Ο γίγαντας που εξαφάνισε τους αριθμούς, της Χαράς Αγγελέτου

0
770

Στη Μικρή Πολιτεία του Μεγάλου Δάσους ήταν χτισμένος ένας τεράστιος πύργος με 47 παράθυρα, 13 πόρτες, 30 δωμάτια και 1000 πράγματα να πεις γι’ αυτόν. Αλλά το πιο σημαντικό ήταν πως εκεί ζούσαν ο Πυθαγόρας, ένα μικροσκοπικός νάνος που λάτρευε τα μαθηματικά, ο μικρότερος αδερφός του, ο γίγαντας Γοραπύθας, που αγαπούσε τη μουσική και ήταν σπουδαίος πιανίστας, και η μικρή νεράιδα των μαθηματικών, η Υπατία.

Η Υπατία και ο Πυθαγόρας, φίλοι καλοί, μιλούσαν συχνά για τους γρίφους και τα μαθηματικά τους παιχνίδια, όμως αυτά δεν άφηναν απλώς αδιάφορο τον Γοραπύθα, αλλά του προκαλούσαν και μια απέχθεια που σταδιακά… γιγαντωνόταν! Έψαχνε να βρει έναν τρόπο να εξαφανίσει τους αριθμούς από τη ζωή ώστε να γλιτώσει από προβλήματα, κουραστικές συμβουλές και τον μπελά των μαθηματικών. Και τα κατάφερε! Με ένα μαγικό τραγούδι έπαυσε τους αριθμούς και κάθε τους εμφάνιση στον κόσμο. Όμως όλα τους γύρισαν μπούμερανγκ. Ζει κανείς χωρίς τους αριθμούς;

Μια συμπαθητική ιστορία για την αξία των αριθμών/μαθηματικών και την πραγματική θέση και σημασία τους στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Γιατί οι αριθμοί -και ο γράφων δεν υπήρξε ο μεγαλύτερος λάτρης τους- δεν είναι απλά μαθηματικά αντικείμενα, αλλά πανταχού παρόντα στοιχεία σε όλα τα μήκη και πλάτη της ζωής, από τις τεχνολογικές μας εκδοχές όπως το αυτοκίνητο που θα οδηγήσεις (χιλιόμετρα, λίτρα καυσίμου, εξαρτήματα, μεγέθη, αξίες, ζημίες κ.ο.κ.) ή ο υπολογιστής που θα χρησιμοποιήσεις (προγράμματα, δεδομένα κτλ) μέχρι τις πιο ευγενείς εκφράσεις μας όπως η μουσική του Γοραπύθα που τελικά πιάστηκε στην παγίδα που ο ίδιος δημιούργησε.

Αυτή η σύνδεση των μαθηματικών με κάθε πτυχή της ζωής μας και η εφαρμοσμένη αξία τους είναι τα τρανά μηνύματα που μεταφέρει το βιβλίο της Χαράς Αγγελέτου.

Η γεωμετρικής αίσθησης εικονογράφηση είναι της πρωτοεμφανιζόμενης Λένας Σταματοπούλου.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Ο γίγαντας που εξαφάνισε τους αριθμούς
Συγγραφέας: Χαρά Αγγελέτου
Συγγραφέας: Λένα Σταματοπούλου
Υπεύθυνη σειράς: Χαρά Μπιρμπίλη-Παπαδημητρίου
Εκδόσεις: Άγκυρα, Ιανουάριος 2018
Τυπογρ. διόρθωση: Νέστορας Χούνος
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 23 Χ 32
ISBN: 978-960-547-400-3