Ο Κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

0
1274

Τίτλος: Ο Κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί
Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα
Εικονογράφηση: Φραντζέσκα Κοζάντι
Εκδόσεις: Πατάκη 2008
Σελίδες: 40 
ISBN 978-960-16-2874-5

 Αγόρασέ το

kotsifas1Ο μικρός Κότσυφας είχε φύγει το καλοκαίρι από το δάσος για να σωθεί, τότε που είχε ξεσπάσει η μεγάλη φωτιά, που είχε εξαφανίσει κάθε μορφή ζωής! Γύρισε όμως από νοσταλγία, άλλωστε εκεί ήταν το σπίτι του, αλλά και αποφασισμένος να βοηθήσει να ξαναγεννηθεί το δάσος.

Όλα μαύρα
και σιωπή
εδώ κάποτε
υπήρχε ζωή
……………

Τώρα κλαις
και λυπάσαι
ίσως φταις
να το θυμάσαι

Τραγουδά λυπημένος, όταν συναντά μια μικρή λευκή παπαρούνα, η οποία έχει χάσει το λαμπερό κόκκινο χρώμα της εξαιτίας της λύπης για το καμένο δάσος. Αυτό το λουλούδι θα συμβουλέψει τον Κότσυφα της ιστορίας μας να ζητήσει βοήθεια από τους ανθρώπους. Όχι τους μεγάλους, αυτοί δεν καταλαβαίνουν, τους μικρούς που έχουν ευαισθησίες και σίγουρα θα βοηθήσουν.
Πως όμως θα τους δώσουν το μήνυμα ότι χρειάζονται βοήθεια; Μα με μια σιωπηλή διαμαρτυρία! Τα πουλιά σταματούν να κελαηδούν. Τα παιδιά το καταλαβαίνουν και σπεύδουν να βοηθήσουν φυτεύοντας δέντρα. Το δάσος ξαναβρίσκει την ομορφιά του, τα ζώα επιστρέφουν, τα πουλιά ξαναρχίζουν το τραγούδι τους και η παπαρούνα κοκκινίζει απ τη χαρά της.

Το δάσος είναι ζωή
ανάσα και πνοή
Και τι ζητά;
Αγάπη, προστασία
κι όχι αδιαφορία

Το βιβλίο είναι το πρώτο της σειράς Οικο-λογήματα το οποίο παρουσιάστηκε στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, συνοδεύεται από πληροφοριακό κι εκπαιδευτικό υλικό, γλωσσάρι καθώς και δραστηριότητες από τη Βασιλική Νίκα. Εξαιρετικά όμορφα και παιχνιδιάρικα τα χρωματιστά πουλιά της Φραντζέσκας Κοζάντι! Όπως είναι φανερό στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με το περιβάλλον, την προστασία του και της δημιουργία οικολογικής συνείδησης. Το σημείο που έχει ενδιαφέρον να εστιάσουμε είναι ότι δεν χρειάζεται να βάλουμε οι ίδιοι φωτιά στο δάσος, με την αδράνεια ή την αδιαφορία μας γινόμαστε συνένοχοι στην καταστροφή του. Εκπαιδευτικοί οι οποίοι εκπονούν περιβαλλοντικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην τάξη τους, σίγουρα θα βρουν πολύ ενδιαφέρον το βιβλίο, αλλά και τα επόμενα της σειράς:

«Η Μεσόγειος είμαι εγώ και δεν είμαι πια εδώ» με θέμα τη μόλυνση των θαλασσών και την αδιαφορία για τις επιπτώσεις στη θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα.

«Παιδιά σε δράση! Η ώρα να σώσουμε τη γη έχει φτάσει» για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις κλιματικές αλλαγές.

«Η μικρή γοργόνα πώς να ζήσει στο Σκουπιδονήσι;» για τη διαχείριση των σκουπιδιών και την ανακύκλωση.

«Το Αστροπελέκι με την περιέργεια δίνει λύση για την Ενέργεια!» για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

iliopoulosfeatured

Ο  Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Οι γονείς του, Έλληνες της διασποράς, με καταγωγή από την Πάτρα και την Κρήτη, από την Ικαρία και την Κύπρο, μεγάλωσαν στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο της Αιγύπτου. Οι φήμες λοιπόν ότι στις φλέβες του ρέει Μεσόγειος μάλλον αληθεύουν. Μεγάλωσε σ’ έναν μαγικό κήπο στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Στα ευτυχισμένα παιδικά του χρόνια αγαπημένο του παιχνίδι ήταν να πλάθει ιστορίες, που τις δραματοποιούσε με τους φίλους του. Σήμερα, με τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά τους, ζουν μεταξύ Παιανίας Αττικής και Άκολης Αιγιάλειας.

Σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση. Η επαφή και η επικοινωνία με τα παιδιά συναντά την πηγαία δυνατότητα του να γράφει ιστορίες και παραμύθια καθώς τα παιδιά αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τον ίδιο. Δημιουργεί μια λογοτεχνία χωρίς διαχωρισμούς και ταμπέλες και ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο για όλους.
Το 1995 εκδόθηκε «Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας» (Εκδόσεις Δελφίνι), το πρώτο του βιβλίο για παιδιά.
Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Τριγωνοψαρούλης» (Εκδόσεις Πατάκη). Το διαφορετικό ψάρι έγινε ο πιο διάσημος σύγχρονος ήρωας της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας. Πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο, οι περιπέτειές του μεταφράστηκαν και κυκλοφόρησαν στην Κορέα και στην Κίνα, ενώ για την παρουσίασή του σε σχολεία και λογοτεχνικά φεστιβάλ έχουν μεταφραστεί στην Ιταλία, στη Βουλγαρία και στη Γερμανία.
Από τότε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει γράψει πολλά –περισσότερα από 70– βιβλία για παιδιά και νέους. Από αυτά, τα 27 κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες, όπως Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Μαλαισία, Κορέα και Κίνα, στην οποία κυκλοφόρησαν και τα εφτά βιβλία του Τριγωνοψαρούλη. Το βιβλίο «Από Μικέλε προς Φώτη», το οποίο έγραψε σε συνεργασία με τον Ιταλό συγγραφέα Λουτσάνο Κομίντα (1954-2011) και τη μεταφράστρια Βασιλική Νίκα, κυκλοφόρησε συγχρόνως σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ αργότερα στην Ισπανία (στα καταλανικά) και στη Γερμανία.

Βιβλία του έχουν τιμηθεί με βραβεία και επαίνους:
«Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας»: Έπαινος Αντιγόνη Μεταξά, 1996, από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
«Ο Τριγωνοψαρούλης»: Έπαινος Αντιγόνη Μεταξά, 1998, από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
«Έτοιμος από καιρό»: Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, 1999
«Η βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες»: Εύφημη Μνεία Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς για τη θεατρική διασκευή του βιβλίου, σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Παπαδάκη
«Καφέ αηδιαστικό μπαλάκι»: Βραβείο Λογοτεχνικού Περιοδικού «Διαβάζω», 2004
«Παίξε το ανάποδα»: Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, 2006
«Κι οι ιστορίες μεταναστεύουν»: Έπαινος Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αιγύπτου.
Όταν ο Βιβλιοπόντικας συνάντησε την Τίτα Γραβιέρα (2005) – Έπαινος εικονογράφησης ΕΒΓΕ στην Κιάρα.
Το βιβλίο «Μίλα μη φοβάσαι – 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο» αναγράφηκε στον διεθνή κατάλογο 2009 της Internationale Jugendbibliothek του Μονάχου.
Πρόκειται για τη Διεθνή Παιδική Βιβλιοθήκη που ίδρυσε η Jella Lepman (η οποία ίδρυσε και την ΙΒΒΥ) αμέσως μετά τον πόλεμο με στόχο τη μόρφωση και την αλληλοκατανόηση των λαών. Τα επιλεγμένα βιβλία από όλο τον κόσμο που αναγράφονται στον ετήσιο κατάλογο αποτελούν και τα βιβλία μιας έκθεσης που ξεκινά από την Μπολόνια και ταξιδεύει σ΄όλο τον πλανήτη.

