Ο Κουκούσκα, της Μάρως Κατσίκα

0
2296

Τίτλος: Ο Κουκούσκα
Συγγραφέας: Μάρω Κατσίκα
Εικονογράφηση: Μάρω Κατσίκα
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, 2017
Διορθώσεις: Κατερίνα Λογοθέτη
Σελιδοποίηση: Εριφύλη Αράπογλου
Εκτύπωση: Γιώργος Κωστόπουλος
Σελίδες: 44
Μέγεθος: 16 Χ 16
ISBN: 978-960-471-134-5

Αγόρασέ το

Ο Κουκούσκα είναι κούκος (ρώσικα: кукушка/kukuska=κούκος). Ένα ανοιξιάτικο πρωινό ξύπνησε και βγήκε βόλτα στο δάσος. Παράξενο! Κάποια δέντρα ήταν κομμένα στα δύο. Πιο παράξενο: οι καμηλοπαρδάλεις είχαν χάσει το λαιμό τους. Και τα αξιοπερίεργα συνεχίστηκαν. Πουλιά χάνονταν στον ουρανό, ο χαρταετός των παιδιών εξαφανίστηκε και το χειρότερο… έλειπε ένα κομμάτι ουρανού. Μα ο Κουκούσκα είχε αποφασίσει να λύσει αυτό το μυστήριο. Και θα το λύσει.

Η Μάρω Κατσίκα, μετά το Καραβάκι που ήθελε να ταξιδέψει ως την άκρη του κόσμου, φτιάχνει ένα ακόμα εξαίσιο picturebook όπου το βραχύ, λιτό, ξεκάθαρο κείμενο συνδιαλλέγεται απολαυστικά με τις πολύχρωμες γεωμετρίες της δημιουργώντας ένα ονειρικό θα το χαρακτήριζα βιβλίο.

Είναι η επιλογή των ζωηρών χρωμάτων, οι καθαρές τους αντιθέσεις, τα πάμπολλα καθημερινά σχήματα μέσα από τα οποία συνθέτει τον κόσμο του βιβλίου της. Με απλά χαρτόνια, ένα ψαλίδι και λίγη κόλλα, μπορεί ο καθένας, δίχως ιδιαίτερες εικαστικές γνώσεις, να ανασυνθέσει με την τεχνική του κολλάζ το λιτά απολαυστικό περιβάλλον του βιβλίου, να δημιουργήσει μορφές, αντικείμενα, τοπία, περιβάλλοντα, εν τέλει να μαγευτεί και να μαγέψει. Κύκλοι, παραλληλόγραμμα, τετράγωνα, τρίγωνα, ημικύκλια, σχήματα εύκολα για κάθε παιδί.

Η ιστορία του Κουκούσκα δραματοποιείται εύκολα από τα παιδιά, παίζεται σαν σύντομο θεατρικό παιχνίδι, εικαστικά είπαμε ότι ανοίγει υπέροχους δρόμους αλλά, επίσης, παρέχει και ωραία θέματα προς διαπραγμάτευση: κλοπή, επιστροφή κλοπιμαίων, προσωπική ευθύνη για την διόρθωση των κακώς κειμένων του δημοσίου βίου/τοπίου, δημοκρατικό συμβούλιο και "ο ουρανός ανήκει σε όλους" κι όχι σε όποιον τον λιμπίστηκε.

Ο Κουκούσκα αποτελεί το πρώτο παραμύθι που έγραψε και δοκίμασε τις εικαστικές ιδέες της η δημιουργός με τρόπο ίσως αντίστροφο. Πρώτα κατέβασε στο χαρτί τους εικαστικούς πειραματισμούς της κι ακολούθως έδωσε λέξεις στα σχήματά της. Με επιρροές από το αρχιτεκτονικό της υπόβαθρο, την είσοδο των γεωμετρικών σχημάτων στην Τέχνη και το κίνημα της Ρώσικης Πρωτοπορίας, έφτιαξε ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο, κι αν η γλώσσα του ήταν κάποια από τις διαδεδομένες του κόσμου, τώρα θα διαβάζαμε για τον θηλυκό Έρικ Καρλ.

Ούτε εμένα με αφορούν οι πιασάρικοι αυτοί χαρακτηρισμοί, ούτε τους αναγνώστες, ίσως ούτε και τους συντελεστές του βιβλίου. Αλλά έτσι έχουν τα πράγματα.

Πάρτε το. Αν δεν είστε από εκείνους που ξεπετάνε ένα παιδικό βιβλίο διαβάζοντάς το 5 λεπτάκια κάθε βράδυ πριν το νάνι του παιδιού, πάρτε το.

Από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ/ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

H Μάρω Κατσίκα γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Berlage Institute (Ολλανδία) και ασχολήθηκε ερευνητικά με τη σοβιετική πολεοδομία της περιόδου 1917-30. Έχει μεταφράσει από τα ρωσικά το βιβλίο της Μαρίνας Τσβετάγιεβα, Μια ζωή μέσα στη φωτιά, Εστία, Αθήνα 2008, καθώς και άρθρα του βυζαντινολόγου Σεργκέι Αβέριντσεβ για το περιοδικό Νέα Εστία. Ζει στην Αθήνα, όπου εργάζεται ως αρχιτεκτόνισσα.

Η εικονογράφηση της Μάρως Κατσίκα ακολουθεί τις γραμμές και τα χρώματα του ρωσικού μοντερνισμού. Οι εικαστικές αναφορές είναι άλλοτε υπαινικτικές (Ελ Λισίτσκι, Καζιμίρ Μαλέβιτς, Λιουμπόβ Ποπόβα, Λάζλο Μοχόλι-Νάγκι) και άλλοτε ρητές, όπως είναι για παράδειγμα το κόκκινο πουλί, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πλοκή, και το οποίο εμπνέεται από τη σπουδή της Βαρβάρας Στεπάνοβα, Μελετήστε το παλιό, δημιουργήστε το νέο (1919).

Τα βιβλία της
Το καραβάκι που ήθελε να ταξιδέψει ως την άκρη του κόσμου
Ο Κουκούσκα