More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ Σιγανός... ένα σκιάχτρο με ψυχή! της Ελένης Μπετεινάκη (εικ.: Αιμιλία Κονταίου)

    Ο Σιγανός… ένα σκιάχτρο με ψυχή! της Ελένης Μπετεινάκη (εικ.: Αιμιλία Κονταίου)

    Ο Σιγανός είναι ένα σκιάχτρο που στέκει άγρυπνος φρουρός στο περιβόλι του κυρ-Γιάννη. Είναι ψηλόλιγνος, φοράει ένα μπαλωμένο κοστούμι και ένα ημίψηλο καπέλο και μιλάει πάντα σιγανά και ήρεμα. Όλοι στο περιβόλι νόμιζαν ότι ήταν εγωιστής και παράξενος κι εκείνος έστεκε και δε μιλούσε, μόνο του άρεσε να διαβάζει και να ξαναδιαβάζει ένα «Ανθολόγιο Ποίησης». Από τη μέρα που βρήκε το βιβλίο, ξεχασμένο πάνω στο φράχτη από το γιο του περιβολάρη το φυλούσε στον κόρφο του σαν πολύτιμο φυλαχτό. Το σκιάχτρο έστεκε μονάχο με μοναδική συντροφιά τον Ανέστη, έναν σπουργίτη. Ο φτερωτός του φίλος του είχε μιλήσει για τον κόσμο που απλώνεται πέρα από το περιβόλι, τις ομορφιές της φύσης αλλά κυρίως για τη θάλασσα.

    Μια μέρα λοιπόν το πήρε απόφαση, κατέβηκε από το στύλο του και ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι με μοναδική του συντροφιά το βιβλίο της ποίησης. Άλλωστε στο περιβόλι κανείς δεν του έδινε σημασία και μόνο προσβλητικά σχόλια άκουγε για τα ρούχα του και για τον παράξενο χαρακτήρα του. Το σίγουρο είναι ότι ένοιωθε απέραντη μοναξιά στο περιβόλι και τώρα ένοιωθε έτοιμος να αναζητήσει νέες εμπειρίες και φίλους.

    Η αναστάτωση που δημιουργήθηκε στο περιβόλι, δεν περιγράφεται, τα φρούτα και τα λαχανικά βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο και επιτέλους αναγνωρίζουν την αξία του και την πολύτιμη βοήθεια του. Για το σκιάχτρο όμως είχε ξεκινήσει η περιπέτεια, βρισκόταν ήδη πολύ μακριά και καθημερινά μάζευε εικόνες και εμπειρίες. Πόσα πράγματα μάθαινε για τα πουλιά , τα μικρά ζώα, πλάσματα αλλιώτικα από αυτά που ήξερε.
    Μια ξαφνική φωτιά θα χαλάσει την ηρεμία θα τον κάνει να τρέξει πανικόβλητος μαζί με τα ζώα του δάσους στο ποτάμι για να σωθεί. Εκεί θα συναντήσει τον κάστορα που θα τον κουβαλήσει στην πλάτη του ως την απέναντι όχθη. Το όνειρο του να φτάσει στη θάλασσα θα πραγματοποιηθεί και θα νοιώσει την πρωτόγνωρη εμπειρία.

    «Επιτέλους, ένα πρωινό, αντίκρισε μπροστά του το απέραντο γαλάζιο της. Σάστισε, θαμπώθηκε! Η γαλήνη της τον κυρίευσε.
    Στηρίχτηκε στην άκρη ενός βράχου, προσέχοντας να μη βραχούν τα καλαμένια πόδια του που έτρεμαν πια από το πολύ περπάτημα.
    Εκεί ακούμπησε το όνειρό του κι άρχισε να συλλογιέται, να θυμάται…»

    Τα πράγματα για τα φρούτα και τα λαχανικά δεν πήγαιναν καλά καθώς πλήθος «επισκέπτες» ρήμαζαν τους καρπούς και άφηναν σκουπίδια παντού. Έπρεπε να λάβουν έκτακτα μέτρα προστασίας και η μόνη λύση ήταν να φέρουν πίσω τον Σιγανό. Επιτέλους κατάλαβαν την αξία του και την προσφορά του στο περιβόλι. Άραγε θα μπορούσε ο Ανέστης, ο φτερωτός του φίλος να τον πείσει να γυρίσει πίσω;

    Ένα τρυφερό παραμύθι για την αξία της προσφοράς και της αλληλεγγύης, της φιλίας και της συντροφικότητας, για όσα θεωρούμε δεδομένα…  και ξεχνάμε να πούμε  τις «συγγνώμες» και τα «ευχαριστώ» σε εκείνους που είναι δίπλα μας αθόρυβα, πιστοί σύντροφοι μιας ζωής. Καμιά φορά, το ταξίδι κρύβει την ανακάλυψη και την αυτογνωσία ενώ χαρίζει πρωτόγνωρες εμπειρίες και πλήθος από εικόνες που γεμίζουν το μυαλό και ξεκουράζουν την ψυχή.

    Η Ελένη Μπετεινάκη πλάθει ένα ήρωα διαφορετικό, ένα σκιάχτρο που αψηφά τους κινδύνους και τολμά να γνωρίσει τον κόσμο, ταυτόχρονα βρίσκει διέξοδο από την πραγματικότητα μέσα από την ποίηση. Ο Σιγανός μέσα από τις περιπέτειες του και το όνειρο του να φτάσει στη θάλασσα, θα εκτιμήσει την ζωή στο περιβόλι και θα συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να κάνει κι εκείνος ένα βήμα για να έρθει πιο κοντά στους φίλους του. Η αλήθεια είναι ότι κάποιες φορές απομακρύνουμε τους άλλους με τη συμπεριφορά μας…  Σιγανός, ένας ήρωας τόσο αληθινός που θα τον λατρέψετε.

