More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΟ μπαμπάς μου είναι ψηλός και δυνατός μα..., της Κοραλί Σοντό (εικ.:...

    Ο μπαμπάς μου είναι ψηλός και δυνατός μα…, της Κοραλί Σοντό (εικ.: Κρις Ντι Τζιακόμο)

    Υπάρχουν βιβλία ακατάλληλα, κακά, πολύ μέτρια, ντεμί, συμπαθητικά, αξιοπρεπή, αξιόλογα, θαυμάσια, εξαιρετικά, αριστουργηματικά. Από τα συμπαθητικά και πάνω ασχολούμαστε με κάποιον τρόπο, ενίοτε είμαστε και πιο επιεικείς στις κρίσεις μας.

    Αλλά αυτό είναι ένα βιβλίο από εκείνα που δεν χρειάζονται την επιείκεια κανενός. Είναι ένα πολύ έξυπνο βιβλίο αντιστροφής ρόλων, όπου ο πατέρας, ο ψηλός και δυνατός μπαμπάς, κάθε βράδυ κάνει τα ίδια: “δε θέλω να πάω για ύπνο”. Ο γιος του (μορφολογικά γιος μοιάζει, αλλά μας είναι αδιάφορο τι είναι) προσπαθεί να είναι τρυφερός μαζί του. Αλλά δεν πιάνει. Αναγκάζεται να γίνει πιο αυστηρός μαζί του. Μετά του διαβάζει ένα παραμύθι, το κόλπο αυτό πιάνει πάντα άλλωστε. Τότε ο μπαμπάς ζητάει ένα ακόμα παραμύθι. Όταν τελειώνει κι αυτό, ο μπαμπάς ζητάει κι άλλο. Ε, όχι αρκετά! “Τέλος για σήμερα. Τώρα, γρήγορα στο κρεβάτι σου κι έρχομαι μαζί σου να σε σκεπάσω”. Ως που θα φτάσει ο μπαμπάς για να αποφύγει την ώρα του ύπνου; Ως που θα φτάσει το παιδί του για να τον βάλει στο κρεβάτι του;

    Είναι ευφυής η ιστορία της Κοραλί Σοντό. Είχαμε γελάσει πολύ όταν ο Μάκης Τσίτας είχε αναποδογυρίσει πριν σχεδόν οκτώ χρόνια είχε γράψει τη δική του αναποδογυριστή ιστορία με τίτλο Αχ, αυτοί οι γονείς (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή). Εδώ με πολύ πιο βραχεία φόρμα, χαρακτήρα picture book και ατμόσφαιρα bedtime story, το παιδί προσπαθεί να κάνει όλα όσα συνηθίζουμε οι γονείς για να στείλουμε τα παιδιά για ύπνο. Με αυθεντικό χιούμορ, κοφτές προτάσεις, διαφορετικές γραμματοσειρές που λειτουργούν βοηθητικά και στον γραμματισμό και μια υψηλότατης αισθητικής, αφαιρετική, εικονογραφική προσέγγιση από τον Κρις Ντι Τζιακόμο που επιτρέπει στο παιδί να ανασαίνει μέσα στην ιστορία και να μην εγκλωβίζεται σε άλλες λεπτομέρειες, το Ο μπαμπάς μου είναι ψηλός και δυνατός μα… σε κατακτά αμέσως με την απλότητα, την ευκρίνεια, τον αντι-ρεαλισμό του.

    Και κάπως έτσι, ανοίγει ένα θαυμάσιο παράθυρο συζήτησης με το παιδί: θες να έρθεις στη θέση μου; Θέλεις να μπεις στα παπούτσια μου όταν κάθε βράδυ σε κυνηγάω να πας στο κρεβάτι σου; Κι αν σου πει “θέλω”, ε μόνο διαβάζοντας μια ακόμα ιστορία θα σωθείτε. Οι καλές ιστορ… συμφωνίες ήθελα να πω, κάνουν τους καλούς φίλους.

    Από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη.

    Διακρίσεις

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Father of the Bride [Score] – Alan Silvestri

    Hans Zimmer – Romanian Wind Soundtrack from Sherlock Holmes 2

    Beltaine – Bring to the Boil

    Pan’s Labyrinth Lullaby – Piano and Violin Version

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο μπαμπάς μου είναι ψηλός και δυνατός μα.
    Συγγραφέας: Coralie Saudo
    Εικονογράφηση: Kris Di Giacomo
    Τίτλος πρωτοτύπου: Mon papa, il est grand, il est fort, mais…
    Μετάφραση: Μαριάννα Ψύχαλου
    Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη, Noέμβριος 2020
    Τυπογραφία-lettering: Άννα Σαπουντζή
    Σελίδες: 28
    Μέγεθος: 24Χ 30
    ISBN: 978-618-50-4985-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular