Ο Παραμυθούλης, της Ελένης Διακοπαναγιώτη

0
791

Τίτλος: Ο Παραμυθούλης
Συγγραφέας: Ελένη Διακοπαναγιώτη
Εικονογράφηση: Θέντα Μιμηλάκη
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καρατζά
Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
ISBN: 978-618-5151-08-9

Αγόρασέ το €14,90

Αλήθεια, γνωρίζετε πως γεννιούνται τα παραμύθια και ταξιδεύουν από στόμα σε στόμα και μεγαλώνουν ολόκληρες γενιές; Κάπως έτσι δημιουργήθηκε και η ιστορία του παραμυθούλη και μας ταξιδεύει σε αλλοτινούς καιρούς. 
"Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια χειμωνιάτικη νύχτα που ο αέρας φυσούσε δυνατά και τα ξύλα στο τζάκι τριζοβολούσαν πετώντας μαγικές σπίθες, γεννήθηκε ένα χαριτωμένο και στρουμπουλό μωρό, ο Μυθούλης. Μητέρα του ήταν η αστείρευτη Φαντασία, πατέρας του ο ευγενής Παραμυθάς. Οι γονείς του τον καμάρωναν και ονειρευόταν πως όταν μεγαλώσει θα γίνει ένα όμορφο και αγαπημένο παραμύθι".
Ο Μυθούλης σαν μεγάλωσε, ήρθε ο καιρός να βρει τη δική του ιστορία και τον δικό του ήρωα για το παραμύθι του, ώστε να πάρει και το δικό του όνομα. Στην αρχή του φάνηκε λίγο δύσκολο όμως έπειτα σκέφτηκε να ξεκινήσει την αναζήτηση στο δάσος, όπου μένουν οι περισσότεροι ήρωες των παραμυθιών και να τους ρωτήσει πως έφτιαξαν τη δική τους ιστορία.

Στο δάσος συνάντησε αγαπημένους ήρωες των παιδιών από τα παραμύθια τη Χιονάτη και τους επτά νάνους, την κακιά Μάγισσα, τον Πρίγκιπα καθώς και ζώα και πουλιά του δάσους. Ο Μυθούλης προβληματίστηκε, έπρεπε να βρει μόνος του τη λύση, όμως δεν έχασε το θάρρος του θα συνέχιζε την αναζήτηση στο δάσος και θα επισκεπτόταν το σπίτι της Κοκκινοσκουφίτσας. Έπρεπε όμως να περάσει και από το σπίτι του αγαπημένου του φίλου του Κοντορεβυθούλη όμως έμαθε ότι είχε αρρωστήσει και δεν ήθελε να αρρωστήσει και ο ίδιος, έτσι γύρισε σπίτι του. Όλη την εβδομάδα συνέχισε να ψάχνει και να ρωτάει ποια είναι τα συστατικά για ένα καλό παραμύθι. Μίλησε με τα Τρία Γουρουνάκια, τον κακό Λύκο, τα επτά Κατσικάκια και τη μαμά Κατσίκα και πολλούς άλλους ήρωες παραμυθιών.
Ο Μυθούλης ήταν τόσο αγαπητός σε όλους και όλοι χαιρόταν τη συντροφιά του. 
Ωστόσο η συνάντηση με τον φίλο του Κοντορεβιθούλη θα είναι καθοριστική για να φτιάξει την πιο όμορφη ιστορία των παραμυθιών.
Ένα παραμύθι βγαλμένο από τα παραμύθια των παιδικών μας χρόνων. Η Ελένη Διακοπαναγιώτη με λόγο που ρέει δίνει τη δική της οπτική για τη δημιουργία των παραμυθιών και φτιάχνει το δικό της παραμύθι. Δίνει στον πρωταγωνιστή της ιστορίας τ’ όνομα Παραμυθούλης και μας εξηγεί το λόγο που πήρε τ’ όνομα του.

Η εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη με μικρές πινελιές τονίζει τα συναισθήματα των ηρώων και τους δίνει μυθική διάσταση. Γιατί στα παραμύθια όλα μπορεί να συμβούν και τα’ αδύνατα να γίνουν δυνατά. Ο Παραμυθούλης μας ξεναγεί στον κόσμο των παραμυθιών. 

Κόκκινη κλωστή δεμένη, 
στην ανέμη τυλιγμένη, 
δώσ’ της κλότσο να γυρίσει,
 παραμύθι ν’ αρχινίσει, 
παραμύθι μαγικό, 
για έναν κόσμο μυθικό…
Με το γνωστό ποίημα τελειώνει η ιστορία και μας προκαλεί να ξεκινήσουμε το δικό μας παραμύθι και να γίνουμε οι ήρωες αγαπημένων μας παραμυθιών. 

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η Ελένη Διακοπαναγιώτη γεννήθηκε στην Κω το 1969. Εργάζεται ως βρεφονηπιαγωγός από τον Σεπτέμβριο του 1990 στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου της Κω και ασχολείται με παρουσιάσεις και αφηγήσεις παιδικών βιβλίων. Από το 2006 είναι μόνιμη συνεργάτιδα της εφημερίδας Σταθμός στην Ενημέρωση έχοντας την επιμέλεια παιδικής σελίδας με τίτλο "Σταθμούληδες". Το πρώτο της παιδικό παραμύθι, "Ο Νικόλας ονειρεύεται τη μουσική", εκδόθηκε το 2008 από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδικών Σταθμών του Δήμου της Κω. Το 2010 χάρη στον Δήμο της Κω εκδόθηκε το δεύτερο παραμύθι της με τίτλο "Σκουπιδοϊστορία", το οποίο προσπαθεί να γνωρίσει στα παιδιά την έννοια της ανακύκλωσης. Την ίδια χρονιά (2010) συνέταξε τα κείμενα ενός εγχειρίδιου για την ισότητα, με τίτλο "Το όνειρό μας" που απευθύνεται σε παιδιά και όχι μόνο (εκδόθηκε από την ΕΓΕ Παράρτημα Κω).
Η συνεργασία της με την ΕΓΕ συνεχίστηκε και σε άλλες δύο εκδόσεις. Η πρώτη στο βιβλίο Γυναικών έργα μ' ένα ποίημά της για τη μητέρα και η δεύτερη γράφοντας τα κείμενα του "Ο Δίας και η Τρόφη" γνωρίζουν τη μεσογειακή διατροφή, ένα εγχειρίδιο για τη μεσογειακή διατροφή, το οποίο διανεμήθηκε στις πρώτες τάξεις όλων των δημοτικών σχολείων του νησιού της Κω. Ο Παραμυθούλης είναι το πρώτο της βιβλίο με τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Θέντα Μιμηλάκη αποφοίτησε από το τμήμα ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας όπου και ασχολήθηκε παράλληλα με τις γραφικές τέχνες, τη χαρακτική και τα πολυμέσα.

Συμμετείχε σε φεστιβάλ ψηφιακής τέχνης, και σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εκτός από την εικονογράφηση παιδικού βιβλίου με την οποία ασχολείται, εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Βιβλία που εικογράφησε:

Αλεξοπούλου – Πετράκη, Φραντζέσκα, Όνειρα και ελπίδες, Πανελλήνιος Σύλλογος Φροντίδα (2011)    
 Ευσταθίου, Αναστασία, @γαπουλίνια Χριστούγεννα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Κουτσιαρής, Βασίλης, Άι Βασίλης της χρονιάς, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2013)    
Λάττα, Γεωργία, Το αστεράκι του μπαμπά μου είμαι εγώ, Διάπλους (2013)    
Βασιλείου, Φωτεινή, Η φούσκα με τα ψέματα, Παρρησία (2014)    
Δενδρινού, Άννα, Η χιονονιφάδα και το δέντρο το μονάχο, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2014)    
Κουτσιαρής, Βασίλης, Μη φοβάσαι Κοκκινοσκουφίτσα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2014)    
Αναστασοπούλου, Ελένη, Το μυστικό της Ερασμίας και του Έραλντ, Διάπλους (2014)    
Τσορώνη – Γεωργιάδη, Γιολάντα, Ζήτω η αγάπη!, Σαββάλας(2015)    
Κουτσιαρής, Βασίλης, Η αποθήκη, Ελληνοεκδοτική (2015)    
Μαντουβάλου, Σοφία, Η νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη, Μεταίχμιο(2015)    
Διακοπαναγιώτη, Ελένη, Ο Παραμυθούλης, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2015)    
Λάττα, Γεωργία, Ψωμί με ζάχαρη και αλάτι, Διάπλους (2015)      
 Αναστασοπούλου, Ελένη, Ο Μπαμπαγιούμ και οι καραμέλες, Διάπλους(2016)      
Τασάκου, Τζέμη, Η πρώτη μου Λάγκερλεφ: Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον, Μεταίχμιο(2017)      
Τσιάμη, Σοφία, Παιχνίδια με τον παππού, Ελληνοεκδοτική(2017)      
Δαρλάση, Αγγελική, Το πετροκάραβο, Μεταίχμιο (2017)