Ο πράσινος λύκος, του Ρενέ Γκουισού

0
1733

Τίτλος: Ο πράσινος λύκος
Συγγραφέας: René Gouichoux
Μετάφραση: Σέτη Λεπίδα
Εικονογράφηση: Éric Gasté
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2008

prasinoslykos_coverΜια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας πράσινος λύκος. “Μια στιγμή δεν υπάρχουν πράσινοι λύκοι κυρία”, τα παιδιά θα διαφωνήσουν. Τόσα παραμύθια για λύκους κι όμως πουθενά δεν συναντήσαμε ένα πράσινο λύκο!
Μια παρέα γκρίζων λύκων παίζει ποδόσφαιρο και ο λύκος μας, Ραούλ τ’ όνομα του, πλησιάζει όμως εκείνοι αρχίζουν να γελούν και τον να κοροϊδεύουν. Δε γίνεται να μείνει πράσινος, μόνο πράσινα μήλα υπάρχουν, πρέπει να ‘αλλάξει αμέσως χρώμα. Στη χώρα των γκρίζων λύκων τι γυρεύει ένας πράσινος λύκος;
Ο Ραούλ σκαρφίζεται ένα σωρό κόλπα προκειμένου ν’ αλλάξει χρώμα και να γίνει ένας γκρι λύκος όπως όλοι οι άλλοι! Έτσι αναγκάζεται να ντυθεί από την κορυφή ως τα νύχια με ρούχα γκρι εκτός από την ουρά του που ήταν πράσινη και έτσι γρήγορα οι λύκοι τον αναγνώρισαν. Κάτι άλλο έπρεπε να σκεφτεί για να καλύψει όλο το σώμα του και την ουρά.
Όμως ο,τι και να σκεφτεί, τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Η τύχη δεν είναι με το μέρος του όσα κόλπα κι αν σκαρφιστεί για να γίνει γκρι, ώσπου συναντάει την καλή του νεράιδα. Η νεράιδα σηκώνει το μαγικό της ραβδί και βάζει τα δυνατά της. Θα τα καταφέρει; Άραγε ο πράσινος λύκος θα βρει την ευτυχία αν γίνει ένας γκρι λύκος όπως όλοι οι άλλοι λύκοι;
Ένα παραμύθι για μικρά παιδιά που διαπραγματεύεται με χιούμορ την διαφορετικότητα, με πρωταγωνιστή τον μικρό πράσινο λύκο. Ο πράσινος λύκος γίνεται συμπαθής με τα καμώματα του και προσφέρει γέλιο με τα κόλπα που σκαρφίζεται. Μια καλή νεράιδα εμφανίζεται στο παραμύθι και συμπάσχει με τον ήρωά μας. Όλα θ’ αλλάξουν ως δια μαγείας και ο μικρός πράσινος λύκος θα αποδεχτεί τον εαυτό του και θα αποκτήσει την αυτοπεποίθηση που του έλειπε.
Το παραμύθι μεταφράστηκε από τη Σέτη Λεπίδα και αποτελεί πρόταση μας για εκπαιδευτικούς και γονείς. Ένας λύκος τόσο διαφορετικός από τους άλλους, ένας πράσινος λύκος σαν πράσινο μήλο, θα βρει τη θέση του στην βιβλιοθήκη σας.
Η ολοσέλιδη εικονογράφηση από τον Ερίκ Γκαστέ, με έντονα χρώματα, κερδίζει τις εντυπώσεις και κάνει την εικόνα να μιλά από μόνη της. Τα παιδιά μπορούν να αναδιηγηθούν την ιστορία ξανά και ξανά με το ξεφύλλισμα του βιβλίου. Καλή ανάγνωση!