    Η εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου μαγνητίζει το βλέμμα και μοιάζει σαν να παρακολουθεί τον ήρωα μέσα από διαφορετική προοπτική κάθε φορά να περιδιαβαίνει στις σελίδες του βιβλίου. Μικρές λεπτομέρειες στα ρούχα του σε χρώματα και λουλούδια και το ημίψηλο καπέλο του, ενώ το ανθολόγιο της Ποίησης ξυπνούν παιδικές αναμνήσεις. Έντονα φωτεινά χρώματα συνθέτουν ένα πολύ ιδιαίτερο περιβόλι με ανθρωπόμορφα φρούτα και λαχανικά και να αποτυπώνεται άλλοτε η αγωνία κι άλλοτε η χαρά στα πρόσωπα τους. Το πάθημα γίνεται μάθημα και ο Σιγανός αποδεικνύεται πολύτιμος φίλος και σύμμαχος ενάντια στους εχθρούς για το περιβόλι.

    Τα παιδιά μπορούν να αναζητήσουν ποιήματα για τη φιλία, την συντροφικότητα, την φύση, τη θάλασσα στο ανθολόγιο της ποίησης, ή ακόμη να φτιάξουν και το δικό τους ποίημα. Ένα ποίημα που να αναγνωρίζουν την αξία του Σιγανού και να του εξομολογούνται με λόγια τα αληθινά συναισθήματα τους, προκειμένου να γυρίσει πίσω. Μπορεί να φτιάξετε στην τάξη τους ήρωες της ιστορίας με απλά υλικά, κούκλες κουκλοθεάτρου, να παίξετε την ιστορία και να φτιάξετε τις στιχομυθίες με μικρά ποιήματα. Εμείς αναζητήσαμε μικρά ποιήματα, γλωσσοδέτες και παροιμίες με φρούτα και λαχανικά και τα παιδιά έδωσαν ονόματα σε κάθε ήρωα ανάλογα με το χαρακτήρα του. Πρωταγωνιστής της ιστορίας ο Σιγανός, ένα σκιάχτρο με ψυχή! Ένα βιβλίο που θα σας ταξιδέψει και θα αγγίξει την ψυχή σας…

    [vc_custom_heading text=”THE BOOK SECRET” font_container=”tag:h2|font_size:32|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0066cc !important;}”]

    Το ELNIPLEX συνομίλησε με την Ελένη Μπετεινάκη κι εκείνη αποκάλυψε το δικό της μυστικό για τη συγγραφή του βιβλίου:

    Κάθε ιστορία μου που παίρνει σάρκα και οστά και γίνεται παραμύθι – βιβλίο έχει κι ένα μικρό μυστικό πίσω της. Ο Σιγανός υπήρξε κάποτε στ’ αλήθεια κι ας είχε άλλο όνομα τότε. Όπως και το περιβόλι του κυρ Γιάννη ήταν υπαρκτό. Ήταν το σκιάχτρο που ‘χε βάλει ο μπαμπάς μου στη μέση μέση του δικού μας περβολιού, στον Κάμπο των Αρχανών, στο χωριό που μεγάλωσα. Μου προξενούσε δέος η μορφή του. Ήταν πάντα εκεί, δεν φοβόταν κανέναν, ούτε τα πουλιά, ούτε τη βροχή, ούτε τον ήλιο, ούτε το σκοτάδι. Στα παιδικά μου μάτια ήταν ένας ατρόμητος ήρωας. Του μιλούσα σαν πήγαινα στο περιβόλι, πάντα.  Κι όπως έστεκε πάνω στον στύλο που τον είχε καρφώσει ο πατέρας μου, κοιτούσε  πάντα απέναντι στο βουνό μας, τον Γιούχτα. Του έκοβε όμως τη θέα κι ήταν σαν  να ΄θελε,  να μπορούσε, να δει τι υπήρχε πίσω από τούτο το βουνό.… Λάτρευα κι εγώ τη θάλασσα, και οι Αράχνες δεν ήταν παραθαλάσσιο μέρος. Ήταν σαν να νοιώθαμε την  ίδια λαχτάρα, να τη γνωρίσουμε… Αργότερα σαν πέρασαν τα χρόνια είχα κι εγώ έναν κήπο στο σπίτι μου με λογιών λογιών λαχανικά  και στη μέση  είχα βάλει ένα σκιάχτρο πιο πολύ σαν παιχνίδι για το γιό μου. Ε… ήταν πολύ εύκολο στη συνέχεια να φτιαχτεί τούτο ο χάρτινος ήρωας, αγαπημένος μου σχεδόν σε όλη τη ζωή μου!”

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Σιγανός… ένα σκιάχτρο με ψυχή!
    Συγγραφέας: Ελένη Μπετεινάκη
    Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
    Επιμέλεια κειμένου:
    Μαρία Ντότσικα
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Ιανουάριος 2019
    Γραφιστική επιμέλεια Dtp Ελληνοεκδοτικής, Ευτυχία Χρηστίδη
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 22 Χ 30
    ISBN: 978-960-563-248-9

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular