Ο πλανήτης με τα σπίτια τα κρεμαστά, της Μαρίας Λαμπαδαρίδου-Πόθου

0
322

Τρεις ιστορίες και ένα όμορφο ταξίδι σε ισάριθμους πλανήτες από την Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου που με παιγνιώδη διάθεση και γλώσσα τόσο σημερινή μας ξεναγεί στις ιστορίες που έλεγε στο γιο της όταν ήταν μικρός.

Αφηγητής ο Τοτό, ο Τοσούλης Τοσοδούλης, ένας κανονικός διαβολάκος που σε κερδίζει με τη ζωντανή αφήγησή του και του περιπαικτικό βλέμμα του στα πράγματα. Μαζί με τον αρχηγό, τον Τοτό Άλφα και τον Τοτό Βήτα που υπακούει τον Άλφα, ο Τοτό ο Τοσούλης Τοσοδούλης που φορά ένα καρό βρακί κι ένα µακρύ ως τον αστράγαλο αδιάβροχο, μας πασπαλίζει με την αστερόσκονη του πλανήτη των πουλιών, του πλανήτη των φυτών και του πλανήτη με τα σπίτια τα κρεμαστά (που χάρισε και τον τίτλο στο βιβλίο) και φεγγαρόσκονη από το Τοτοδιάστημα όπου αιωρούνται με τον ουρανοκουβά, το μαγικό διαστημόπλοιό τους που τρίζει και τριζοβολά.

Στα τρία αυτά ταξίδια τους, οι τρεις Τοτό και οι μικροί αναγνώστες θα ανταμώσουν με πράγματα τόσο σημαντικά που σήμερα έχουμε ξεχάσει πως είναι: δέντρα, θροϊσματα, πουλιά, φτερουγίσματα και από την άλλη έρημα παγκάκια, δρομάκια και τεχνολογία και πόλεις κρεμαστές. Και πάνω απ’ όλα πώς να αγαπάς αληθινά ό,τι κάνεις, ο,τι βλέπεις και ό,τι διαβαίνεις.

Με μαγικό υπερρεαλισμό, γλώσσα φροντισμένη, παιγνιώδη διάθεση, νιότη διάχυτη και ένα βλέμμα που αστραποβολά της ποίησης την ομορφιά, η Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου παραμερίζει για λίγο τα ιστορικά και άλλα εκτενή μυθιστορήματά της και ξαναθυμάται την γλώσσα και τις ιστορίες για παιδιά, τον κόσμο τους που τρίζει και τριζοβολά καθώς απογειώνει κι αποθεώνει τη μικρή στιγμή, στιγμούλα και την κάνει πεμπτουσία της ζωής.

Και τις ξαναθυμάται όμορφα.

Ασπρόμαυρα σκίτσα από την Αλεξία Λουγιάκη, στην ατμόσφαιρα των ιστοριών και ταιριαστά στο πνεύμα του βιβλίου.

Εκδόσεις Πατάκη.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Ο πλανήτης με τα σπίτια τα κρεμαστά
Συλλογή: Σπουργιτάκια
Συγγραφέας: Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου
Εικονογράφηση: Αλεξία Λουγιάκη
Φιλμ μοντάζ: Μαρία Ποινιού-Ρένεση
Εκδόσεις: Πατάκη, Οκτώβριος 2018
Διόρθωση: Ευγενία Νικολάου
Σελιδοποίηση: Κωνσταντίνος Καπένης
Σελίδες: 56
Μέγεθος: 14 Χ 21
ISBN: 978-960-16-7546-6