Ο Δίας, το σόι του και η τρελοπαρέα (3), της Μαρίας Αντωνίου

0
923

Τίτλος: Ο Δίας, το σόι του και η τρελοπαρέα (3)- Η αρπαγή της Περσεφόνης από τον Κάτω Κόσμο
Συγγραφέας: Μαρία Αντωνίου
Εκδόσεις: Κέδρος, 2015
ISBN: 978-960-04-4567-1
Αγόρασέ το (€ 9,90)

o-dias-to-soi-tou_coverΧιόνι και κρύο στην Κρήτη ανοιξιάτικα. Μα την είχε κάνει τη ζημιά ο Πλούτωνας που για δεύτερη φορά είχε αρπάξει την Περσεφόνη κι ο χειμώνας φαινόταν ότι θα κρατήσει όλο τον χρόνο φέτος. “Ελάτε επίσκεψη”, είπε ο Ερμής που επισκέφτηκε τη Νεφέλη και τη Λυδία. Τις καλούσε στη Νίδα, τη σπηλιά των θεών στην κορυφή του Ψηλορείτη. Τα παιδιά χάρηκαν που για μια ακόμα Κυριακή θα επισκέπτονταν τους θεούς και θα άφηναν στα δωμάτιά τους τα ομοιώματά τους, επινόηση των θεών για να το σκάνε τα παιδιά από τοι σπίτι δίχως να ανησυχούν οι γονείς τους. Η ιστορία της Ηούς και του Τιθωνού είναι η πρώτη ιστορία που ακούνε από τον Ερμή πίνοντας ζεστή σοκολάτα. Και τότε ήρθε και η υπόλοιπη παρέα. Ο Αλέξανδρος, η Ειρήνη, η Μυρτώ, ο Παύλος και ο Στέφανος, όλοι μέσα στα ζεστά τους παλτά και τινάζοντας το χιόνι από τα ρούχα τους.

Οι θεοί υποδέχτηκαν τα παιδιά με αγκαλιές και φιλιά. Όχι όλοι όμως. Η Ήρα από τον Όλυμπο άρχισε να κατηγορεί τα παιδιά ότι τις έκλεψαν την ορχιδέα της. Άρχισαν όλοι να ψάχνουν τη θεά Δήμητρα που έλειπε. Ο Ερμής έψαξε παντού. Τίποτα! Τα επτά παιδιά προβληματίστηκαν έντονα και αποφάσισαν να συνδράμουν με το δικό τους τρόπο στην εύρεση της θεάς Δήμητρας. Έτσι, με πρόφαση ότι η Μυρτώ έχει χάσει την ψυχική της ηρεμία και μόνο ο γιατρός Ιπποκράτης ο Κώος μπορεί να γιατρέψει το φόβο θανάτου που έχει, τα παιδιά πείθουν το Δία και τους υπόλοιπους θεού να τα αφήσουν να κατέβουν στα μπουντρούμια του Κάτω Κόσμου.

Ο Ερμής αφήνει τα παιδιά πριν τον δει ο βαρκάρης του Αχέροντα. Μεταμφιεσμένα σε ψυχές, τα παιδιά μαγεύουν τον Κέρβερο που γίνεται… Κερβερούλης με το τραγούδι της Μυρτώς και μπαίνουν στο βασίλειο του Κάτω Κόσμου. Εκεί γνωρίζουν ήρωες και μορφές, τέρατα και γίγαντες, διάσημες προσωπικότητες της μυθολογίας. Από τον Ραδάμανθυ και τον Τάλω, μέχρι τη Χίμαιρα και την Έμπουσα.

Τα παιδιά θα περιπλανηθούν, θα βάλουν κάθε απίθανο τέχνασμα για να ξεγελάσουν όλα τα εμπόδια και όταν συναντούν την Περσεφόνη προσπαθούν να της δώσουν σπόρια από ρόδι για να την πάρουν στην πάνω κόσμο. Ο Πλούτωνας όμως τους αντιλαμβάνεται και το σχέδιό τους πηγαίνει στράφι την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή. Τα παιδιά όμως δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Παρακολουθώντας τις Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη, η Νεφέλη έχει μια εκπληκτική ιδέα την οποία και προτείνει στο Δία. Και η λύση θα έρθει από τα Ελευσίνια Μυστήρια των ανθρώπων. Γιατί η θεά Δήμητρα μόνο με την επιστροφή της κόρης της θα ξαναφανερωνόταν.

