Ο ζωγράφος που ζωγράφιζε με τελείες

0
1123

Ο Ζορζ Σερά (Georges-Pierre Seurat) γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1859 στο Παρίσι και έζησε μόλις 31 χρόνια (Παρίσι, Μάρτιος 1891). Η αιτία θανάτου τού θεωρείται αβέβαιη και έχει υποτεθεί ότι πέθανε από μηνιγγίτιδας πνευμονία, διφθερίτιδα κ.α. Ο γιος του πέθανε δύο εβδομάδες αργότερα από την ίδια ασθένεια, ενώ η γυναίκα του ήταν έγκυος σε δεύτερο παιδί που πέθανε και αυτό κατά τη γέννηση. Το τελευταίο του φιλόδοξο έργο, The Circus, έμεινε ημιτελές κατά τη στιγμή του θανάτου του.

Ο Σερά ήταν μετα-ιμπρεσσιονιστής ζωγράφος και θεωρείται ορθώς ο εισηγητής του πουαντιγισμού (στιγματογραφία). Οι κριτικοί θεωρούν πως το έργο του Ένα κυριακάτικο απόγευμα στο νησί της Γκραντ Ζατ (1884-1886) άλλαξε την κατεύθυνση σύγχρονης τέχνης αποτελώντας την αρχή του νεο-ιμπρεσιονισμού.

Οι τελείες (στίγματα) θεωρούνται ένας πολύ ιδιαίτερος τρόπος τέχνης έκτοτε. Μπορούμε να γνωρίσουμε το έργο του Σερά και να πειραματιστούμε με τα παιδιά, αρχικά με έτοιμα περιγράμματα τα οποία το παιδί θα γεμίσει με πυκνές τελείες, κατόπιν με ελεύθερα σχέδια δημιουργημένα εξ’ ολοκλήρου από τελείες.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε την Τελεία του Πίτερ Ρέινολντς και να γιορτάσετε δημιουργικά την παγκόσμια ημέρα της Τελείας στις 15 Σεπτεμβρίου.