Ο προϊστορικός ζωγράφος, του Πάνου Τσερόλα

0
1036

Τίτλος: Ο προϊστορικός ζωγράφος
Συγγραφέας: Πάνος Τσερόλας
Εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελίδες: 176
Μέγεθος: 14 Χ 20,6
ISBN: 978-960-04-4550-3

Αγόρασέ το
 

zografos_coverΈχει αρχίσει και μου αρέσει αυτό που συμβαίνει. Ολοένα και περισσότερα βιβλία εγκαταλείπουν πλέον τα επιμύθια και τον αυστηρό διδακτισμό και αναλαμβάνουν να μας ξεναγήσουν σε πεδία που μέχρι πριν δυο δεκαετίες απασχολούσαν κυρίως παιδιά γυμνασίου και βάλε. Η προϊστορία όμως αρχίζει να έχει τη δική της…ιστορία.

Μετά από τις Ιστορίες πριν από την ιστορία του Στέφανο Μπορντιλιόνι (Κέδρος) και τον Μικρό ζωγράφο των βράχων” της Μαρίας. Πετκανοπούλου (Καλειδοσκόπιο), ετούτο το διαμαντάκι, ο Προϊστορικός ζωγράφος (και ένα τερατάκι) του Πάνου Τσερόλα και της Λέλας Στρούτση ήρθε να με αποκάμει με τη μαγεία που ξαφνικά απέκτησε αυτός ο απέραντος κόσμος της προϊστορίας. 

Τα παιδιά σήμερα έχουν τόσα ερεθίσματα ήδη στα 5-6 τους χρόνια, τόσες πηγές πληροφόρησης, έχουν δει τόσα ντοκιμαντέρ για προϊστορικά ζώα και ανθρώπους, που πλέον αυτό το μεγάλο θέμα (η προϊστορία και οι απαρχές των ανθρώπων) μπαίνει βιαστικά στα ενδιαφέροντά τους/μας.

Με ξεναγό την 30χρονη παλαιοντολόγο και ντετέκτιβ απολιθωμάτων Ιωάννα, ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο, σε μια σπηλιά. Κι όλο και γυρνάμε το ρολόι του χρόνου πίσω μέχρι που φτάνουμε περίπου δεκαπέντε χιλιάδες χρόνια πίσω. Κι η σπηλιά και το τοπίο αλλάζει. Και συναντάμε τον Γκρουντ, ένα παιδί που στα έξι του δεν πήγαινε νηπιαγωγείο αλλά έπρεπε να είναι ήδη θαρραλέος, να πηγαίνει για κυνήγι με τον πατέρα του, να ξεχωρίζει ήχους στο δάσος, να διακρίνει τα καλά μανιτάρια. Πόσο άλλαξε η ζωή!Μα ο Γκρουντ δεν τα πήγαινε καλά με όλα αυτά. Αντιθέτως, ήξερε να ζωγραφίζει πολύ καλά. Σε άμμο και λάσπη για αρχή. Πουφ! Ο πατέρας του δεν καταλάβαινε τίποτα. Μόνο το κυνήγι ήταν ενδιαφέρον. Του τράβηξε και ένα αυτί για να το θυμάται. Μα ο Γκρουντ δεν το έβαλε κάτω.

Συνέχισε να κυνηγά το πάθος του. Κι όταν στο δρόμο του βρέθηκε ένα παράξενο τερατάκι, εκείνος το πήρε για κατοικίδιο και παρά τις βουλές του πατέρα του και της εποχής, όχι μόνο δεν το σκότωσε αλλά έγινε το παράξενο κατοικίδιό του σε έναν κόσμο γεμάτο κινδύνος, με τον άνθρωπο ανίσχυρο και μόνο.

Θα μεγαλώσει ο Γκρουντ. Θα γίνει άντρας. Θα βρει τη γυναίκα που θέλει. Πάντα δίπλα του το παράξενο τερατάκι που με πάθος προστάτευσε, να τον ακολουθεί ενώ ο Γκρουντ ψάχνει το μέλλον, μια καλύτερη σπηλιά να προστατεύσει την οικογένειά του.

Μαζί του, αλλά και με την Ιωάννα θα ταξιδέψουμε σε όλο τον παράξενο εκείνο κόσμο. Στη μάχη με τους λύκους και τους άλλους φυσικούς “εχθρούς”, στον αγώνα των ανθρώπων για επιβίωση αλλά κυρίως στην μοναδική έκταση του ανθρώπου στην τέχνη. Στην αγάπη του να αποτυπώσει το περιβάλλον, τις παραστάσεις και εικόνες του, τις εμπειρίες και τους φόβους του. Και κάπως έτσι θα λύσουμε σα γνήσιοι ντέτεκτιβ, όχι μόνο το μυστήριο της προϊστορικής ζωής αλλά και εν μέρει εκείνο της ευτυχίας τους. Πιστέψτε με…οι απαντήσεις δεν είναι στο πως σκοτώνεις το θηρίο αλλά πως το…ζωγραφίζεις μετά.

