Ο χάρτης των χριστουγεννιάτικων εθίμων: παιχνίδι αλά elniplex

0
1926

Δε χρειαζόμαστε βιβλία να διαβάσουμε. Δε χρειαζόμαστε φύλλα εργασίας να μάθουμε να διαβάζουμε. Μέσα από το παιχνίδι, μαθαίνουμε και κρατάμε πάντα περισσότερα.

Μια πρωτότυπη δραστηριότητα σχεδιασμένη από το elniplex.com. Ρωτάμε τους γονεις των μαθητών μας την καταγωγή τους. Τους ζητάμε να μας γράψουν σε ένα χαρτί ένα πολύ χαρακτηριστικό έθιμο του δωδεκαημέρο των εορτών (Χριστούγεννα, πρωτοχρονιά, Φώτα) από τον τόπο καταγωγής τους. Τα 10 περίπου έθιμα που θα μαζέψουμε (μην είστε αισιόδοξοι για περισσότερα) τα τοποθετούμε γεωγραφικά. Έχουμε για παράδειγμα ένα από την Κρήτη, ένα από Δωδεκάνησα, ένα από Επτάνησα, δύο από Πελοπόννησο, ένα από Ήπειρο ή Θεσαλλία, ένα από Μακεδονία και Θράκη, ένα από άλλα νησιά Αιγαίου, ένα από Στερεά, ένα από Αλβανία ή άλλη χώρα.

Δημιουργούμε καρτέλες όπου αναγράφουμε το μέρος. π.χ. Κρήτη/ ΚΡΗΤΗ.

Τοποθετούμε διάφορες καρτέλες (εκ των οποίων μία μόνο γράφει κάποιο μέρος της Ελλάδας, τα υπόλοιπα μπορούν να γράφουν διάφορες αστείες λέξεις που δε σχετίζονται καν με το θέμα) κρυφά από τα παιδιά σε διάφορα σημεία της τάξης όπου να μην είναι ούτε πολύ εύκολο να τη βρουν αλλά ούτε και ακατόρθωτο.

Χωρίζουμε τα παιδιά σε δύο ομάδες. Για την ακρίβεια χωρίζονται μόνα τους διαλέγοντας ο κάθε επικεφαλής τους δικούς του συμπαίκτες.

εθιμα

Διαλέγουν το όνομά της ομάδας τους μόνοι τους.

Ετοιμάζουμε μουσική και δίνουμε την πληροφορία εξέρευσης της μαγικής καρτέλας. Ο εκπαιδευτικός λέει κάτι σε στυλ:

“Η σημερινή καρτέλα πρέπει να γράφει “Κρήτη”

και βρίσκεται ψηλά, πολύ ψηλά,

πάνω από εκεί που φτάνει το βλέμμα και η ματιά.

Ξαναλέω…πρέπει να γράφει “Κρήτη”

και πετά σαν το σπουργίτι

φτερουγίζει μες την τάξη

ποιος καλύτερα θα ψάξει;”

Και αν δυσκολευτούν ακόμη περισσότερο και την καρτέλα δε μπορούν να βρουν:

“Μάλλον έχετε αργήσει

βρήκα όμως τη λύση

θα σας πω ένα μυστικό

είναι αριστερά και ψηλά (ή δεξιά και κρεμαστά κτλ κτλ)”

Όταν κάποιο παιδί από κάποια ομάδα βρει κάποια καρτέλα, η μουσική σταματά και πρέπει να προσπαθήσει να τη διαβάσει ο ίδιος ή με τη βοήθεια των συμπαικτών του. Αν λέει “Κρήτη” και το παιδί πει ότι πραγματικά λέει “Κρήτη”, τότε η ομάδα είναι νικήτρια. Αν όμως πει ότι λέει Κρήτη ενώ γράφει κάτι άλλο, το παιδί βγαίνει από το παιχνίδι και η ομάδα μένει με έναν παίκτη λιγότερο. Όταν βρεθεί η επιθυμητή καρτέλα και φωνάξουμε και πανηγυρίσουμε και χαρούμε, τότε μπαίνει μέσα στην τάξη μας η μαμά, γιαγιά, μπαμπάς, παππούς που ανέλαβε να μας εκμυστηρευτεί ένα σπάνιο, περίεργο, παράξενο ή απλώς αγαπημένο έθιμο από τον τόπο/χώρα καταγωγής του. Η αφήγηση/ιστόρηση καλό είναι να συνοδεύεται από κάποια φωτογραφία, αντικείμενο, βίντεο ή ο,τιδήποτε μπορεί να μεταφέρει στα παιδιά το κλίμα ή την αίσθηση του εθίμου αυτού. Η δραστηριότητα μπορεί να κρατήσει από λίγα λεπτά μέχρι και κάποιες ώρες.

Περιττό να αναφέρω πόσους στόχους, ειδικότερες επιδιώξεις εξυπηρετεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Καλή επιτυχία λοιπόν.

ΥΓ: Γονείς του τμήματός μου ετοιμαστείτε…σας έρχεται… :)

copyright-2012, elniplex.com, Α.Π.

xartisΔε χρειαζόμαστε βιβλία να διαβάσουμε. Δε χρειαζόμαστε φύλλα εργασίας να μάθουμε να διαβάζουμε. Μέσα από το παιχνίδι, μαθαίνουμε και κρατάμε πάντα περισσότερα. Μια πρωτότυπη δραστηριότητα σχεδιασμένη από το elniplex. Ρωτάμε τους γονείς των μαθητών μας την καταγωγή τους. Τους ζητάμε να μας γράψουν σε ένα χαρτί ένα πολύ χαρακτηριστικό έθιμο του δωδεκαημέρο των εορτών (Χριστούγεννα, πρωτοχρονιά, Φώτα) από τον τόπο καταγωγής τους. Τα 10 περίπου έθιμα που θα μαζέψουμε (μην είστε αισιόδοξοι για περισσότερα) τα τοποθετούμε γεωγραφικά. Έχουμε για παράδειγμα ένα από την Κρήτη, ένα από Δωδεκάνησα, ένα από Επτάνησα, δύο από Πελοπόννησο, ένα από Ήπειρο ή Θεσσαλία, ένα από Μακεδονία και Θράκη, ένα από άλλα νησιά Αιγαίου, ένα από Στερεά, ένα από Αλβανία ή άλλη χώρα. Δημιουργούμε καρτέλες όπου αναγράφουμε το μέρος. π.χ. Κρήτη/ ΚΡΗΤΗ. Τοποθετούμε διάφορες καρτέλες (εκ των οποίων μία μόνο γράφει κάποιο μέρος της Ελλάδας, τα υπόλοιπα μπορούν να γράφουν διάφορες αστείες λέξεις που δε σχετίζονται καν με το θέμα) κρυφά από τα παιδιά σε διάφορα σημεία της τάξης όπου να μην είναι ούτε πολύ εύκολο να τη βρουν αλλά ούτε και ακατόρθωτο. Χωρίζουμε τα παιδιά σε δύο ομάδες. Για την ακρίβεια χωρίζονται μόνα τους διαλέγοντας ο κάθε επικεφαλής τους δικούς του συμπαίκτες. Διαλέγουν το όνομά της ομάδας τους μόνοι τους. Ετοιμάζουμε μουσική και δίνουμε την πληροφορία εξέρευσης της μαγικής καρτέλας. Ο εκπαιδευτικός λέει κάτι σε στυλ:

“Η σημερινή καρτέλα πρέπει να γράφει “Κρήτη”
και βρίσκεται ψηλά, πολύ ψηλά,
πάνω από εκεί που φτάνει το βλέμμα και η ματιά.

Ξαναλέω…πρέπει να γράφει “Κρήτη”
και πετά σαν το σπουργίτι
φτερουγίζει μες την τάξη
ποιος καλύτερα θα ψάξει;”

Και αν δυσκολευτούν ακόμη περισσότερο και την καρτέλα δε μπορούν να βρουν:

“Μάλλον έχετε αργήσει
βρήκα όμως τη λύση
θα σας πω ένα μυστικό
είναι αριστερά και ψηλά (ή δεξιά και κρεμαστά κτλ κτλ)”

Όταν κάποιο παιδί από κάποια ομάδα βρει κάποια καρτέλα, η μουσική σταματά και πρέπει να προσπαθήσει να τη διαβάσει ο ίδιος ή με τη βοήθεια των συμπαικτών του. Αν λέει “Κρήτη” και το παιδί πει ότι πραγματικά λέει “Κρήτη”, τότε η ομάδα είναι νικήτρια. Αν όμως πει ότι λέει “Κρήτη” ενώ γράφει κάτι άλλο, το παιδί βγαίνει από το παιχνίδι και η ομάδα μένει με έναν παίκτη λιγότερο. Όταν βρεθεί η επιθυμητή καρτέλα και φωνάξουμε και πανηγυρίσουμε και χαρούμε, τότε μπαίνει μέσα στην τάξη μας η μαμά, γιαγιά, μπαμπάς, παππούς που ανέλαβε να μας εκμυστηρευτεί ένα σπάνιο, περίεργο, παράξενο ή απλώς αγαπημένο έθιμο από τον τόπο/χώρα καταγωγής του. Η αφήγηση/ιστόρηση καλό είναι να συνοδεύεται από κάποια φωτογραφία, αντικείμενο, βίντεο ή ο,τιδήποτε μπορεί να μεταφέρει στα παιδιά το κλίμα ή την αίσθηση του εθίμου αυτού. Η δραστηριότητα μπορεί να κρατήσει από λίγα λεπτά μέχρι και κάποιες ώρες. Περιττό να αναφέρω πόσους στόχους, ειδικότερες επιδιώξεις εξυπηρετεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα. Καλή επιτυχία λοιπόν.