Πέθανε ο Αντώνης Κοντογεωργίου, η φωνή της Λιλιπούπολης

0
921

Πέθανε σε ηλικία 73 ετών ο μαέστρος Αντώνης Κοντογεωργίου, μια σπουδαία μορφή της φωνητικής τέχνης και του χορωδιακού τραγουδιού στην Ελλάδα, αλλά και ψυχή της θρυλικής Λιλιπούπολης του Τρίτου Προγράμματος.

Ο Αντώνης Κοντογεωργίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945. Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης θεωρητικά, πιάνο και τραγούδι, φοιτώντας παράλληλα στην Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις μουσικές σπουδές του στο R. Strauss Konservatorium και κυρίως στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, απ’ την οποία και αποφοίτησε με δύο διπλώματα-Magister Artium, Διεύθυνσης Χορωδίας και Ορατορίου-Lied. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα στην Καλοκαιρινή Ακαδημία Mozarteum του Ζάλτσμπουργκ και στα Τμήματα Αριστούχων Τραγουδιού της Ζυρίχης.

Είχε βραβευτεί από τον διεθνή διαγωνισμό «Μαρία Κάλλας» (Lied-Ορατόριο), από την Ακαδημία Αθηνών (βραβείο «Σ. Μοτσενίγου»), από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (βραβείο «Μαρία Κάλλας»), από την Ένωση κριτικών Θεάτρου και Μουσικής (το Μέγα Βραβείο) και από την UNESCO (Eθνικό Bραβείο). Δημοσίευσε πλήθος ειδικών άρθρων για τη χορωδιακή μουσική, εξέδωσε 11 βιβλία, πραγματοποίησε πολλές δισκογραφικές παραγωγές και πάνω από 600 ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Συνεργάστηκε πολλάκις με το Εθνικό Θέατρο αλλά και πολλούς άλλους θιάσους, καθώς και με τα Φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου. Δίδαξε στη Σχολή Σπ. Ευαγγελάτου, ίδρυσε και διηύθυνε το συγκρότημα Pro Musica για τη διάδοση της παλιάς μουσικής και το σολιστικό φωνητικό συγκρότημα «Οι Τραγουδιστές», με το οποίο παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση όλο το σωζόμενο έργο του Φραγκίσκου Λεονταρίτη. Το 1977 με πρόσκληση του τότε Διευθυντή του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ, Μάνου Χατζιδάκι, οργάνωσε για πρώτη φορά χορωδία στην ΕΡΤ, τη Χορωδία του Τρίτου Προγράμματος, σημερινή Χορωδία της ΕΡΤ, της οποίας ήταν ο μόνιμος διευθυντής της για 32 χρόνια.

Υπήρξε από τα βασικά στελέχη του Τρίτου Προγράμματος του Μάνου Χατζιδάκι, μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) για τη Χορωδιακή ανάπτυξη και επί σειράν ετών Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Μαζί με τη Λένα Πλάτωνος, τον Σπύρο Σακκά και τη Σαββίνα Γιαννάτου αποτέλεσαν το εκρηκτικό μείγμα, την ψυχή της Λιλιπούπολης, της θρυλικής εκπομπής του Τρίτου Προγράμματος που για πρώτη φορά αντιμετώπισε τα παιδιά με σεβασμό, δίχως αστείους διδακτισμούς και παιδιάστικα κείμενα και όχι σαν καρικατούρες των μεγάλων.

Ως σολίστ ή μαέστρος, ο Αντώνης Κοντογεωργίου, πραγματοποίησε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πάνω από 1.600 παραστάσεις, συνεργάστηκε με πολλές ελληνικές και ξένες ορχήστρες, καθώς και με διάσημους μαέστρους όπως οι Bernstein, Rilling, Askenazy, Menuhin, Mazur κ.α. Το ρεπερτόριό του περιλάμβανε 142 χορωδιακά έργα με ορχήστρα, (87 σε πρώτη ελληνική εκτέλεση), 1030 άλλα χορωδιακά, 21 όπερες και πάνω από 800 Lieder.

Δείτε μέρος από την εκπομπή του Σεραφείμ Φυντανίδη για τη Λιλιπούπολη και το Τρίτο Πρόγραμμα όπου ήταν προσκεκλημένος και ο Αντώνης Κοντογεωργίου.