και άρτιοι. Ο καθένας καταλαμβάνει το χώρο του στο αφήγημα κι αφήνει το δικό του αποτύπωμα, σαν στάση ζωής. Και οι νεότεροι ηλικιακά ήρωες ζουν στο μεταίχμιο της ενηλικίωσης. Συγκρούονται, δημιουργούν σχέσεις, αμφισβητούν, συνθέτουν το δικό τους αξιακό σύστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Νικόλας που βιώνει μια δύσκολη εφηβία εξαιτίας της σύγκρουσης με τον πατέρα του.  Ακόμα και η φωτιά αποκτά υπόσταση αφού γίνεται ανθρώπινη επιλογή. Η αλλαγή της οπτικής γωνίας του αφηγητή από τον νεαρό Βασίλη, στον πατέρα του και τέλος στον παππού του προσδίδει μια δυναμική στην ιστορία. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση διατηρείται και ο αναγνώστης εισέρχεται στα άδυτα της ψυχής τριών γενιών με κλιμακωτή οικονομία λόγου αντιστρόφως ανάλογη της ηλικίας των ηρώων. 

Τελικά ο κόσμος είναι ένα καρό από άχυρα; Όποιος μπορεί αρπάζει τα περισσότερα; Το κάρο με τον σανό (1510-16, Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο) ο πίνακας του Ιερώνυμου Μπος αξιοποιείται διακειμενικά ως αφορμή για μια εκ βαθέων σχεδόν φιλοσοφική συζήτηση. Το εγκιβωτισμένο κόμικ τέλος, αποτελεί ένα εξαιρετικό εύρημα! Ρωτήσαμε τον Κωνσταντίνο Πατσαρό αν ήταν δική του ιδέα και μας απάντησε:
Δική μου ήταν. Δένει και με αυτό που σου έλεγα παραπάνω. Πίστευα ότι θα ταίριαζε ιδανικά με όλα όσα γίνονται στην ιστορία και θα έδινε ένα ιδιαίτερο τέλος στο βιβλίο, το οποίο θα το έφτιαχναν και θα το παρουσίαζαν οι ίδιοι οι ήρωες του. Το βιβλίο τελειώνει, το κείμενο σταματά και ακολουθεί για δεύτερη φορά το εξώφυλλο αλλά με διαφορετικό όνομα δημιουργού, η ιστορία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται εκεί που την είχες αφήσει, όχι μόνο με λόγια αλλά και με εικόνες, με καρέ κόμικ. Όταν διάβασαν το βιβλίο στο Μεταίχμιο, τους άρεσε πολύ και με παρότρυναν να μεγαλώσω το κόμικ στο τέλος, μια ιδέα που μου ενδιέφερε και μένα. Έτσι έκανα, μεγάλωσα ελαφρώς την έκταση της εικονογραφημένης ιστορίας. Ο Γιώργος Γούσης τοποθέτησε αυτές τις σκέψεις στον χώρο με ιδανική σκηνοθεσία και πρωτότυπες γωνίες. Το σχέδιο του Γιώργου μού ήταν ιδιαίτερα αγαπητό και ήμουν σίγουρος ότι και στον Άνθρωπο Φωτιά θα έδινε κάτι ξεχωριστό.

Ο Άνθρωπος Φωτιά είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία για νέους που διαβάσαμε και σας το προτείνουμε ανειφύλακτα! 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Ο άνθρωπος φωτιά
Σειρά βιβλίου: Βιβλία για Νέους
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Πατσαρός
Εικονογράφηση: Γιώργος Γούσης
Διάβασε: Απόσπασμα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2017​
​Προσαρμογή εξωφ.: Κατερίνα Λελούδη
DTP: Γιώργος Παναρετάκης
Σελίδες: 192
Μέγεθος: 21 Χ 14
ISBN: 978-618-03-0939-3