More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟ υπέροχος πλανήτης μας: Άνεμος, Νερό, Πουλιά, Ρομπότ

    Ο υπέροχος πλανήτης μας: Άνεμος, Νερό, Πουλιά, Ρομπότ

    Μια ενδιαφέρουσα σειρά γνώσεων που εστιάζει σε τέσσερις σημαντικούς παράγοντες του πλανήτη.

    Τα βιβλία αυτά έχουν όμορφη διάταξη των πληροφοριών και γραφιστική επεξεργασία που ισορροπεί με την συμπαθέστατη εικονογράφηση της Χιλιανής Πο Μόργκαν. Αρκετά κειμενικά πλαίσια, μεστή σύνθεση των πληροφοριακών κειμένων, καλή επικοινωνία μεταξύ τους και εξίσου καλή δομή στον τρόπο που εξελίσσονται.

    Στο πρώτο βιβλίο, πλησιάζουμε τα ρομπότ, αγαπημένο θέμα πολλών παιδιών. Την ιστορία τους στην ανθρωπότητα, τα μέρη και εξαρτήματά τους, ενώ καλούμαστε να φτιάξουμε μια ρομποτική στολή και ένα ρομποτικό χέρι, δημιουργούμε ηχητικές και αφής ενδείξεις και κεραίες, κάνουμε το ρομπότ, προσεγγίζουμε το πώς σκέφτονται και πώς αισθάνονται, μαθαίνουμε για την τεχνητή νοημοσύνη και τα πραγματικά νοήμονα ρομπότ και γνωρίζουμε πολλές ακόμα πτυχές της ζωής μας με τις οποίες σχετίζονται.

    Το νερό είναι πιο γνωστό στοιχείο, έχουν ασχοληθεί πολλά βιβλία με αυτό. Από πού όμως προέρχεται το νερό; Μήπως από την πράσινη κοιλιά του Τίνταλικ όπως έλεγαν οι Αβορίγινες; Από όπου κι αν προέρχεται γνωρίζουμε τους κανόνες τους, τις καταστάσεις στις οποίες το συναντούμε, τους τρόπους που καθορίζει τη ζωή μας και ρυθμίζει την καθημερινότητά μας. Γινόμαστε ντετέκτιβ, φτιάχνουμε το δικό μας παγόβουνο, το δικό μας φίλτρο νερού και εκτοξευτή νερού, έναν νερόμυλο και ένα ουράνιο τόξο, παρατηρούμε τα σύννεφα και τις χιονονιφάδες, φτιάχνουμε βροχόμετρο, μαθαίνουμε για τον περίφημο κύκλο του νερού. Αυτά και πολλά ακόμα με τα οποία το νερό μας υπενθυμίσει την καθοριστική του σημασία για την ζωή ανθρώπων, φυτών και ζώων, περιέχει αυτό το βιβλίο. Και ικανοποιεί με την έκταση των πληροφοριών του αλλά κυρίως με τον βιωματικό του χαρακτήρα.

    Αν, όμως, το νερό το γνωρίζουμε αρκετά καλά οι περισσότεροι, ήδη από τα πρώτα μας χρόνια, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον αέρα. Στα παιδιά συνήθως είναι ένας παράγοντας όχλησης. Σε αυτό το βιβλίο εκτός από το γιατί φυσάει, πώς επηρεάζει και πως διαμορφώνει τη ζωή μας, θα μπούμε και σε πιο πρακτικούς δρόμους: θα φτιάξουμε περιστρεφόμενα φίδια, ανεμούριο, ανεμοδείκτη, φουρφούρι, θα “φτιάξουμε” μουσική, ανεμοπαγίδα και θα κάνουμε πτήση με ανεμόπτερο. Αλλά και θα μετρήσουμε τον άνεμο, θα ακολουθήσουμε τα μονοπάτια του, θα τον δαμάσουμε, θα ταξιδέψουμε με καράβια με τη δύναμή του, θα προβλέψουμε τον καιρό και πολλά άλλα πολύ χρήσιμα. Μην μιλήσουμε για αιολική ενέργεια ασφαλώς…

    Το πιο δυνατό από τα τέσσερα βιβλία κατά την εκτίμηση του γράφοντος.

    Μεγέθη, ανατομίες, φτερώματα, πέταγμα, είδη, τόποι, εξέλιξή τους από τους δεινοσαύρους, συνήθειες, διατροφή, ταξίδια, αβγά, σπάνιες υπάρξεις.

    Τα πουλιά τα αγαπούν σχεδόν όλοι οι άνθρωποι, ίσως και πραγματικά όλοι. Ελευθερία. Μαγική η αίσθηση που αποπνέουν. Μα εδώ εκτός από το ελεύθερον τους θα ανακαλύψουμε ένα σωρό χρήσιμα πράγματα αλλά και θα φτιάξουμε, από φωλιά και χειμερινό μπάνιο πουλιών μέχρι τούρτα γενεθλίων για πουλιά!

    Ωραία πρόταση.

    Για παιδιά 6-9 ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Τα ρομπότ
    Το νερό
    Ο άνεμος
    Τα πουλιά
    Συγγραφέας: Isabel Thomas
    Εικονογράφηση: Pau Morgan
    Σειρά: Ο υπέροχος πλανήτης μας
    Μετάφραση: Δέσποινα Δρακάκη
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2019-Φεβρουάριος 2020
    Σελίδες: 72
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618-03-2003-9
    978-618-03-1604-9
    978-618-03-1605-6
    978-618-03-2004-6

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular