Ο λύκος Ζαχαρίας θέλει ν’ αλλάξει χρώμα

0
1206

Τίτλος: Ο λύκος Ζαχαρίας θέλει ν’ αλλάξει χρώμα
Τίτλος πρωτοτύπου: Le loup qui voulait changer de couleur, 2009
Συγγραφέας: Orianne Lallemand
Εικονογράφηση: Eleonore Thuillier
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2013
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 21 Χ 21
ISBN: 978-960-484-409-8

Αγόρασέ το

lykoszaxariasxroma_coverΟ λύκος Ζαχαρίας κοιτάζεται στον καθρέφτη. Δεν του αρέσει που είναι μαύρος. Τον λυπεί αυτό το χρώμα. Έτσι, τη Δευτέρα, παίρνει έναν κουβά πράσινη μπογιά και βουτάει μέσα την πατούσα του για να γεμίσει κατόπιν όλο του το σώμα πρασινάδες. Ωχ! Ο καθρέφτης του έχει άσχημα μαντάτα. Είναι σαν χοντρός βάτραχος!

Την Τρίτη φοράει ένα κόκκινο πουλόβερ που τον καλύπτει σχεδόν ολόκληρο. Συμφορά! Ο καθρέφτης είναι αμείλικτος μαζί του. Σαν τον Αϊ-Βασίλη είναι!

Την Τετάρτη τα πράγματα ξέφυγαν εντελώς. Ο Ζαχαρίας παίρνει μια ντουζίνα ροζ τριαντάφυλλα και με τα πέταλά τους καλύπτει όλο του το σώμα. Ο Χριστός και η Παναγία. Μόνο που δε μίλησε ο καθρέφτης για να του πει πως είναι σαν… πριγκίπισσα.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο λύκος Ζαχαρίας θα βρει χρώματα και μπογιές σε απίθανα μέρη και θα μεταμφιεστεί κάθε φορά όλο και πιο παράξενα. Αλλά ο καθρέφτης κι ακόμα χειρότερα και κάποιοι ακόμα θα είναι όλο χαχανητά μαζί του. Τελικά, θα αντιληφθεί ότι το χρώμα του δεν είναι και τόσο εξωφρενικό.

Ακόμα θυμάμαι τα ασταμάτητα γέλια των παιδιών όταν τους διάβασα αυτό το παραμύθι του λύκου Ζαχαρία. Το διάβασέ το μας πάλι είναι λίγο μπροστά σε αυτό που γινόταν. Όχι, αναγνώστη μου. Δεν είμαι εγώ ο πάνδεινος αφηγητής που απογείωσε το παραμύθι. Είναι ξεκαρδιστικές αυτές οι μεταμφιέσεις του λύκου Ζαχαρία. Κι εκεί που γελάς, γελάς, γελάς, τσουπ… σου πετάει και το ωραίο μηνυματάκι του που- βασικά- πρέπει να το ξετρυπώσεις εσύ γιατί το ‘χουμε πει… στα καλά παραμύθια τα μηνύματα δεν λέγονται. Υπονοούνται. Ή και κρύβονται ακόμα.

Το πιο αστείο παραμύθι της σειράς κι ο,τι πρέπει για τα χρώματά. Προσωπικά, το προτείνω και απλά ως ένα παραμύθι για να περάσετε απίστευτα καλά. Κι άμα το δραματοποιήσετε κιόλας… αφήστε. Χαμός στο ίσιωμα. Το προτείνω με θέρμη.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η Οριάν Λαλμόν γεννήθηκε το 1972. Ο λύκος Ζαχαρίας από τις εκδόσεις Auzou και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος είναι το πιο γνωστό της πρότζεκτ. Ζει στο Ντινάρ της Βρετάνης με το σύζυγο και τα τέσσερα τους παιδιά, σε μια παλιά αγροικία. Παράλληλα με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων, επισκέπτεται σχολεία, βιβλιοθήκες και εργαστήρια.

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Ελεονόρ Τουιλιέ γεννήθηκε το 1979. Είναι εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Ζει μεταξύ νότιας Γαλλίας από όπου κατάγεται και Τυνησίας. Ο λύκος Ζαχαρίας είναι ασφαλώς το πιο επιτυχημένο πρότζεκτ της.