Ο αριθμοφάγος τρώει τα περισσότερα – Τα φυλλάρακια των μαθηματικών

0
932

Βρισκόμαστε στη σελίδα από το βιβλίο τα Φυλλαράκια των Μαθηματικών. Η Πίξελ έχει τραβήξει μια φωτογραφία και μας καλέι να βρούμε αν απεικονίζονται περισσότερα αγόρια ή κορίτσια. Αυτή ήταν μια εύκολη υπόθεση, μετρήσαμε και βρήκαμε τη λύση.

Με αφορμή αυτή τη σελίδα, αρχίσαμε να προσεγγίζουμε τις έννοιες περισσότερα-λιγότερα. Προβήκαμε σε υποθέσεις σχετικά με την πληθικότητα διαφόρων ποσοτήτων κι έπειτα σε μετρήσεις για να επαληθεύσουμε. 

Σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε με παιγνιώδη τρόπο τηις έννοιες, παίξαμε το εξής παιχνίδι. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ζευγάρια. Επέλεξαν το υλικό με το οποίο ήθελαν να παίξουν: χάντρες, πιόνια σκακιού κλπ. Ο ένας παίκτης τοποθετούσε μερικά αντικείμενα, ο δεύτερος έβαζε περισσότερα ή λιγότερα. Χρησιμοποιώντας γλωσσοπίεστρα τα παιδιά έφτιαχναν το στόμα του αριθμοφάγου, ο οποίος σαν λαίμαργος που είναι, τρώει πάντα τα περισσότερα.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού στη δική μας τάξη, ο Γιώργος, το πιο ανήσυχο πνεύμα, πετάγεται ξαφνικά όρθιος φωνάζοντας προβληματισμένος: "Κι αν βάλουμε από τη μία πλευρά τόσα πράγματα όσα κι από την άλλη, τι θα φάει ο αριθμοφάγος;" Ενός λεπτού σιγή κι ο Δημήτρης απαντά:"Ξέρω! Θα μείνει με το στόμα ανοιχτό!"

Καλη διασκέδαση, Φιλαράκια!