Με πολύ χιούμορ, η συγγραφέας πηγαινοφέρνει την ιστορία της μεταξύ μυθολογίας και πραγματικότητας, υπαρκτών στοιχείων και ευρημάτων, ανθρώπων και θεών, επάνω και κάτω κόσμου. Άνευ διδακτισμών και παράθεσης περιττών πληροφοριών για να γίνει δήθεν πιο ακριβές το μυθιστόρημα, ο νεαρός αναγνώστης θα έρθει σε επαφή με πλήθος μυθολογικών προσώπων και τις ιστορίες τους ενώ παράλληλα θα διασκεδάσει με τα επτά παιδιά, από τον τρόπο που μιλούν και συναναστρέφονται θεούς και πρόσωπα μέχρι τις ατάκες που εκστομίζουν στους μεταξύ τους διαλόγους.

Η Κύπρια Μαρία Αντωνίου που ζει στην Κρήτη είναι επίκουρη καθηγήτρια Παρασιτολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι περιπέτειες των παιδιών της και της παρέας τους υπήρξαν η έμπνευσή της για τα βιβλία της παρούσας σειράς. Πριν την Αρπαγή της Περσεφόνης από τον Κάτω Κόσμο, είχαν προηγηθεί Ο Δίας, το σόι του και η τρελοπαρέα (Κέδρος, 2010, το βιβλίο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου για τη βιβλιοθήκη του μαθητή και για τη βιβλιοθήκη του δασκάλου) και το Ο Δίας, το σόι του και η τρελοπαρέα 2-Στη σκεπή του κόσμου (Κέδρος, 2012).

Για παιδιά από 9-10 ετών. Από τις εκδόσεις Κέδρος.

 

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η Μαρία Αντωνίου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο της Κύπρου και σπούδασε ζωολογία και παρασιτολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Είναι επίκουρη καθηγήτρια παρασιτολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, παντρεμένη με το μαθηματικό Χρήστο Κουρουνιώτη και μητέρα δύο κοριτσιών. Τον Ιούλιο του 2010 κυκλοφόρησε το πρώτο της έργο από τις εκδόσεις "Κέδρος" "Ο Δίας, το σόι του και η τρελοπαρέα" και ήδη κυκλοφορεί η δεύτερη έκδοση. Το βιβλίο αυτό βρίσκεται στους καταλόγους με τα ευπώλητα παιδικά και νεανικά βιβλία στην Ελλάδα, έχει παρουσιαστεί στην 4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου στην Αθήνα και έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου για τη βιβλιοθήκη του μαθητή και για τη βιβλιοθήκη του δασκάλου.

 
Τα βιβλία της

Ζίζης Ζιζηφιολάκης: Και οι εφτά ήταν λαίμαργοι, Παρισιάνου Α.Ε. 2016
Ο Δίας, το σόι του και η τρελοπαρέα 3, Κέδρος 2015
Ζίζης Ζιζηφιολάκης: Ο θησαυρός του παππού Κοντοπιθαράκου, Παρισιάνου Α.Ε. 2014
Ζίζης Ζιζηφιολάκης: Χάσαμε τις γάτες – στοπ, Παρισιάνου Α.Ε. 2014
Ζίζης Ζιζηφιολάκης: Ο υπερπολυτιμότατος λίθος, Ευτύχιος, Παρισιάνου Α.Ε. 2013
Ο Δίας, το σόι του και η τρελοπαρέα 2, Κέδρος 2012
Εγώ σκότωσα τον καθηγητή Μάλεντερ, Κέδρος 2011
Ο Δίας, το σόι του και η τρελοπαρέα, Κέδρος 2010