Ο κάπρος του Ερύμανθου και η Ελαφίνα της Κερύνειας, της Μαρίας Αγγελίδου

0
585

Ο τρίτος και ο τέταρτος άθλος του Ηρακλή, ο Κάπρος του Ερύμανθου και η Ελαφίνα της Κερύνειας, με την ιδιαίτερη μεταγραφή των μύθων από την εξαίρετη Μαρία Αγγελίδου που για μια ακόμα φορά καθηλώνει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες με την στρωτή, διάφανη αφήγησή της.

Το άρτιο αποτέλεσμα της σειράς των μυθολογικών παραμυθιών του Μεταιχμίου, μιας εκ των πιο ποιοτικών σειρών του εκδοτικού οίκου, πέραν των έξοχων αφηγηματικών επιλογών της συγγραφέως που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών σε ήδη γνωστούς μύθους- γεγονός όχι εύκολο- οφείλεται και στην αρμονική συνδιαλλαγή του κειμένου με τα σχέδια της Ίριδας Σαμαρτζή που προσαρμόζει το βλέμμα της στην εικονογράφηση μύθων χαρίζοντας κίνηση, εκφραστικότητα και animation αίσθηση στο υλικό της.

Όλα τα βιβλία των μυθολογικών παραμυθιών των δύο συγκεκριμένων δημιουργών είναι η ποιοτικότερη πρόταση για μυθολογία για παιδιά σε επίπεδο σειράς που κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια.

Ο Ερυμάνθιος Κάπρος είναι ο τέταρτος άθλος του Ηρακλή, τον οποίο οι μελετητές έχουν χαρακτηρίσει ως μια αλληγορία της προσπάθειας των ανθρώπων να περιορίσουν τις καταστροφές από τους χειμάρρους των ποταμών, γεγονός που μέχρι πρόσφατα ταλαιπωρούσε αγροτικούς και όχι μόνο πληθυσμούς.

Ο τεράστιος αγριόχοιρος που είχε χαρίσει στον Ερύμανθο η Θεά Άρτεμις, τρομοκρατούσε τους χωρικούς, κατέστρεφε τα σπαρτά τους και έτρωγε τα ζώα τους, ενώ ενοχλούσε ακόμα και τους Κενταύρους. Ο Ευρυσθέας ανέθεσε στον Ηρακλή να τον φέρει ζωντανό, σίγουρος και αυτή τη φορά για την αποτυχία του.

Η Μαρία Αγγελίδου εστιάζει ιδιαίτερα στο πέρασμα του Ηρακλή από τη Φολόη και τη φιλοξενία του ήρωα από τον κένταυρο φίλο του, τον Φόλο, όπου συμβαίνει κάτι πραγματικά απίστευτο. Ο Ηρακλής πείθει τον Φόλο να ανοίξει το πιθάρι που είχε χαρίσει ο Διόνυσος στους Κενταύρους και μια μάχη μεταξύ του Ηρακλή και των αφηνιασμένων Κενταύρων ξεσπά.

Με τον πόνο του ήρωα για την τροπή που πήρε μια απερισκεψία, οδηγούμαστε στην αιχμαλωσία του κάπρου και τη μεταφορά του ζωντανού στις Μυκήνες όπου ο Ευρυσθέας το αντιμετώπισε με την… γνωστή του γενναιότητα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Ο κάπρος του Ερύμανθου
Συγγραφέας: Μαρία Αγγελίδου
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Ίρις Σαμαρτζή
Διόρθωση τυπ. δοκιμίων: Θοδωρής Τσώλης
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Απρίλιος 2018
Δραστηριότητες Μαρία Γονιδάκη
Σελίδες: 40
Μέγεθος: 14 Χ 21
ISBN: 978-618-03-1102-0

Η ελαφίνα της Κερύνειας, η Κερυνίτιδα έλαφος ήταν η επόμενη αποστολή εξόντωσης του Ευρυσθέα προς τον Ηρακλή. Πρόκειται κατά το μύθο, για την πέμπτη και πιο γρήγορη ελαφίνα του θεσσαλικού κάμπου, με τα χρυσά κέρατα, που διέφυγε της θεάς Άρτεμις και έκτοτε τέθηκε υπό την προστασία της, εκτιμώντας το ελεύθερον του χαρακτήρα της και την ταχύτητά της.

Αυτό το ελάφι προσπάθησε με διάφορα τεχνάσματα ο Ηρακλής και λέγεται πως τα κατάφερε μετά πολλών κόπων και ασταμάτητου τρεξίματος ξοπίσω της. Και λέγεται ακόμα πως αυτό το ελάφι ο Ηρακλής δεν το σκότωσε.

Τα υπόλοιπα για αυτόν τον πιθανότατα πρόωρα εξελληνισμένο βόρειο μύθο, στο βιβλίο της Μαρίας Αγγελίδου.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Η ελαφίνα της Κερύνειας
Συγγραφέας: Μαρία Αγγελίδου
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Ίρις Σαμαρτζή
Διόρθωση τυπ. δοκιμίων: Θοδωρής Τσώλης
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Απρίλιος 2018
Δραστηριότητες Μαρία Γονιδάκη
Σελίδες: 40
Μέγεθος: 14 Χ 21
ISBN: 978-618-03-1103-7