Ο εφευρέτης του κύβου Ρούμπικ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Νιάρχος

0
448

Το Summer Nostos Festival του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Νιάρχος παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά το Nostos University το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στην έννοια της πολυπλοκότητας.

Μέσα από workshops, περίπλοκες κατασκευές και διαγωνισμούς, το Nostos University μας μαθαίνει και αποκρυπτογραφεί με τρόπο φαντασμαγορικό το πώς να παίξουμε με την πολυπλοκότητά. Επίτιμος καλεσμένος της σειράς δράσεων είναι ο καθηγητής αρχιτεκτονικής και design Ερνό Ρούμπικ, ο εφευρέτης του περίφημου Κύβου Ρούμπικ που όλοι πιάσαμε έστω μια φορά στα χέρια μας, ο οποίος έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το ημερολόγιο έγραφε 1974, δηλαδή 45 χρόνια πριν, και ο Ούγγρος καθηγητής αρχιτεκτονικής και design και γλύπτης, Ερνο Ρούμπικ, προσπαθώντας να εξοικειώσει τους φοιτητές του με την έννοια της πολυπλοκότητας, σχεδίασε τον 3D κύβο του που σταδιακά προκάλεσε ενθουσιασμό σε χιλιάδες κόσμου και εξελίχθηκε σε ένα από τα πλέον δημοφιλή παιχνίδια της νέας εποχής.

Τι θα δούμε

Από την Κυριακή 23 Ιουνίου έως την Τρίτη 25 Ιουνίου, το Nostos University θα φιλοξενήσει καλλιτέχνες, γνωστούς για την ικανότητά τους να παίζουν με περίπλοκες συνθέσεις και κατασκευές. Ο Bryan Berg και η Lily Hevesh θα βρίσκονται στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου θα δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα τέχνης που θα παραμείνουν στον χώρο μέχρι τις 28 Ιουνίου. Σε ειδικά workshops θα μοιράζονται τα μυστικά τους με τους επισκέπτες του Summer Nostos Festival.

Και ο καλλιτέχνης με τα τραπουλόχαρτα στο ΚΠΙΣΝ
O Bryan Berg, διεθνούς φήμης cardstacker με αμέτρητες κατασκευές από τραπουλόχαρτα σε όλο τον κόσμο και κάτοχος δύο ρεκόρ Guinness, θα δημιουργήσει, ειδικά για το Nostos University, κάστρα και κτίρια.
Ο καλλιτέχνης, Nick Sayers, για τον οποίο οι επιστήμες αποτελούν πηγή έμπνευσης σε ό,τι κάνει, θα φέρει τον εκπληκτικό του σπειρογράφο και παντογράφο, μηχανές σχεδίασης κατασκευασμένες από ανακυκλωμένα και καθημερινής χρήσης υλικά.
Η δημοφιλής YouTuber Lily Hevesh, επαγγελματίας domino καλλιτέχνης, θα παραθέσει σε σειρά τα κομμάτια του domino δημιουργώντας ευφάνταστες κατασκευές.

Παράλληλα, από την Κυριακή 23 Ιουνίου θα ξεκινήσει το χτίσιμο ενός μωσαϊκού από κύβους του Ρούμπικ που θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, σχηματίζοντας ένα εκθαμβωτικό σκηνικό σε όλες τις φετινές εκδηλώσεις του Nostos University.

Από την Τετάρτη 26 Ιουνίου έως και το Σάββατο 29 Ιουνίου, σειρά παίρνουν οι Speedcubers! Μερικοί από τους πιο γρήγορους λύτες του Κύβου του Ρούμπικ στον κόσμο – Erik Akkersdijk, Nora Christ, Philipp Weyer, Sebastian Weyer, Daniel Goodman and Ricky Meiler – θα μοιραστούν τα μυστικά τους και θα σας μάθουν μια εύκολη μέθοδο για το λύσιμο του κύβου. Ανάλογα με το επίπεδό σας, τα μυστικά θα είναι από απλές κινήσεις για αρχάριους, μέχρι πιο περίπλοκους αλγόριθμους για τους πιο προχωρημένους λύτες.

Την Παρασκευή 28 Ιουνίου, ο ίδιος ο εφευρέτης του διάσημου κύβου, Ερνό Ρούμπικ θα βρίσκεται στον Φάρο σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του, για μια συνομιλία με το κοινό, ενώ θα ακολουθήσει εορταστική βραδιά, γεμάτη από εκπλήξεις πολυπλοκότητας.

Το Σάββατο 29 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί ο επίσημος διαγωνισμός επίλυσης παζλ της World Cube Association (WCA) στην Ελλάδα, το Athens SNFestival Cubing 2019, όπου 120 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο θα διαγωνιστούν σε διάφορες κατηγορίες μεταξύ αυτών την επίλυση του κύβου με ένα χέρι ή με κλειστά μάτια! Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με την απονομή των βραβείων από τον Ερνο Ρούμπικ.

Αναλυτικό Πρόγραμμα Nostos University στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Νιάρχος

Κυριακή 23 – Τρίτη 25 Ιουνίου 18:30 – 19:45: Εργαστήρια από τους Bryan Berg, Nick Sayers, Lily Hevesh. Κατασκευές από τους Bryan Berg, Nick Sayers, Lily Hevesh, Daniel Goodman και Ricky Meiler
Τετάρτη 26 Ιουνίου 18:30 – 19:45: Speedcubers – Εργαστήρια για Αρχάριους, Εργαστήρια Μωσαϊκού
Πέμπτη 27 Ιουνίου 18:30 – 19:45: Speedcubers – Master Classes, Εργαστήρια Μωσαϊκού
Παρασκευή 28 Ιουνίου 18:30 – 20:00: Εορτασμός για τον Κύβο του Ρούμπικ, που συμπεριλαμβάνει Q&A με τον Ernő Rubik και Επίδειξη γρήγορου λυσίματος του κύβου από τους θρύλους του είδους, με οικοδεσπότες τον κωμικό Γιώργο Χατζηπαύλου και τον μάγο Mark Mitton.
Σάββατο 29 Ιουνίου 12:00 – 19:30 Athens SNFestival Cubing – WCA Speedcubing Competition Διαγωνισμός & Απονομή Βραβείων

Με ελεύθερη είσοδο

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις εξασφαλίζεται μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο SNFestival.org και με δελτίο εισόδου 1 ώρα πριν από την έναρξη κάθε εκδήλωσης από το Info Point που θα βρίσκεται στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ.

Ανακαλύψτε όλο το πρόγραμμα στο www.SNFestival.org
Ακολουθήστε το SNFestival στο Facebook