Ο Αϊ-Βασίλης στο ραντάρ, του Βασίλη Παπαθεοδώρου

0
1168

Τίτλος: Ο Αϊ-Βασίλης στο ραντάρ
Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2011
ISBN: 978-960-03-5381-5

Αγόρασέ το
Κατέβασέ το δωρεάν

aivasilisstoradarΟ Αϊ-Βασίλης στο ραντάρ, Ο Αϊ-Βασίλης και ο χοντρός Γιαννάκης, “Χριστός γεννάται σήμερον” και Το τυχερό ελατάκι είναι οι τέσσερις ιστορίες που περιέχονται στο βιβλίο με την πρώτη να δίνει και το όνομά της στον τίτλο του.
Πρόκειται για τέσσερις χριστουγεννιάτικες ιστορίες, όλες ξεχωριστές και πολύ όμορφες (όχι εξίσου γιατί υπάρχουν και αδυναμίες-όχι του συγγραφέα, δικές μας- σε αυτήν τη ζωή).

Ο Άι Βασίλης στο ραντάρ
Κάθε χρόνο στις 23 Δεκεμβρίου, χιονίζει στους πρόποδες του Πάηκ Πικ όπου είναι χτισμένη η μικρή πόλη Κολοράντο Σπρινγκς που βρίσκεται στο Κολοράντο της πολιτείας του Ντένβερ των Η.Π.Α. Χιονίζει κι αυτό είναι κάτι συνηθισμένο για εκείνη τη μέρα. Αυτό που δεν είναι συνηθισμένο είναι να τηλεφωνεί ένας πιτσιρικάς, εν έτει 1955 (ψυχρός πόλεμος) στο κόκκινο τηλέφωνο της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας των ΗΠΑ και να ζητεί να μιλήσει με τον Άγιο Βασίλη.  Το κόκκινο τηλέφωνο δε χτυπούσε ποτέ. Αν αυτό συνέβαινε, σημαίνει ότι θα ήταν μόνο για…πόλεμο!

Πως έγινε αυτό; Εκείνη τη χρονιά, το εμπορικό πολυκατάστημα Sears στο Κολοράντο Σπρινγκς, όπου έχει την έδρα της η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας των ΗΠΑ, η NORAD (North American Aeroscape Defence Command), είχε δημοσιεύσει διαφήμιση, στην οποία έδινε το τηλέφωνο επικοινωνίας του Αϊ-Βασίλη. Μόνο που αντί για το τηλέφωνο του Αϊ Βασίλη, χτύπησε το κόκκινο τηλέφωνο της NORAD.

Ο αξιωματικός υπηρεσίας, σμήναρχος Χάρυ Σουπ, παραμονές των Χριστουγέννων, δεν περίμενε τέτοιο δώρο. Σήκωσε το τηλέφωνο και άκουσε ένα παιδί να του ζητεί να μιλήσει στον Άγιο Βασίλη. Το αρχικό σοκ διαδέχθηκε η ψυχραιμία και το χαμόγελο. Και τηλέφωνα χτυπούσαν ασταμάτητα.
Με φόντο το ψυχροπολεμικό κλίμα της δεκαετίας του 50′, ο Βασίλης Παπαθεοδώρου μας μεταφέρει στην ιστορία του σμήναρχου Χάρυ Σουπ, του φίλου και προστατεύομενού του Πάτρικ, στις εναέριες και όχι μόνο κοκορομαχίες των μπλε και των κόκκινων της Αμερικής και της Ρωσίας και εκείνου του απίστευτου λάθους που οδήγησε σε μια υπέροχη παράδοση γιορτής.
Η Norad έκτοτε παρακολουθεί με τα ραντάρ της την πορεία του αγαπημένου άγιου των παιδιών δίνοντας πληροφορίες για την ακριβή του θέση, μέχρι και για τη μέγιστη ταχύτητα του ελκήθρου του.

Ο Άι Βασίλης και ο χοντρός Γιαννάκης
Και στις τέσσερις ιστορίες του βιβλίου, τα Χριστούγεννα και ο Αϊ Βασίλης μοιάζουν με πρόσχημα, με ένα χρονικό φόντο. Στην πρώτη ιστορία το επίκεντρο ήταν ο ψυχρός πόλεμος των δυνάμεων και οι σχέσεις των ανθρώπων όπως αυτές διαμορφώνονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Στη δεύτερη ιστορία, ο Γιαννάκης, ένα παιδί που όλοι κοροϊδεύουν ως χοντρό και φίλους δεν έχει, γράφει στον Άγιο Βασίλη να τον βοηθήσει ώστε να πάψει να είναι το υποκείμενου του χλευασμού των άλλων και κυρίως του…κακού Νίκου. Ο Αϊ Βασίλης τον επισκέπτεται και με μια υπέροχη πτήση με το έλκηθρό του θα του αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα, τους άλλους και κυρίως την αυτοπεποίθησή του.

“Χριστός γεννάται σήμερον”
Η μικρή, μοναχική Μαιρούλα ζει μακριά από τη χώρα της μαζί με τη μητέρας της. Η περιπλάνηση της στους δρόμους θα τη φέρει αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα της καθημερινής ζωής που δεν παύει να ζει και να αναπνέει ακόμα και ανήμερα των Χριστουγέννων. Η τρυφερότητα κι η παιδική της ματιά βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά από τον ορθολογισμό των αστυνομικών ή των καταστηματαρχών που κυνηγούν όποιον μοιάζει με ζητιάνο. Μια από αυτές, η Μαρία, με το μωρό της αγκαλιά, θα ομορφύνει τα Χριστούγεννα της Μαιρούλας, όπως δε θα μπορούσε να το φανταστεί ποτέ. Γιατί η Μαιρούλα είναι ξένη, δεν είναι από δω και οι ανέσεις λείπουν. Η αγάπη όμως είναι παρούσα, όχι μόνο μέρα που ‘ναι και γιατί Χριστός γεννάται σήμερον. Αλλά γιατί έτσι είναι κάποιοι άνθρωποι. Εξαιρετικά συγκινητική ιστορία όσο και η περιπλάνηση της Μαιρούλας στους δρόμους της πόλης που ζει τώρα…

Το τυχερό ελατάκι
Πόσο τυχερό μπορεί να είναι ένα μικρό έλατο που το χαράζουν, που του παίρνουν τους φίλους του, από τα έλατα ως τους χιονανθρώπους, που το ξεριζώνουν και το πηγαίνουν σε μια γλάστρα σε κάπιο άγνωστό του σπίτι; Κι όμως…Παντού μπορεί να βρει κανείς λίγη τύχη. Έστω κι αν τα πράγματα δεν είναι όπως θα τα περίμενε κανείς. Η τελευταία ιστορία του βιβλίου έχει στο κέντρο του τη μοίρα των ελάτων κάθε Χριστούγεννα και την αντιμετώπιση των ανθρώπων προς κάθε τι έξω από αυτούς ως “υπηρεσία” του ανθρωπίνου είδους και πολιτισμού. Μέσα από τις δεκάδες σκέψεις και συναισθήματα του μικρού ελάτου ζούμε όλη αυτήν την εγωιστική νοοτροπία των ανθρώπων που κορυφώνεται τα Χριστούγεννα. Και δεν είναι μόνο τα έλατα που πονούν…

Τέσσερις θαυμάσιες ιστορίες με τα Χριστούγεννα στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών τους. Ο ψυχρός πόλεμος, η δυσκολία σύναψης σχέσεων, ο ρατσισμός εναντίον μεταναστών και κάθε λογής διαφορετικών και η ωφελιμιστική χρησιμοποίηση όλων των όντων του περιβάλλοντος από τους ανθρώπους μπαίνουν στο μεγεθυντικό φακό που έχει στην άκρη της μύτης της η πένα του Βασίλη Παπαθεοδώρου και δημιουργούν ένα ευχάριστο ανάγνωσμα με πλήθος προβληματισμών, σκέψεων και απαρχή δράσης για τα παιδιά-αναγνώστες. Κι ένα καλό βιβλίο κάνει ακριβώς αυτό: την ώρα που σε ταξιδεύει, σε μαθαίνει να βλέπεις καλύτερα τον κόσμο κι όχι να γράφεις καλύτερες εκθέσεις όπως μας έλεγαν στο σχολείο παλιά.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

4666_1150927647901_1892143_nΟ Βασίλης Παπαθεοδώρου έχει κατακτήσει με την συνεπή δουλειά του εδώ και 14 χρόνια μια σημαντική θέση, όχι μόνο στα ράφια των βιβλιοπωλείων και τις πωλήσεις τους, αλλά και στις καρδιές των Ελλήνων βιβλιόφιλων. Τα βιβλία του, παιδικά αλλά κυρίως νεανικά-εφηβικά, σχολιάζουν με το δικό του προσωπικό ύφος όλα σχεδόν τα θέματα που μπορεί να τρυπώνουν στις σκέψεις και τις ψυχές των νέων αναγνωστών: ρατσισμός, αγάπη, ανθρωπιά, bullying, οικολογία και περιβάλλον, πολιτική, αναζήτηση ταυτότητας, πίστη και πολλά άλλα.

