Ο Τζικιτζίκ, ο Κρικικρίκ και η παράξενη χορωδία του δάσους

0
943

Τίτλος: Ο Τζικιτζίκ, ο Κρικικρίκ…και η παράξενη χορωδία του δάσους
Συγγραφέας: Κώστας Μάγος
Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού
Μουσική-Στίχοι: Τατιάνα Ζωγράφου
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο
ISBN: 978-960-471-051-5

Αγόρασέ το

«Κάθε φωνή ξεχωριστή κι όλες μαζί μια συναυλία κάνουν μαγική.
Μια συναυλία της ζωής μας η γιορτή»!

tzikitzik«Ο Τζικιτζίκ, ο Κρικικρίκ και η παράξενη χορωδία του δάσους» είναι ένα παραμύθι του Κώστα Μάγου με θέμα τη φιλία και τη συντροφικότητα, την πολυφωνία και το σεβασμό της διαφορετικότητας. Η  μουσική και οι στίχοι είναι της Τατιάνας Ζωγράφου και η εικονογράφηση της Κατερίνας Χαδουλού. Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου υπάρχουν οι παρτιτούρες με τις νότες και τους στίχους για τα τραγούδια.

Το παραμύθι: Όλοι στο πευκοδάσος γνώριζαν το Τζικιτζίκ, σπουδαίο τραγουδιστή που κάθε καλοκαίρι ξεσήκωνε το δάσος με το τραγούδι του. Όμως ο τζίτζικας της ιστορίας μας ένιωθε μεγάλη μοναξιά και μονότονο έβρισκε το τραγούδι του. Αποφάσισε λοιπόν να βρει σύντροφο στο τραγούδι, κανείς όμως δεν ήθελε να μοιραστεί το τραγούδι του και όσους ρωτούσε έβρισκαν διάφορες δικαιολογίες και τον απέφευγαν. Έτσι αποφάσισε να βάλει μια αγγελία. “Μπορεί κάποιος να τη διαβάσει και να θελήσει να δοκιμάσει”, σκέφτηκε. Και να που ανταποκρίθηκε ο γρύλος τραγουδιστής που τραγουδά μόνο τη νύχτα στο φως των αστεριών. Όμως υπήρχε ένα σημαντικό πρόβλημα:  πότε να συναντηθούν αφού ο ένας τραγουδά την ημέρα κι ο άλλος τη νύχτα; Όταν όμως υπάρχει καλή διάθεση όλα λύνονται.

Τα κατάφεραν! Κι ήταν η πρώτη φορά που ένας τζίτζικας συναντούσε ένα γρύλο με τόσο διαφορετικά…ωράρια! Όταν άρχισε να τραγουδά ο τζίτζικας , ο γρύλος μαγεύτηκε απο το τραγούδι του και στη συνέχεια τραγούδησε κι αυτός. Σιγά σιγά τα δυο τραγούδια ενώθηκαν κι έγινε μια όμορφη μελωδία με τους δυο ήρωες να τραγουδούν ντουέτο, καθένας με τη δική του, διαφορετική φωνή. Έπειτα ήρθαν στην παρέα κι άλλοι οι οποίοι πριν ακούσουν το τραγούδι τους, είχαν αρνηθεί την πρόταση του τζίτζικα. Όμως σιγά σιγά ήρθε ο ντροπαλός βάτραχος, η κουκουβάγια που μόλις είχε ξυπνήσει, η καρακάξα κι ένας σπουργίτης που ετοιμαζόταν να κοιμηθεί. Ήρθαν τα πουλιά, τα έντομα, τα ερπετά κι έφτιαξαν το πιο πρωτότυπο, το πιο ξεχωριστό τραγούδι. Πραγματικά ήταν η πιο παράξενη χορωδία του δάσους!

Ο Τζικιτζίκ κι ο Κρικικρίκ ξεπερνούν σιγά σιγά τα εμπόδια και καταφέρνουν να βρουν τόπο και ώρα συνάντησης για να τραγουδήσουν μαζί γιατί δύο είναι αλλιώς και το τραγούδι διαφορετικό. Δεν έχει σημασία ποιος είναι καλύτερος τραγουδιστής μα ότι μαζί θα τραγουδήσουν για την αγάπη, τη φιλία και τη συντροφιά. Η ζωή πρέπει να έχει ποικιλία γιατί αλλιώς θα ήταν σκέτη ανία.

Δυο μαζί είναι αλλιώς
φαγητό μόνος μην τρως
δυο μαζί για ποικιλία
μαγική πολυχρωμία.

Κάπως έτσι, παιχνιδιάρικα κι αυτοσχεδιαστικά, έλα και…

σάρωση0026Βάλε λοιπόν στη ζωή ρυθμό
και πες κι εσύ το τραγούδι αυτό,
έλα στην παρέα και μην αργείς
κάνε τη φωνή σου ν’ακουστεί.

Εγώ κι εσύ και όλοι μαζί
στη συναυλία τη μαγική.

Εξαιρετική εικονογράφηση των δύο πρωταγωνιστών από την Κατερίνα Χαδουλού. Ο Τζίτζικας κι ο Γρύλος. άλλοτε σε ολόσωμες εμφανίσεις κι άλλοτε σε κοντινά ανφάς ζωντανεύουν την ιστορία του Κώστα Μάγου. Ευρηματική βρήκαμε και την απεικόνιση με τις σκιές των υπολοίπων μελών της χορωδίας.

Οι μουσικές και τα τραγούδια της Τατιάνας Ζωγράφου μοναδικά. Θα τα τραγουδήσετε πολύ γρήγορα, σίγουρα!

Στη δική μου τάξη τα παιδιά πρότειναν να ανασυστήσουμε τη Χορωδία του Δάσους! Να ενώσουμε τις διαφορετικές μας φωνές, να αναζητήσουμε τα τραγούδια που θα ερμηνεύσουμε, να κανονίσουμε τις πρόβες μας και τέλος να ορίσουμε μέρα και ώρα της συναυλίας και να καλέσουμε όλους τους κατοίκους του πευκοδάσους, δηλαδή τους γονείς μας και τα παιδιά του άλλου τμήματος για να μας απολαύσουν.  Αυτήν την μαγική στιγμή μας μπορούμε να την ηχογραφήσουμε και να την κάνουμε…cd που θα πάει στα χέρια των γονιών μας! Γιατί Χορωδία του Δάσους χωρίς δισκογραφία δε γίνεται!

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Ο Κώστας Μάγος γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και ζει στο Βόλο. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως δάσκαλος σε δημόσια δημοτικά σχολεία. Από το 2007 είναι λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου διδάσκει και ερευνά ζητήματα σχετικά με τη διαπολιτισμική διάσταση της εκπαίδευσης.

Τα βιβλία του
Μια νύχτα στη χωματερή, Μικρή Άρκτος (1999)     
Πού κρύφτηκε ο ύπνος μου;, Νίκας / Ελληνική Παιδεία Α.Ε.
Το μυστικό της θάλασσας, Εκδόσεις Πατάκη (2005)     
Σκουπιδιστάν, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
Το δάσος της ξύλινης ξύστρας, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
Η κυρία Αϊ-Βασίλη, Δίπτυχο (2008)     
Καλωσήρθες, καρακάξα, Καλειδοσκόπιο (2009)     
Ο Τραμ, Εκδόσεις Πατάκη (2009)     
Πού πας κουλουράκι;, Νίκας / Ελληνική Παιδεία Α.Ε. (2010)     
Το μακρύ ταξίδι του Αιμίλιου, Εκδόσεις Πατάκη (2010)     
Ο Βρομογοργοπόδαρος, Μεταίχμιο (2011)     
Ο Τζικιτζίκ, ο Κρικικρίκ… και η παράξενη χορωδία του δάσους, Καλειδοσκόπιο (2012)     
Τρέχα, πάπια, τρέχα!, Διάπλαση (2014)     
Η φεγγαρόπιτα, Διάπλαση (2016)     
 
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
Παιχνίδια στην πόλη, Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης "Σχεδία" (1994)     
Εκπαιδευτικές αλλαγές, η παρέμβαση του εκπαιδευτικού και του σχολείου, Μεταίχμιο (2006)     
Πρόσθεση όχι αφαίρεση, πολλαπλασιασμός όχι διαίρεση, Μεταίχμιο (2008)     
Το σχολικό ημερολόγιο των βιβλιοφάγων 2008-2009, Εκδόσεις Πατάκη (2008)     
Ένας γάτος… μια φορά!, Εν πλω (2009)     
Εκπαίδευση ενηλίκων, Μεταίχμιο (2010)     
Παιδί και εκπαίδευση στο μουσείο, Εκδόσεις Πατάκη (2011)     
Διδασκαλία και μάθηση στο διαπολιτισμικό σχολείο, Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός (2013)     
Ιστορίες φιλαναγνωσίας, Ψυχογιός (2013)     
Ιστορίες φιλαναγνωσίας, Ψυχογιός (2013)

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Κατερίνα Χαδουλού γεννήθηκε το 1980 στο Νάπολι της Ιταλίας. Το 2001 εισήχθη στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Σπούδασε Ζωγραφική στο ΣΤ' Εργαστήριο. Αποφοίτησε με άριστα τον Σεπτέμβριο του 2006. Από το 2003 έως και το 2008 παρακολούθησε μαθήματα Γραφικών Τεχνών, Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου. Κέρδισε το 2ο Βραβείο Νέων Καλλιτεχνών στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κόμικς του 9 της Ελευθεροτυπίας (Σεπτέμβριος 2006) και το 2ο Βραβείο στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό "Comix" (Σεπτέμβριος 2007). Το 2009 απέσπασε Βραβείο ΕΒΓΕ Γενικής Εικονογράφησης και το 2010 το Βραβείο Εικονογράφησης ΙΒΒΥ για το βιβλίο "Η περιπέτεια των 4 εποχών" (εκδόσεις Καρυδάκη, 2009). Έχει συμμετάσχει σε εργαστήρια και ομαδικές εκθέσεις. Από το 2007 έως το 2009 εκπόνησε καλλιτεχνικό έργο στο Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών της ΑΣΚΤ με υποτροφία του ΙΚΥ. Εργάζεται ως εικονογράφος από το 2007. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

***

Η ΣΥΝΘΕΤΗΣ

***

Την Τατιάνα Ζωγράφου ακολουθούσε πάντοτε ένα σύννεφο. Πρώτα ήταν εκείνο το γκριζόλευκο της Αθήνας όπου γεννήθηκε. Ύστερα εκείνο το βροχερό των Ιωαννίνων όπου πήγε να γίνει νηπιαγωγός και το ακόμα πιο βροχερό του βρετανικού Ρέντινγκ (Master of Arts in Music Education, University of Reading, U.K.) όπου μετεκπαιδεύθηκε στη μουσική στην εκπαίδευση. Πιο μετά ήρθε το στρογγυλό σύννεφο που έφτιαχναν γύρω από την αγκαλιά της οι μαθητές του Αρσακείου όπου διδάσκει τα τελευταία 17 χρόνια. Κι έπειτα ήρθε το λευκό σύννεφο της δισκογραφίας, του “Πετώντας πας στην πόλη” (ΜΒΙ, 2004) και του “Δε βιάζομαι να μεγαλώσω” (Μελωδικό Καράβι, 2007) που έβρεξε όμορφα τραγούδια στα αυτιά μας που είχαν κουραστεί, ακούσια ή μη, από ακούσματα επιπόλαια και λίγα για παιδιά ή όσους κουβαλούν παιδιά μέσα τους. Είναι μια ξεχωριστή περίπτωση μουσικού η Τατιάνα Ζωγράφου. Και λαμβάνει με τον καιρό τη θέση που αξίζουν τα τραγούδια της.

Οι σπουδές της περιλαμβάνουν μουσική στο Ελληνικό Ωδείο Ιωαννίνων και αργότερα στο Ωδείο «Εν Οργάνοις» στην Αθήνα καθώς και κλασικό τραγούδι. Πτυχίο μονωδίας το 2007 με καθηγητή  της τον Κώστα Πασχάλη (Ωδείο ΚΟΝΤΑΛΥ) και δίπλωμα μονωδίας το 2012 με καθηγήτρια τη Χριστίνα Γιαννακοπούλου (Ωδείο ΚΟΝΤΑΛΥ).

Έχει ντύσει μουσικά τρία παραμύθια, το «Ένας γάτος μια φορά», του Κώστα Μάγου και της Γεωργίας Γκανάτσιου (Εκδόσεις  Έν πλω, 2009), «Το Σπίτι» της Φίλιας Δενδρινού (Εκδόσεις Έν πλώ, 2010) και «ο Τζικιτζικ, ο Κρίκικρικ και η παράξενη χορωδία του δάσους» του Κώστα Μάγου (Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, 2012).

Δισκογραφικά συνέχισε το 2011 κυκλοφορώντας το νεό της cd με στίχους σύγχρονων Ελλήνων ποιητών. Τίτλος… «Μ’έναν τρόπο μυστικό» (Δεκέμβριος 2011)_

Τραγούδια της έχουν τραγουδήσει ο Τάσος Αποστόλου, η Νένα Βενετσάνου, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Βασίλης Γισδάκης, η Ειρήνη Δερέμπεη, ο Δώρος Δημοσθένους, ο Κώστας Θωμαίδης, ο Αλκίννοος Ιωαννίδης,  ο Ηλίας Λιούγκος, η Άννα Καραγεωργιάδου, η  Μαρίζα Κωχ, ο Αργύρης Μπακιρτζής, η Δάφνη Πανουργιά, η Σοφία Παπάζογλου,  ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Δήμητρα Τσίγκα, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, η Μαρία Φαραντούρη, κ.α.

Τον Φεβρουάριο του 2014 επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εν πλω ο πρώτος δίσκος της "Πετώντας πας στην πόλη" σε βιβλίο – cd, σε μια υπέροχη έκδοση  μαζί με τις ζωγραφιές του Χρήστου Κεχαγιόγλου.

Και πλέον φτάσαμε στο τελευταία της cd "Μια νότα μου χτυπά το τζάμι" (Δεκέμβριος 2015)