Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

0
983

Τίτλος: Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος
Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Εξώφυλλο-εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση
Εκδόσεις: Πατάκης
Σελίδες: 54
Μέγεθος: 14 Χ 21
ISBN: 960-600-518-6

Αγόρασέ το

mavrolepiasΣτα βάθη των ωκεανών, στην καλή κοινωνία του βυθού, ζει ο πλέον πασίγνωστος, τριγωνικός και κατακίτρινος ήρωας του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, μαζί με την οικογένειά του, την αγαπημένη του Γλώσσα και τα τριγωνογλωσσάκια τους. Την βραχοέπαυλή τους φρουρούν τρεις δράκαινες και για να τους επισκεφτεί κανείς πρέπει να κλείσει ραντεβού με το Λαβράκι, τον πιο έξυπνο συμμαθητή του Τριγωνοψαρούλη που πλέον εκτελεί χρέη βοηθού του. HΣφυρίδα είναι υπεύθυνη για το ψαρονοικοκυριό, ενώ οι μαρίδες και οι γαύροι ζωγραφίζουν το πορτρέτο του σε βότσαλα. Έτσι επιβάλλει το κοινωνικό statusενός ήρωα, του οποίοι μάλιστα το άγαλμα κοσμεί την είσοδο του ψαροσχολείου, έπειτα από παράκληση της δασκάλας Κυράς- Σουπιάς, η οποία μάλλον έχει αναθεωρήσει την άποψή της για τον νεαρό μαθητή της.
Ο Τριγωνοψαρούλης χωρίς άλλες σκοτούρες, απολαμβάνει τη δόξα του και μελετά τα προβλήματα του βυθού, άλλωστε οι κυβερνήτες του βυθού, ο γέρο-Αστακός και το μεγάλο Χταπόδι δεν λαμβάνουν καμία απόφαση χωρίς να τον συμβουλευτούν. Η δόξα όμως, φαίνεται να του θολώνει την κρίση, όταν αποφασίζει, αυτός ο διαφορετικός, να τοποθετηθούν τριγωνικές τάπες, σε όσα πλάσματα του βυθού διαθέτουν δαγκάνες, κεραίες και μύτες σουβλερές! Ευτυχώς ένα μικρό ναρβάλ καταφέρνει να τον συνετίσει τονίζοντάς του ότι κάθε ζώο είναι εξοπλισμένο από τη φύση με συγκεκριμένα όργανα για να καταφέρνει να επιβιώνει. Του επισημαίνει άλλωστε τον κίνδυνο εξαφάνισης του τελευταίου ιππόκαμπου. Ο Τριγωνοψαρούλης αφήνει την Γλώσσα να διοργανώνει επιτροπές και δεξιώσεις, τι αξία έχουν άλλωστε αν τον τελευταίο ιππόκαμπο δεν μπορείς να σώσεις, και ξεκινά για τη διάσωση. Πολύτιμος βοηθός του θα γίνει ο Μαυρολέπιας, ο οποίος βέβαια θα του ασκήσει και σκληρή κριτική που έχει γίνει σκέτος… τριγωνοεαυτούλης! Όσοι είναι όμως πραγματικοί φίλοι, μας λένε κι αυτά που δεν θέλουμε να ακούσουμε και με την αγάπη τους μας βοηθούν να ξαναβρούμε τον δρόμο μας. Έτσι κι ο Τριγωνοψαρούλης, με την αγάπη του και τη βοήθεια των φαναρόψαρων, κατορθώνει να σώσει τον τελευταίο ιππόκαμπο και φωτίζοντας τον βυθό, τον βοηθά να γεννήσει.

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα βιβλία της σειράς Τριγωνοψαρούλης που διαβάσαμε! Το προλογίζει ο Δρ. Νίκος Ράπτης (Τμήμα Περβάλλοντος του Παν/μίου Αιγαίου) επισημαίνοντας την αξία του ως προς την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, γεγονός αδιαμφισβήτητο. Πέρα όμως από αυτό, το συγκεκριμένο βιβλίο του Β. Ηλιόπουλου είναι και βαθιά πολιτικό. Θίγει πολλά και σημαντικά αξιακά θέματα, καυτηριάζει τάσεις και στάσεις κι εστιάζει στο πόσο εύκολο είναι να παρασυρθεί κανείς καθώς ανέρχεται στην «ψαροκοινωνία». Φαντάζομαι ότι κάνετε ήδη τις αναγωγές. Απολύτως κατάλληλο και για πολιτικούς!

Απολαυστικά και τα τραγούδια του cd που αναφέρονται στο Βιβλίο, σε στίχους Βαγγέλη Ηλιόπουλου και μουσική Δέσποινας Μπογδάνου-Σουγιούλ.

Ο τελευταίος Ιππόκαμπος

Μάθε κι αυτό, νέο τρομερό
ένας ιππόκαμπος έμεινε πια
στης θάλασσας τη γειτονιά.
Τι νόημα έχουν οι δεξιώσεις
οι επιτροπές κι οι εκδηλώσεις
τον τελευταίο ιππόκαμπο
αν δε μπορείς να σώσεις!

Για να τον σώσεις, να τον γλιτώσεις
δεξιώσεις δίνε όλο χαρά
πάρτι, γιορτές και τα λοιπά.
Τι νόημα έχουν οι δεξιώσεις
οι επιτροπές κι οι εκδηλώσεις
τον τελευταίο ιππόκαμπο
αν δε μπορείς να σώσεις!

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

iliopoulosfeaturedΟ  Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Οι γονείς του, Έλληνες της διασποράς, με καταγωγή από την Πάτρα και την Κρήτη, από την Ικαρία και την Κύπρο, μεγάλωσαν στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο της Αιγύπτου. Οι φήμες λοιπόν ότι στις φλέβες του ρέει Μεσόγειος μάλλον αληθεύουν. Μεγάλωσε σ’ έναν μαγικό κήπο στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Στα ευτυχισμένα παιδικά του χρόνια αγαπημένο του παιχνίδι ήταν να πλάθει ιστορίες, που τις δραματοποιούσε με τους φίλους του. Σήμερα, με τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά τους, ζουν μεταξύ Παιανίας Αττικής και Άκολης Αιγιάλειας.

Σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση. Η επαφή και η επικοινωνία με τα παιδιά συναντά την πηγαία δυνατότητα του να γράφει ιστορίες και παραμύθια καθώς τα παιδιά αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τον ίδιο. Δημιουργεί μια λογοτεχνία χωρίς διαχωρισμούς και ταμπέλες και ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο για όλους.
Το 1995 εκδόθηκε «Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας» (Εκδόσεις Δελφίνι), το πρώτο του βιβλίο για παιδιά.
Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Τριγωνοψαρούλης» (Εκδόσεις Πατάκη). Το διαφορετικό ψάρι έγινε ο πιο διάσημος σύγχρονος ήρωας της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας. Πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο, οι περιπέτειές του μεταφράστηκαν και κυκλοφόρησαν στην Κορέα και στην Κίνα, ενώ για την παρουσίασή του σε σχολεία και λογοτεχνικά φεστιβάλ έχουν μεταφραστεί στην Ιταλία, στη Βουλγαρία και στη Γερμανία.
Από τότε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει γράψει πολλά –περισσότερα από 70– βιβλία για παιδιά και νέους. Από αυτά, τα 27 κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες, όπως Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Μαλαισία, Κορέα και Κίνα, στην οποία κυκλοφόρησαν και τα εφτά βιβλία του Τριγωνοψαρούλη. Το βιβλίο «Από Μικέλε προς Φώτη», το οποίο έγραψε σε συνεργασία με τον Ιταλό συγγραφέα Λουτσάνο Κομίντα (1954-2011) και τη μεταφράστρια Βασιλική Νίκα, κυκλοφόρησε συγχρόνως σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ αργότερα στην Ισπανία (στα καταλανικά) και στη Γερμανία.

Βιβλία του έχουν τιμηθεί με βραβεία και επαίνους:
«Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας»: Έπαινος Αντιγόνη Μεταξά, 1996, από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
«Ο Τριγωνοψαρούλης»: Έπαινος Αντιγόνη Μεταξά, 1998, από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
«Έτοιμος από καιρό»: Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, 1999
«Η βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες»: Εύφημη Μνεία Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς για τη θεατρική διασκευή του βιβλίου, σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Παπαδάκη
«Καφέ αηδιαστικό μπαλάκι»: Βραβείο Λογοτεχνικού Περιοδικού «Διαβάζω», 2004
«Παίξε το ανάποδα»: Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, 2006
«Κι οι ιστορίες μεταναστεύουν»: Έπαινος Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αιγύπτου.
Όταν ο Βιβλιοπόντικας συνάντησε την Τίτα Γραβιέρα (2005) – Έπαινος εικονογράφησης ΕΒΓΕ στην Κιάρα.
Το βιβλίο «Μίλα μη φοβάσαι – 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο» αναγράφηκε στον διεθνή κατάλογο 2009 της Internationale Jugendbibliothek του Μονάχου.
Πρόκειται για τη Διεθνή Παιδική Βιβλιοθήκη που ίδρυσε η Jella Lepman (η οποία ίδρυσε και την ΙΒΒΥ) αμέσως μετά τον πόλεμο με στόχο τη μόρφωση και την αλληλοκατανόηση των λαών. Τα επιλεγμένα βιβλία από όλο τον κόσμο που αναγράφονται στον ετήσιο κατάλογο αποτελούν και τα βιβλία μιας έκθεσης που ξεκινά από την Μπολόνια και ταξιδεύει σ΄όλο τον πλανήτη.

Κείμενά του έχουν εικονογραφήσει οι Έλληνες εικονογράφοι: Νικόλας Ανδρικόπουλος, Λήδα Βαρβαρούση, Νικήτας Γεράκης, Βασίλης Γρίβας, Χρήστος Δήμος, Λίλα Καλογερή, Ναταλία Καπατσούλια, Γιώργος Καραχρήστος, Έλλη Κελεμένδρη, Έφη Λαδά, Γαρυφαλιά Λευθέρη, Βίκτωρ Μοσχόπουλος, Πωλίνα Παπανικολάου, Διατσέντα Παρίση, Στέφανος Ρόκος (Έπαινος ΕΒΓΕ για το εξώφυλλο του βιβλίου «Παίξε το ανάποδα»), Γιώργος Σγουρός, Ντανιέλα Σταματιάδη, Εύη Τσακνιά, Μαρία Τσαμπούρα, Κατερίνα Χαδουλού, Πέτρος Χριστούλιας κ.ά.

Επίσης οι: Chiara Fedele (Έπαινος ΕΒΓΕ για το βιβλίο «Όταν ο Βιβλιοπόντικας συνάντησε την Τίτα Γραβιέρα»), Marina Marcolin, Carla Menea, Francesca Cosanti, Germano Oviani, η Nοτιοαφρικανή Marjorie Van Heerden, η Aγγλίδα Helen Pooley και ο Βούλγαρος Stefan Georgiev.

Εμπνεύστηκαν από τα βιβλία του
Η εικαστικός Έφη Βάγκνερ εμπνεύστηκε από το παραμύθι του για μεγάλους «Θάλασσες του έρωτα, ουτοπικές» (Εκδόσεις Έλιξ, 2010) και δημιούργησε εικαστικά έργα τα οποία το κοινό είδε στην ομώνυμη έκθεσή της που ταξίδεψε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αίγινα και στο Παρίσι. Εκθέσεις με έργα τους από εικονογραφήσεις παραμυθιών του έχουν επίσης πραγματοποιήσει ο Νικόλας Ανδρικόπουλος, η Έφη Λαδά και η Chiara Fedele.

Γράφει στίχους για τη συλλογή με τα τραγούδια του Τριγωνοψαρούλη
Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από τους συνθέτες Δέσποινα Σουγιούλ, Κώστα Θωμαΐδη, Σπύρο Λάμπρου και Γιώργο Χριστιανάκη.

Έχουν παιχτεί τα θεατρικά του:
«Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος», «Ο Βιβλιοπόντικας», «Παραμύθια να τα φας στο πιάτο», «ΟΙΚΟλογήματα» και «Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει», το οποίο είναι και το πρώτο του έργο που γράφτηκε αρχικά ως θεατρικό, μετά από παραγγελία του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης.

Επισκέψεις σε σχολεία και προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας
Εκτός από τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες, όπου συναντά τους μικρούς αναγνώστες του, μεταφράζει λογοτεχνικά έργα για παιδιά, σχεδιάζει προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και ασχολείται με την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, καθώς και με άρθρα του σε περιοδικά.

Συνεργάζεται και γράφει άρθρα για περιοδικά για παιδιά
Για μια δεκαετία ήταν συνεργάτης των περιοδικών «Το παιδί μου κι εγώ» και «Παράθυρο στην εκπαίδευση», καθώς και της παιδικής εφημερίδας «Φινιστρίνι».
Σήμερα αρθρογραφεί στο περιοδικό «Σύγχρονο Νηπιαγωγείο».

Συμμετέχει ενεργά σε δράσεις για το βιβλίο
Το 2013 ανακηρύχθηκε από την ΕΨΥΠΕ Αγγελιαφόρος Ψυχικής Υγείας στα σχολεία.
Από το 1994 είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του οποίου είναι πρόεδρος.

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

 Η Λήδα  Βαρβαρούση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Διδάσκεται ζωγραφική κοντά στους εικαστικούς Ελένη Αντωνίου και Δημήτρη Μάζη. Αποφοίτησε από τη Σχολή Εφαρμοσμένων Εικαστικών Τεχνών Βακαλό (ζωγραφική, γραφιστική, εικονογράφηση, φωτογραφία). Το 1983 εργάστηκε ως εικονογράφος σε εταιρεία παραγωγής ταινιών και κινουμένων σχεδίων ενώ από το 1985 σε διαφημιστικές εταιρείες, ως καλλιτεχνική διευθύντρια δημιουργικού. Το 1990 κέρδισε το πρώτο και το δεύτερο βραβείο του Φεστιβάλ Διαφήμισης, για την καμπάνια «Σαντορίνη» της εταιρείας Μπουτάρη- Leo Burnett. Από το 1993 έχει γράψει 15 βιβλία και εικονογραφήσει περί τα 200 βιβλία στην Ελλάδα από τα οποία κάποια κυκλοφορούν σε πολλές χώρες. Μέσα σε αυτά τα πιο γνωστά είναι η σειρά της “Τρελοδαγκωνίτσες”* που γράφει και εικονογραφεί, ο Τριγωνοψαρούλης και ο Μάϊκ ο Φασολάκης που είναι Best sellers & long sellers
2006 Πρώτο διεθνές βραβείο εικονογράφησης από το South East Europe Children Literature Center- Sofia Bulgaria, για το βιβλίο της “Ένα Σκουλίκι με φτερά” -σειρά “Τρελοδαγκωνίτσες”, εκδ. Παπαδόπουλος.
2006 Εικονογραφεί το αναγνωστικό της Α΄ δημοτικού “Η γλώσσα μου” και το λεξικό της Α’, Β’και Γ΄ δημοτικού.
2009 Συνεργάζεται με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαικής Ενωσης στην Ελλάδα με το βιβλίο της “Μια παρέα με καρδιά” που απευθύνεται σε όλα τα παιδιά της Ευρώπης( Κείμενα -Εικόνες)
2010 Δημιουργεί τη μασκώτ “Ελπίδα” που διακοσμεί το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων “Ελπίδα”
2014 Εικονογραφεί για την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαικής Ενωσης στην Ελλάδα, το βιβλίο “Τα αστέρια της Ευρώπης”Με το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα “Ζωγραφηγήσεις με τη Λήδα”, συνεργάζεται στενά με σχολεία, νηπιαγωγεία, βιβλιοθήκες και δήμους για την διάδοση της φιλαναγνωσίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι μέλος του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου (του ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ) και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Ήταν υποψήφια προτεινόμενη εικονογράφος γαι το βραβείο Andersen IBBY 2016.

Βιβλία που έγραψε και εικονογράφησε
Ένα φίδι… τρομερό!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2001) 
Ένας καλόκαρδος… καρχαρίας!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2001)          
Ένας πολύ γλυκός… λύκος!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2001)    
Μια αράχνη μόνη… ψάχνει!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2002) 
Προσοχή! Το πρόβατο… δαγκώνει!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2002)
Ένα γουρούνι… με ταλέντο!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2003)  
Ένα ψάρι που δεν ήξερε… να κολυμπάει!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2004)      
Παίζω και ζωγραφίζω με τις τρελοδαγκωνίτσες 1, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2004)
Παίζω και ζωγραφίζω με τις τρελοδαγκωνίτσες 2, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2004)
Ένας ποντικός… κάπως βιαστικός!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2005)    
Τα Χριστούγεννα της τρελοπαρέας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2005)    
Ένα σκουλήκι… με φτερά!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2006)     
Το αγαπημένο μου σπιτάκι, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)     
Μια μέλισσα με… λύση!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2009)          
Τι ρόλο παίζει η αγελάδα;, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2013)       
Ένα πουλί… στην πρίζα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)

Βιβλία που εικονογράφησε
Ραπτόπουλος, Σωτήριος Κ., Η γλώσσα μου Β΄ τάξη δημοτικού, Εκδόσεις Πατάκη  (1997)
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, Ο Τριγωνοψαρούλης, Εκδόσεις Πατάκη (1997)     
Tomalin, Barry, Magic 2, Εκδόσεις Πατάκη (1998)     
Tomalin, Barry, Magic 2, Εκδόσεις Πατάκη (1998)     
Πετρίδου – Φωτοπούλου, Χρυσούλα, Η Μελιώ και ο Ζαχαρούλης, Αρχιπέλαγος (1998)     
Θεοδοσίου, Νίκος, Μεδουσάνθη, Εκδόσεις Πατάκη (1998)     
Μεταξά – Παξινού, Μαίρη, Ο παππούς μου κι εγώ, Κέδρος (1998)     
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης Δ., 1964- , συγγραφέας, Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος, Εκδόσεις Πατάκη (1998)     
Μεταξά – Παξινού, Μαίρη, Οι φίλες μου, το περιστέρι κι εγώ, Κέδρος (1998)     
Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, Σαν το σκύλο με τη γάτα, Κέδρος (1998)     
Στέλλας, Νικήτας Π., Σταυρόλεξα με τις λέξεις της καρτέλας για την Α΄ δημοτικού, Εκδόσεις Πατάκη (1998)     
Μεταξά – Παξινού, Μαίρη, Το αδερφάκι μου κι εγώ, Κέδρος (1998)     
Αρναούτης, Νίκος, Το ταξίδι της ελληνικής γλώσσας, Εκδόσεις Πατάκη (1998)     
Ψαλλιδάς, Βασίλης Κ., Χειροτεχνικές συνθέσεις, Εκδόσεις Πατάκη (1998)     
Blyton, Enid, Απειλή στο αγρόκτημα, Μίνωας (1999)     
Βελετά – Βασιλειάδου, Μαρία, Ένα σούπερ δεινοσαυράκι, Ελληνικά Γράμματα (1999)     
Blyton, Enid, Μυστήριο στο έρημο σπίτι, Μίνωας (1999)     
Βασιλείου, Λέττα, Ο Μίμης ο πατούσας, Μίνωας (1999)     
Blyton, Enid, Περιπέτεια στην ομίχλη, Μίνωας (1999)     
Blyton, Enid, Τα κλεμμένα μαργαριτάρια, Μίνωας (1999)     
Blyton, Enid, Το αίνιγμα του σκοτεινού δωματίου, Μίνωας (1999)     
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Το μαϊμουδάκι φάντασμα, Μίνωας (1999) Blyton, Enid, Ένας άλυτος γρίφος, Μίνωας (2000)     
Ραπτόπουλος, Σωτήριος Κ., Η γλώσσα μου Β΄ δημοτικού, Εκδόσεις Πατάκη (2000)     
Blyton, Enid, Η σπηλιά με τα μυστήρια, Μίνωας (2000)     
Σακελλαρίδης, Γιώργος, Ιστορία μέσα σε μια σαλάτα, Ελληνικά Γράμματα (2000)     
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Ο Πάκι Αϊ-Βασίλης, Μίνωας (2000)     
Βελετά – Βασιλειάδου, Μαρία, Το ανιψάκι του Αϊ-Βασίλη, Ελληνικά Γράμματα (2000)     
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Το αρκουδάκι που δεν ζηλεύει το αδελφάκι του, Μίνωας (2000)     
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Το αρκουδάκι που φοβόταν το σκοτάδι, Μίνωας (2000)     
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Το αρκουδάκι που φοβόταν τους σεισμούς, Μίνωας (2000)     
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Το γοργονάκι, Μίνωας (2000)     
Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη, Το μυστήριο του καλοκαιρινού Αγιοβασίλη, Εκδόσεις Πατάκη (2000)     
Blyton, Enid, Το μυστικό του δάσους, Μίνωας (2000)     
Αυτζής, Μερκούριος, Το τραγούδι του κότσυφα, Μίνωας (2000)     
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, Τριγωνοψαρούλης εναντίον μεγάλου καρχαρία, Εκδόσεις Πατάκη (2000)     
