Ο Όγκι κι εγώ, της Ρ. Τ. Παλάσιο

0
869

Τίτλος: Ο Όγκι κι εγώ
Συγγραφέας: R. J. Palacio
Μετάφραση: Μαρίζα Ντεκάστρο
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Σελίδες: 366
Μέγεθος: 14,5 Χ 20,5
ISBN: 978-960-569-630-6

Αγόρασέ το

«Ξέρεις τι σημαίνει να είσαι παιδί;
… να μετατρέπεις το τίποτα στα πάντα.»

Μετά τη παγκόσμια επιτυχία που σημείωσε το Θαύμα, η συγγραφέας R.J.Palacio αποφασίζει να παρουσιάσει στους αναγνώστες
Τρεις ακόμα θαυμάσιες ιστορίες. Δεν γράφει όμως τη συνέχεια της ιστορίας του δεκάχρονου Όγκι Πούλμαν, ενός συνηθισμένου παιδιού με ασυνήθιστο πρόσωπο που αντιμετωπίζει τα σκαμπανεβάσματα της ζωής του τον πρώτο χρόνο στο γυμνάσιο Μπίτσερ, παρα παρακολουθούμε τη ζωή τριών παιδιών που η γνωριμία και η συναναστροφή με τον Όγκι τους άλλαξε τη ζωή. Τι θα συμβεί στον Όγκι δε θα μάθουμε ποτέ, μας αφήνει να οραματιστούμε και να πλάσουμε εμείς το μέλλον του, αλλά σίγουρα θα καταλάβουμε πως έχει επηρεάσει τον κόσμο γύρω του.

Από τη μεριά του Τζούλιαν
«Ο φόβος δεν μπορεί να σου κάνει μεγαλύτερο κακό απ ό,τι ένα όνειρο»
Ουίλιαμ Γκόλντινγκ
«Διατήρησε την ηρεμία σου και μην είσαι Τζούλιαν».

Ο Τζούλιαν είναι αντιπαθητικός, αγενής, κακός, είναι ο νταής συμμαθητής του Όγκι. Τα βλέμματα, τα παρατσούκλια, οι προσπάθειες να χειραγωγήσει την τάξη και να την στρέψει εναντίον του Όγκι, είναι δήγματα εκφοβισμού. Τι συμβαίνει όμως με τον Τζούλιαν ; Είναι τελικά μόνο θύτης;

Πλούτωνας 
I guess there is no one to blame

We are leaving ground
Will things ever be the same again ?    
Europe,“The final Countdown”

Ο Κρίστοφερ είναι ο παλιότερος φίλος του Όγκι. Είναι κοντά του στις δυσκολίες, στις στενοχώριες, στις πολλαπλές εγχειρήσεις, είδε  φίλους να εξαφανίζονται από τη ζωή του Όγκι, ένοιωσε κι εκείνος πόσο δύσκολο είναι να είσαι φίλος του. Τι σημαίνει τελικά  η λέξη …. φίλος;

Σίνγκαλινγκ
«Είναι τόσο μυστήριος τόπος η χώρα των δακρύων»

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ
Η Σάρλοτ, το μοναδικό κορίτσι της ομάδας καλωσορίσματος του Όγκι, είναι φιλική αν και κάπως απόμακρη, είναι ευγενική αλλά αμέτοχη, είναι συμπαθητική αλλά φτάνει μόνο αυτό;

Μήπως το να είσαι «καλός» σημαίνει πολλά περισσότερα;
 Οι τρεις ιστορίες εξετάζουν την πολυπλοκότητα της φιλίας, της πίστης, της συμπόνιας, της καλοσύνης, της αποδοχής, σε μια ηλικία που όλα αλλάζουν, αμφισβητούνται, διαπραγματεύονται.  Που όλα είναι άσπρα ή μαύρα, που μπαίνουν σε διαφορετικά όρια σε καινούριες κοινωνικές συνθήκες.  Που όλοι προσπαθούν να ταιριάξουν και να μη διαφέρουν σε τίποτα από το ανώνυμο πλήθος.

Πώς μπορείς όμως να ταιριάξεις με τους άλλους όταν γεννήθηκες για να ξεχωρίζεις;
Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση της συγγραφέως έχει ευαισθησία και χιούμορ. Η γραφή της κατανοητή και ρέουσα, διάλογοι ζωντανοί, ρεαλιστικοί.  Οι ήρωες  ξεπηδούν από της σελίδες φωνάζοντας τις σκέψεις τους και άλλοτε ψιθυρίζουν τα συναισθήματα και τους φόβους τους. Κάπου εκεί θ’ αναγνωρίσεις και τη δική σου φωνή να σου ψιθυρίζει πως κάποτε αισθάνθηκες κι εσύ διαφορετικός…. όπως οι πάντες.                                                                                                        

Το βιβλίο με τη βασική ιστορία του Όγκι, το ΘΑΥΜΑ παραμένει best seller σε όλο τον κόσμο και #1 στη λίστα των New York Times για περισσότερα από 3 χρόνια.

Το 2017 αναμένεται η κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας του Όγκι, σε σκηνοθεσία του Stephen Chbosky με πρωταγωνιστές τη Julia Roberts, τον Owen Wilson και τον Jacob Tremplay (το μικρό πρωταγωνιστή της ταινίας Το δωμάτιο).

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η R. J. Palacsio ζει στην Νέα Υόρκη με τον σύζυγό της, τα δύο τους παιδιά και τους δύο τους σκύλους. Επί είκοσι χρόνια εργαζόταν ως καλλιτεχνική διευθύντρια και σχεδιάστρια εξωφύλλων γνωστών και άγνωστων συγγραφέων διάφορων ειδών βιβλίων. Πάντα, όμως, ήθελε να γράψει. Όλο αυτό το διάστημα περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει και κάποτε αντιλήφθηκε πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί από μόνο του. Δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή για να αρχίσεις να γράφεις ένα βιβλίο, σκέφτηκε. Απλώς το αποφασίζεις και ξεκινάς.
Το Θαύμα, το πρώτο της μυθιστόρημα για παιδιά, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος και είναι #1 Best Seller στους New York Times για περισσότερα από 3 συνεχή χρόνια.