Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να αποθηκεύσει 4,7 δισεκατομμύρια βιβλία

0
703

Μπορεί εδώ στην Ελλάδα να έχουμε μια θλιβερή σχέση με το βιβλίο καθώς το θεωρούμε παρελκόμενο ξαπλώστρας ή αξεσουάρ ξενέρωτου της παρέας ή φύτουλα της τάξης, αλλά ο ανθρώπινος εγκέφαλος, λέει ομάδα Αμερικανών επιστημόνων, ανακάλυψε πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την ικανότητα να αποθηκεύσει 4,7 δισεκατομμύρια βιβλία, δηλαδή δέκα φορές περισσότερα από ο,τι νόμιζαν παλαιότερα οι επιστήμονες.

Η επιστημονική ομάδα μέτρησε την ικανότητα αποθήκευσης των συνάψεων, δηλαδή των συνδέσεων του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την αποθήκευση των αναμνήσεων και ανακάλυψε ότι, κατά μέσο όρο μπορεί να κρατήσει περίπου 4,7 bytes πληροφοριών. Αυτό σημαίνει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει χωρητικότητα ενός petabyte ή 1,000,000,000,000,000 bytes.

Ένα petabyte είναι το ίδιο με 20 εκατομμύρια τετράστηλες αρχειοθήκες γεμάτες κείμενα, 13,3 χρόνια HD-TV καταγραφές, 4,7 δισεκατομμύρια βιβλία ή 670 εκατομμύρια ιστοσελίδες.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος λοιπόν έχει τεράστιες αποθηκευτικές ικανότητες. Κι αναρωτιέται κανείς… Ένα τέτοιο θαυμάσιο όργανο που μπορεί να αποθηκεύσει τέτοιον όγκο πληροφοριών, γιατί να μην είναι ένας ήπιος αναγνώστης 5-6 βιβλίων το χρόνο; Αλλά ίσως η έφεσή μας στις ιστοσελίδες ή στις τηλεοπτικές καταγραφές να είναι μεγαλύτερη. Ε;