Βασιλείου, Λέττα, Τσιρλιμίγκος, ο ήσυχος καλικάντζαρος, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2000)
Χατζηνικολάου, Ντίνα, Φέφε ο μεγάλος πιανίστας και άλλες ιστορίες, Εκδόσεις Πατάκη (2000)     
Αναγνώστου, Κατερίνα, Με το ποδήλατο του ανέμου, Μίνωας (2001)     
Κύρδη, Καλλιόπη, Πώς έμαθε η γάτα να διαβάζει;, Μεταίχμιο (2001)     
Blyton, Enid, Στα ίχνη της συμμορίας, Μίνωας (2001)     
Ρεκαλίδου, Γαλήνη, Στη χώρα του ουράνιου τόξου, Ελληνικά Γράμματα (2001)     
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Τα πρώτα μου αγγλικά, Μίνωας (2001)     
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Το αρκουδάκι που δεν φοβάται το νοσοκομείο, Μίνωας (2001)     
Καρακώστα, Μελίνα, Το φεγγάρι που ζήλευε, Εκδόσεις Πατάκη (2001)     
Κύρδη, Καλλιόπη, Γλώσσα – ιστορία Γ΄ δημοτικού, χρονοταξιδευτές στην Πύλη των Λεόντων, Μεταίχμιο (2002)     
Βαρελλά, Αγγελική, Δέκα σάντουιτς με ιστορίες, Ψυχογιός (2002)     
Καλωσόρισες μωράκι!, Μίνωας (2002)     
Καλωσόρισες μωράκι!, Μίνωας (2002)     
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Μαθαίνω τα ζώα της θάλασσας με τον Πάκι το αρκουδάκι, Μίνωας (2002)     
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Μαθαίνω τα ζώα του αγροκτήματος με τον Πάκι το αρκουδάκι, Μίνωας (2002)     
Lou, Virginie, 1954-, Μια αγάπη για φιλάκια, Μεταίχμιο (2002)     
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Πάκι το αρκουδάκι πρώτη μέρα στο σχολείο, Μίνωας (2002)     
Χρωματίζω με τον Πάκι το αρκουδάκι, Μίνωας (2002)     
Χρωματίζω με τον Πάκι το αρκουδάκι, Μίνωας (2002)     
Χρωματίζω με τον Πάκι το αρκουδάκι, Μίνωας (2002)     
Χρωματίζω με τον Πάκι το αρκουδάκι, Μίνωας (2002)     
Blyton, Enid, Η απαγωγή, Μίνωας
Blyton, Enid, Η νύχτα με τις φωτιές, Μίνωας
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Μαθαίνω την ώρα, Μίνωας
Plath, Sylvia, 1932-1963, Η κουζίνα της κυρίας Τσέρι, Μεταίχμιο (2003)     
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, Ο αδερφός του Τριγωνοψαρούλη, Εκδόσεις Πατάκη (2003)     
Μάστορη, Βούλα, Ο μικρούλης Απόλλωνας, Εκδόσεις Πατάκη (2003)     
Μάστορη, Βούλα, Ο μικρούλης Δίας, Εκδόσεις Πατάκη (2003)     
Μάστορη, Βούλα, Ο μικρούλης Ερμής, Εκδόσεις Πατάκη (2003)     
Κοντολέων, Μάνος, Οι κάλτσες με τα δώρα, Εκδόσεις Πατάκη (2003)     
Μυλωνά, Φωτεινή, Το μαγικό κουμπί, Μίλητος (2003)     
Κοκορέλη, Αργυρώ, Το παραμύθι της Λίζας, Εκδόσεις Πατάκη (2003)     
Σιδέρης, Σπύρος, Το φεγγάρι που δεν μπορούσε να κοιμηθεί, Μίνωας (2003)     
Λυχναρά, Λίνα, Η Λυδία στη χώρα των χρωμάτων, Εκδόσεις Καστανιώτη (2004)     
Η Σταχτοπούτα, Ελληνικά Γράμματα (2004)     
Κυρίτση, Ιωάννα, Θαλασσομαθήματα, Μίλητος (2004)     
Χονδράκη, Ειρήνη, Μηδέν έως ένα, Εκδόσεις Πατάκη (2004)     
Κάσσαρης, Δημήτρης, Οι χοντρές κυρίες, Κέδρος (2004)     
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Πάκι, τα παιδιά δε χωρίζουν ποτέ, Μίνωας (2004)     
Παπαλιού, Ντορίνα, Το μαγικό τσουκάλι του Ορέστη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2004)     
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Δώρα, κουραμπιέδες, φώτα και πρωτοχρονιάτικα καρότα, Μίνωας (2005)     
Φώτου, Γιώτα, Ο αόρατος Πολ, Ψυχογιός (2005)     
Γεωργίου, Κατερίνα, Ο Μίδας το χρυσόψαρο, Ελληνικά Γράμματα (2005)     
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Ο Πάκι δε φοβάται τους σεισμούς, Μίνωας (2005)     
Βενιέρη, Ελένη, Οι ωραιότερες διακοπές μου για τα παιδιά που τελείωσαν την Γ΄ δημοτικού, Διηνεκές (2005)     
Πουλινάκης, Νίκος Α., Τα χνότα των ονείρων του Αστρομποϊλή και οι ξυπόλητες νότες, Μίνωας (2005)     
Τσιλιμένη, Τασούλα Δ., Τζίλντα και Ιβάν, Εκδόσεις Πατάκη (2005)     
Χρωματίζω με τον Πάκι, Μίνωας (2005)     
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, Ο Τριγωνοψαρούλης στον κόσμο των παράξενων ψαριών, Εκδόσεις Πατάκη (2006)     
Τερκεσίδου, Λένα, Οι θησαυροτροφές, Άγκυρα (2006)     
Βαρελλά, Αγγελική, Το πιάτο του Αλέξανδρου, Πορτοκάλι (2006)
Καλαμπαλίκη – Μπάου, Θάλεια, Δεκαπέντε κλωστές δεμένες…, Εκδόσεις Πατάκη (2007)
Κυρίτση, Ιωάννα, Επιχείρηση ψείρα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)     
Γραμμένος, Δημήτρης, Η συναυλία των χρωμάτων, Άγκυρα (2007)     
Bottaccioli, Francesco, Μου τέλειωσε το βάλιουμ, να φάω μια μακαρονάδα;, Μύρτος (2007)
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, Ο Τριγωνοψαρούλης κάνει πάρτι, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, Ο Τριγωνοψαρούλης σ' αγαπάει, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, Οι φίλοι του Τριγωνοψαρούλη, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
Συλλογικό έργο, Πώς να μιλήσετε σε ένα παιδί για…, Κοάν
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, Τα γενέθλια του Τριγωνοψαρούλη, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, Τα τραγούδια του Τριγωνοψαρούλη, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, Τριγωνοψαρούλης, Να φορούν τα ψάρια ρούχα;, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, Τριγωνοψαρούλης, Παίζω και μετρώ, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
Παράσχου – Χατζηδημητρίου, Σοφία, Η πριγκίπισσα Θλίψη που έγινε… Χαρά, Εκδόσεις Πατάκη (2008)     
Γερουλάνου, Ελένη, Με οδηγό τη μύτη ενός μολυβιού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)     
Καμαράτου – Γιαλλούση, Ειρήνη, Ο ψευτάκος, Ψυχογιός (2008)     
Βαρελλά, Αγγελική, Στον κήπο με τα παραμύθια, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (2008) Συλλογικό έργο, Γλώσσα Α΄ δημοτικού: Γράμματα, λέξεις, ιστορίες, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.) (2009)     
Αυτζής, Μερκούριος, Ένα… ψυγείο για τον Ορφέα, Ψυχογιός (2009)     
Κανάκη, Στέλλα, Θέλω μέλι, Πορτοκάλι (2009)     
Μπουλώτης, Χρήστος, Ο Αζόρ και ο Κωστάκης στο σχολείο, Μεταίχμιο (2009)     
Σιδέρης, Σπύρος, Το φεγγάρι που δεν μπορούσε να ξυπνήσει, Μίνωας (2009)     
Κυριακού, Μαρί, Μάικ ο Φασολάκης: Θα σε γαργαλήσω, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2010)     
Συλλογικό έργο, Μίλα μη φοβάσαι, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (2010)     
Καμαράτου – Γιαλλούση, Ειρήνη, Ο ψευτάκος, Ψυχογιός (2010)     
Γερουλάνου, Ελένη, Όταν η μύτη του μολυβιού συνάντησε τους αριθμούς, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)     
Αυτζής, Μερκούριος, Ουρανοκαμώματα, Ελληνικά Γράμματα (2010)     
Συλλογικό έργο, Γλώσσα Α΄ δημοτικού: Γράμματα, λέξεις, ιστορίες, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.) (2011)     
Κυριακού, Μαρί, Μάικ ο φασολάκης: Πάω θάλασσα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2011)
Κυριακού, Μαρί, Μάικ ο Φασολάκης: Τα Χριστούγεννα του Μάικ, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2011)     
Μπουλώτης, Χρήστος, Ο Αζόρ και ο Κωστάκης στο σχολείο, Μεταίχμιο (2011)     
Φώτου, Γιώτα, Ο αόρατος Πολ, Ψυχογιός (2011)     
Αυτζής, Μερκούριος, Ο Ορφέας και οι αθλητές του ανέμου, Ψυχογιός (2011)     
Αυτζής, Μερκούριος, Ο Ορφέας και οι νταήδες με τα κίτρινα ποδήλατα, Ψυχογιός (2011)
Μπαλίλη, Βιβή, Ο σκίουρος με τη μοβ ουρά, Modern Times (2011)     
Συλλογικό έργο, Οι πιο ωραίες ιστορίες για το Πάσχα, Μίνωας (2011)     
Τζούμα, Ειρήνη, Σίντο: Περιπέτεια στη Μουσικοχώρα, Εν πλω (2011)     
Βαρελλά, Αγγελική, Δέκα σάντουιτς με ιστορίες, Ψυχογιός     
Συλλογικό έργο, Αγαπημένες ελληνικές ιστορίες για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, Μίνωας (2012)     
Συλλογικό έργο, Γλώσσα Α΄ δημοτικού: Γράμματα, λέξεις, ιστορίες, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Διόφαντος (2012)
Συλλογικό έργο, Γλώσσα Α΄ δημοτικού: Γράμματα, λέξεις, ιστορίες, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Διόφαντος (2012) 
Συλλογικό έργο, Γλώσσα Α΄ δημοτικού: Γράμματα, λέξεις, ιστορίες, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Διόφαντος (2012)
Συλλογικό έργο, Γλώσσα Α΄ δημοτικού: Γράμματα, λέξεις, ιστορίες, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Διόφαντος (2012) 
Ηλία, Ελένη Α., Μετά τον Μικρό Πρίγκιπα, Ηριδανός (2012)     
Αυτζής, Μερκούριος, Ο Ορφέας και οι νταήδες με τα κίτρινα ποδήλατα, Ψυχογιός (2012)
Κυριακού, Μαρί, Μάικ ο Φασολάκης: Θα σε γαργαλήσω, Ψυχογιός (2013)     
Κυριακού, Μαρί, Μάικ ο φασολάκης: Πάω θάλασσα, Ψυχογιός (2013)     
Κυριακού, Μαρί, Οι περιπέτειες του Μάικ του Φασολάκη, Ψυχογιός (2013)     
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ποτέ… αχινό!, Εκδόσεις Πατάκη (2013)     
Κυριακού, Μαρί, Μάικ ο Φασολάκης: Ήρθε το σχολικό, Ψυχογιός (2014)     
Κυριακού, Μαρί, Μάικ ο Φασολάκης: Τα Χριστούγεννα του Μάικ, Ψυχογιός (2014)    
Καββαδά, Μαριλένα, Το κρυφτό της χαράς, Διάπλους (2014)     
Κυριακού, Μαρί, Μάικ ο Φασολάκης: Ήρθε το σχολικό, Ψυχογιός (2015)    
Γερουλάνου, Ελένη, Με οδηγό τη μύτη ενός μολυβιού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)     
Γερουλάνου, Ελένη, Όταν η μύτη του μολυβιού συνάντησε τους αριθμούς, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)     
Βλασταρά, Λένα, Τα γενέθλια του δράκου Κυριάκου, CaptainBook.gr (2015)     
Κυριακού, Μαρί, Μάικ ο Φασολάκης: Κόντρα με τον αρακά, Ψυχογιός  (2016)    
Αρτζανίδου, Έλενα, Ψηλά τα χέρια, Ψυχογιός  (2016)