Ο Πάνος Τσερόλας με γλαφυρή αφήγηση, εύρυθμη, κοφτή, συναρπαστική, όσο κι ο κόσμος που περιγράφει. Με ένα ωραίο πηγαινέλα στην Ιωάννα του σήμερα και τον Γκρουντ του μακρινού τότε. Η Λέλα Στρούτση εικονογραφεί τοιχογραφώντας υπέροχα από κάποια σπηλιά τις δικές της εικόνες για τον Γκρουντ, το τερατάκι του, τον κόσμο τους. Με χρώματα και τεχνικές που συνδυάζουν το σήμερα με το χέρι του προϊστορικού ανθρώπου.

Έπαινος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς για το βιβλίο. Εκδόσεις Κέδρος. Από 8-9 ετών λέει αλλά με τόσο πλούσια εικονογράφηση που με την κατάλληλη προσαρμογή στην αφήγηση, ο Γκρουντ μπορεί να γοητεύεσει και πολύ πιο κάτω.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Ο Πάνος Τσερόλας γεννήθηκε στην καρδιά του καλοκαιριού του 1985. Μεγάλωσε στην Αθήνα και από το 2003 βρέθηκε στην Πάτρα, όπου σπούδασε Γεωλογία. Εκεί, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του και τώρα είναι υποψήφιος διδάκτορας στη Γεωλογία Πετρελαίων. Η καταγωγή του είναι από την Εύβοια, την οποία επισκέπτεται συχνά, κυρίως για τις απέραντες ακτές του Αιγαίου.

Το Νοέμβριο του 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος το πρώτο του μυθιστόρημα για παιδιά, Ο προϊστορικός ζωγράφος (και ένα τερατάκι), το οποίο τιμήθηκε με έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και βρέθηκε στις βραχείες λίστες διάκρισης στα λογοτεχνικά βραβεία της IBBY (Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) και του Αναγνώστη. H Διεθνής Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου (Internationale Jugendbibliothek) το συμπεριέλαβε στα 200 καλύτερα παιδικά βιβλία από 55 χώρες που κυκλοφόρησαν το 2014.

Γράφει επίσης βιβλία για μεγάλους: το μυθιστόρημά του Περί έρωτος κυκλοφόρησε στα ελληνικά και στα αγγλικά ως e-book από τις εκδόσεις Paper Publishing το 2014. Πρόσφατα εκδόθηκε από τον Κέδρο το μυθιστόρημά του Ασημένια θάλασσα.

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Λέλα Στρούτση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ από το Πανεπιστήμιο Aston της Μεγάλης Βρετανίας. Για αρκετά χρόνια  συνέχισε τη ζωγραφική πάνω στις σημειώσεις για τη δουλειά της σε διαφημιστικές εταιρείες. Μια μέρα τα σκίτσα της αποφάσισαν να ταξιδέψουν στις σελίδες βιβλίων για παιδιά! Την παρακίνησαν λοιπόν να κάνει μαθήματα ζωγραφικής, σχεδίου, φωτογραφίας και  εικονογράφησης  παιδικού βιβλίου.
Από το 2013 οι εικόνες της έχουν αρχίσει να τρυπώνουν στα βιβλία και να σκαρφαλώνουν στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Τα βιβλία της
Η (μία και μοναδική) Μαύρη Θρούμπα, Κέδρος (2015)

Βιβλία που εικονογράφησε
Μηναδάκη, Ελπίδα, Το ταξίδι της κόκκινης ομπρέλας στον πίνακα "Η γέννηση της Αφροδίτης" του Μποτιτσέλι, Κέδρος (2013)
Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου, Εύη, Μια βόλτα στα βυζαντινά χρόνια, Κέδρος (2014)     
Τσερόλας, Πάνος, Ο προϊστορικός ζωγράφος, Κέδρος (2014)
Τσερόλας, Πάνος, Τζόυ, ο δεινόσαυρος Ανζού, Κέδρος (2015)
Ρουσάκη – Βίλλα, Μαρία, Η Τσιμπηματού, Ψυχογιός (2015)
Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου, Εύη, Η βασίλισσα Καλοφαγού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
Δεσύπρη, Ευαγγελία, Μαθαίνω σωστά μαθηματικά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
Δεσύπρη, Ευαγγελία, Μαθαίνω σωστά να γράφω, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
Δεσύπρη, Ευαγγελία, Μαθαίνω σωστά συλλαβές και λέξεις, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
Δεσύπρη, Ευαγγελία, Μαθαίνω σωστά την αλφαβήτα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
Παπαθεοδώρου, Θοδωρής, Ποιος έκλεψε τον χρυσό αιώνα απ' τον Περικλή;, Ψυχογιός (2016)
Γεωργοστάθη, Ελένη, Χάθηκε η μπάλα, Ψυχογιός (2017)