Παίζουμε; 99+1 αυτοσχέδια επιτραπέζια παιχνίδια

0
1945

Τίτλος: Παίζουμε; 99+1 αυτοσχέδια επιτραπέζια παιχνίδια
Συγγραφέας: Μαρία Πετκανοπούλου
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, 2014
Σελίδες: 196
Μέγεθος: 17 Χ 24
ISBN: 978-960-471-068-3

Αγόρασέ το

epitrapeziacover“Υπάρχει μια λέξη που κρύβει μέσα της μια μαγική δύναμη. Στο άκουσμά της, η δύναμη απελευθερώνεται και μετατρέπει το κάθε παιδί σε πρόθυμο και χαρούμενο παίκτη. Ίσως είναι η μοναδική λέξη που μπορεί να μεταμορφώσει τόσο άμεσα ένα παιδί. Η λέξη; Παιχνίδι!”, τοποθετείται από τις πρώτες κιόλας λέξεις του βιβλίου η συγγραφέας.

Πριν μπείτε να ανακαλύψετε τα 99 αυτοσχέδια επιτραπέζια παιχνίδια, θα διαβάσετε μεστά ιδέες για ζάρια, πιόνια, βάσεις παιχνιδιών κάρτες, τρόπους να διαμορφώσουμε κανόνες και στόχους μέχρι και πως φτιάχνουμε εύκολα μια κλεψύδρα.

Στις 170 περίπου σελίδες που έπονται θα ανακαλύψετε παιχνίδια που έχει ο καθένας στα πόδια του. Με απλά υλικά και χωρίς ουσιαστικά έξοδα, με υλικά που ο καθένας έχει δίπλα του. Παιχνίδια που φτιάχνονται εύκολα, γρήγορα, απλά. Παιχνίδια που καλύπτουν σχεδόν όλα τα θέματα ενασχόλησης ενός παιδιού. Από μια απλή κούκλα, μέχρι τα αυτοκινητάκια του. Από αξιοποίηση γνωστών βιβλίων μέχρι μαθηματικά και ορθογραφία με απλά βήματα. Με υλικά ανακυκλώσιμα όπου το χαρτί ασφαλώς βασιλεύει. Με υλικά που, σαν μικροί Μαγκάιβερ της περιπέτειας και της διασκέδασης, θα βρίσκετε πάντα δίπλα σας. Γιατί πολύ απλά…υπάρχουν δίπλα σας.

Να θυμάστε κάτι που αποτελεί χρυσό κανόνα: ο,τι το παιδί φτιάχνει μόνο του ή με την παρέα του (με ελάχιστη υποβοήθηση από εσάς), θα βασιλεύει για πάντα ή για πολύ καιρό μέσα του. Θα το απολαύσει περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο. Την πιο τέλεια κατασκευή, το πιο τέλειο παιχνίδι να φτιάξετε μαζί του, αν δεν έχει κάνει το παιδί τις περισσότερες κινήσεις και πρωτοβουλίες στη δημιουργία του, τότε θα δείτε πόσο εύκολα θα το παρατήσει.

Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι παιχνίδια παρέας, παιχνίδια κοινωνικά που παίζονται από φίλους ή από ανθρώπους που θέλουν να είναι φίλοι. Είναι παιχνίδια που χτίζουν δεξιότητες και δομούν συναισθήματα. Είναι παιχνίδια που θα φτιάξουν τη μαθηματική σκέψη του παιδιού, θα δουλέψουν τη μνήμη του, θα προάγουν την αντίληψή του, θα αναπτύξουν πλήθος δεξιοτήτων του. Καλή, χρυσή η τεχνολογία αλλά όποιο παιδί δεν παίζει ένα επιτραπέζιο πολύ συχνά στη ζωή του, θα χάσει…πολλά. Όμως όλα αυτά θα γίνουν κάτω από την ομπρέλα της φιλίας, της παρέας, του ιερού και χρυσού “μαζί” που τόσο δείχνει να αποδυναμώνεται τελευταία. 

Τα 99+1 αυτοσχέδια επιτραπέζια παιχνίδια της Μαρίας Πετκανοπούλου είναι πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια νηπιαγωγών, δασκάλων και γονιών παιδιών από 2 ετών μέχρι όσο τραβάει η ψυχή σας. Για τα νηπιαγωγεία και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού δε, το θεωρώ διαμαντάκι κανονικό.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η Μαρία Πετκανοπούλου ξεκίνησε από τη σκιά των Κάστρων της Θεσσαλονίκης το 1960 να κυνηγιέται με τα παραμύθια. Εκείνα της γιαγιάς, που έκρυβαν μέσα τους την προσφυγιά, εκείνα των αληθινών βιβλίων, εκείνα που φτιάχνουν οι λογιών λογιών σκιές γύρω από ένα παιδί που απλά παρατηρεί τον κόσμο. Το τζίνι του Αλλαντίν είχε μία ευχή για εκείνη, μα της έφτανε: να γνώριζε τη ζωή των ανθρώπων σ’ όλες τις εποχές και τα παιχνίδια των παιδιών τους. Το τζίνι ήρθε με το δικό του τρόπο: διάβασμα, σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εις διπλούν (Διοίκηση Επιχειρήσεων, Νηπιαγωγός), βιβλία, παιχνίδια, ταξίδια. Τελικά προτίμησε τις σχολικές αίθουσες των νηπιαγωγείων από το να διοικήσει κάποια επιχείρηση. Της το υπέδειξε το τζίνι.
Το 2011 βραβεύτηκε ως πρωτοεμφανιζόμενη από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για τον ξεχωριστό “Μικρό ζωγράφο των βράχων” ενώ πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε την εξαιρετική συλλογή παιχνιδιών “
Παίζουμε; 99+ 1 Αυτοσχέδια επιτραπέζια παιχνίδια όπου το επιτραπέζιο παιχνίδι παίρνει μια διάσταση που λίγοι θα έχουν σκεφτεί. Τα  τελευταία χρόνια, το τζίνι, που ακόμα έχει μια ευχή για εκείνη, της ανέθεσε μια αποστολή: να οργώνει την Ελλάδα και να μιλά σε βιωματικά εργαστήρια και ημερίδες για αυτό το αυτοσχέδιο επιτραπέζιο παιχνίδι σε σπίτι και σχολείο. Γιατί το επιτραπέζιο παιχνίδι προϋποθέτει το “μαζί” και το “αυτοσχέδιο” το βιωματικό. Και η Μαρία Πετκανοπούλου είναι και του “μαζί” και του “βιώματος”.

Τα βιβλία της
Ο μικρός ζωγράφος των βράχων, Καλειδοσκόπιο (2010). Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
Παίζουμε;, Καλειδοσκόπιο (2014)     
Για δυο μωρά λυκάκια…, Εκδοτικός Οργανισμός Βάρφη (2015)
Ο χρόνος ξεκινάει με το Χρατς και τελειώνει με το Χρουτς, Εκδοτικός Οργανισμός Βάρφη (2016)