Πίνακες ζωγραφικής για τον μύθο της Περσεφόνης

Η Περσεφόνη, η κόρη της θεάς Δήμητρας και ο συγκλονιστικός της μύθος (διαβάστε τον εδώ σε αφήγηση του elniplex). Ο μύθος της αρπαγής της θεάς της βλάστησης φαίνεται πως υπήρχε και σε άλλους λαούς όπως φανερώνει ο μύθος των σημιτικών λαών της αρπαγής της θεάς της γονιμότητας, του έρωτας, της γυναικείας χάρης και της βλάστησης Ιννάνα ή Ασταρώθ ή Αθάρ ή Ιστάρ ή Ινίνα ή Βααλίς, γνωστότερης όμως ως Αστάρτη, την οποία οι Έλληνες ταύτισαν με την Αφροδίτη.

Ωστόσο, ο ελληνικός μύθος της χθόνιας θεότητας Περσεφόνης γοητεύει με την ένταση των συναισθημάτων που προκαλεί, κάτι που αποτυπώνεται και στους πίνακες που ενέπνευσε ορισμένους σπουδαίους ζωγράφους. Η πραγματικά μεγάλη ένταση της αρπαγής αλλά και της επανένωσης της Περσεφόνης με την μητέρα της, Δήμητρα, είναι δύο βασικά, ουσιώδη θέματα που μπορεί κανείς να αναλύσει με τα παιδιά.

The Rape of Proserpine-Museo Nacional del Prado-Peter Paul Rubens-1636-37

The Return of Persephone, Frederic Leighton, 1891
Joseph Marie Vien, L’enlèvement de Proserpine (1762)
Simone Pignoni, The Rape of Proserpine (L’enlèvement_de_Proserpine), 1650
The Rape of Proserpina, Jan Brueghel the Elder, 1610
A Pre-Raphaelite Proserpine, Dante Gabriel Rossetti, 1873–77 (Tate Gallery, London)
Orpheus Sings For Pluto And Proserpina, Jan Brueghel the Elder
The Rape of Proserpina, Joseph Heintz the Elder
Η αρπαγή της Περσεφόνης

Η αρπαγή της Περσεφόνης (Πανοραμική φωτογραφία). Η τοιχογραφία με την αρπαγή της Περσεφόνης έχει βρεθεί σε έναν κιβωτιόσχημο τάφο στις Αιγές, με διαστάσεις 3Χ4,5 μ., που χρονολογείται γύρω στο 350 π.Χ. (πηγή φωτογραφίας και πληροφορίας του πίνακα αυτού: Wikipedia).