Η εκδοτική του παρουσία -και όχι η συγγραφική- ξεκίνησε με αφορμή ένα τυχαίο γεγονός. Η συγγραφέας Ελένη Δικαίου άφησε στην τράπεζα που εργάζεται μια προκήρυξη διαγωνισμού της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, στον οποίο τελικά διακρίθηκε για το βιβλίο του “Σχολική παράσταση“. το οποίο εκδόθηκε 4 χρόνια μετά!

Από το 1996 έως σήμερα έχει γράψει 14 βιβλία για παιδιά, εφήβους και νέους και έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία ενώ το Νοέμβριο του 2014 αναμένεται το 15ο βιβλίο του με τίτλο “Το ημερολόγιο ενός δειλού”.

Γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Από το 1979 ζει στη Γλυφάδα. Φοίτησε στο γυμνάσιο και λύκειο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Στη συνέχεια σπούδασε Μεταλλειολόγος Μηχανικός και Χημικός Μηχανικός στο ΕΜΠ, ενώ έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έχει εργαστεί σε αεροπορική εταιρεία και ως καθηγητής Γερμανικών. Σήμερα εργάζεται ως Αναλυτής Κινδύνων σε τράπεζα. Ο ίδιος ομολογεί: “… ίσως αυτά να μην συνδυάζονται μεταξύ τους αλλά πιστεύω από όλα τα παραπάνω έχω πάρει “κάτι”, είτε αυτό είναι εμπειρία, είτε τρόπος σκέψης, είτε συναναστροφή με πολλούς και διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, που με βοήθησαν και μου έδωσαν ιδέες για το γράψιμο των βιβλίων μου”.

Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας και δύο φορές με το Βραβείο του περιοδικού “Διαβάζω” (2008, 2010) για τα βιβλία του “Χνότα στο τζαμί” και “Στη διαπασών”. Επίσης έχει αποσπάσει άλλα έξι λογοτεχνικά βραβεία για διάφορα έργα του από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.

Πέντε από τα βιβλία του (Το μήνυμα, Οι Εννέα Καίσαρες, Χνότα στο τζάμι, Στη διαπασών, Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας) διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους.

Εργογραφία:
Το μήνυμα. Αθήνα, Καστανιώτη, 2001.
Οι εννέα καίσαρες. Αθήνα, Καστανιώτη, 2004.
Χνότα στο τζάμι. Αθήνα, Κέδρος, 2007.
Ποιoς απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη; Αθήνα, Καστανιώτη, 2007.
Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας. Αθήνα, Καστανιώτη, 2008
Στη Διαπασών. Αθήνα, Καστανιώτη, 2009.
Άλφα. Αθήνα, Καστανιώτη, 2009.
Μια Αστεία Επιδημία. Αθήνα, Καστανιώτη, 2010.
Ο Αϊ – Βασίλης στο ραντάρ – Και άλλες χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Αθήνα, Καστανιώτη2011.
Ιπτάμενες Σελίδες. Αθήνα, Καστανιώτη, 2011.
Οι άρχοντες των σκουπιδιών. Αθήνα, Καστανιώτη,2012.
Ναι Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης. Αθήνα, Καστανιώτη, 2013.
Σχολική παράσταση. Αθήνα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2000-Καστανιώτη 2013
Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο, Εκδόσεις Καστανιώτη (2014)     
Το ημερολόγιο ενός δειλού, Αθήνα, Καστανιώτη, Νοέμβριος 2014
Ήταν το ίνδαλμά μου, Νομική Βιβλιοθήκη (2015)     
Ποιος απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη;, Εκδόσεις Καστανιώτη (2015)
Ο Καρλ, ο Φριτς και το αυγό της ευτυχίας, Εκδόσεις Καστανιώτη (2016)

Επισκεφθείτε την εξαιρετική ιστοσελίδα του Βασίλη Παπαθεοδώρου πατώντας εδώ.