Κείμενά του έχουν εικονογραφήσει οι Έλληνες εικονογράφοι: Νικόλας Ανδρικόπουλος, Λήδα Βαρβαρούση, Νικήτας Γεράκης, Βασίλης Γρίβας, Χρήστος Δήμος, Λίλα Καλογερή, Ναταλία Καπατσούλια, Γιώργος Καραχρήστος, Έλλη Κελεμένδρη, Έφη Λαδά, Γαρυφαλιά Λευθέρη, Βίκτωρ Μοσχόπουλος, Πωλίνα Παπανικολάου, Διατσέντα Παρίση, Στέφανος Ρόκος (Έπαινος ΕΒΓΕ για το εξώφυλλο του βιβλίου «Παίξε το ανάποδα»), Γιώργος Σγουρός, Ντανιέλα Σταματιάδη, Εύη Τσακνιά, Μαρία Τσαμπούρα, Κατερίνα Χαδουλού, Πέτρος Χριστούλιας κ.ά.

Επίσης οι: Chiara Fedele (Έπαινος ΕΒΓΕ για το βιβλίο «Όταν ο Βιβλιοπόντικας συνάντησε την Τίτα Γραβιέρα»), Marina Marcolin, Carla Menea, Francesca Cosanti, Germano Oviani, η Nοτιοαφρικανή Marjorie Van Heerden, η Aγγλίδα Helen Pooley και ο Βούλγαρος Stefan Georgiev.

Εμπνεύστηκαν από τα βιβλία του
Η εικαστικός Έφη Βάγκνερ εμπνεύστηκε από το παραμύθι του για μεγάλους «Θάλασσες του έρωτα, ουτοπικές» (Εκδόσεις Έλιξ, 2010) και δημιούργησε εικαστικά έργα τα οποία το κοινό είδε στην ομώνυμη έκθεσή της που ταξίδεψε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αίγινα και στο Παρίσι. Εκθέσεις με έργα τους από εικονογραφήσεις παραμυθιών του έχουν επίσης πραγματοποιήσει ο Νικόλας Ανδρικόπουλος, η Έφη Λαδά και η Chiara Fedele.

Γράφει στίχους για τη συλλογή με τα τραγούδια του Τριγωνοψαρούλη
Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από τους συνθέτες Δέσποινα Σουγιούλ, Κώστα Θωμαΐδη, Σπύρο Λάμπρου και Γιώργο Χριστιανάκη.

Έχουν παιχτεί τα θεατρικά του:
«Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος», «Ο Βιβλιοπόντικας», «Παραμύθια να τα φας στο πιάτο», «ΟΙΚΟλογήματα» και «Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει», το οποίο είναι και το πρώτο του έργο που γράφτηκε αρχικά ως θεατρικό, μετά από παραγγελία του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης.

Επισκέψεις σε σχολεία και προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας
Εκτός από τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες, όπου συναντά τους μικρούς αναγνώστες του, μεταφράζει λογοτεχνικά έργα για παιδιά, σχεδιάζει προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και ασχολείται με την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, καθώς και με άρθρα του σε περιοδικά.

Συνεργάζεται και γράφει άρθρα για περιοδικά για παιδιά
Για μια δεκαετία ήταν συνεργάτης των περιοδικών «Το παιδί μου κι εγώ» και «Παράθυρο στην εκπαίδευση», καθώς και της παιδικής εφημερίδας «Φινιστρίνι».
Σήμερα αρθρογραφεί στο περιοδικό «Σύγχρονο Νηπιαγωγείο».

Συμμετέχει ενεργά σε δράσεις για το βιβλίο
Το 2013 ανακηρύχθηκε από την ΕΨΥΠΕ Αγγελιαφόρος Ψυχικής Υγείας στα σχολεία.
Από το 1994 είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του οποίου είναι πρόεδρος.