«Παίζω και Kαταλαβαίνω». Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης, Τέχνης και Μαθηματικών

0
700

Interactive Exhibition f.i.

Η νέα, μόνιμη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης, Τέχνης και Μαθηματικών «Παίζω και Kαταλαβαίνω» ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 21 Μαρτίου, από τις 11:00 έως τις 19:00, στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Ηρακλειδών. Την ημέρα των εγκαινίων η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η πρωτοτυπία αλλά και η μοναδικότητα της έκθεσης έγκειται στο γεγονός ότι ο επισκέπτης βιώνει τη διασύνδεση επιστήμης, τέχνης, μαθηματικών και φιλοσοφίας, παίζοντας κι αλληλεπιδρώντας με ειδικές κατασκευές και συνειδητοποιεί τη διττή ανάγκη του ανθρώπινου πνεύματος για έκφραση (τέχνη) και κατανόηση (λογική και μαθηματικά).

Η έκθεση «Παίζω και Kαταλαβαίνω» λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2014 ειδικά για τα σχολεία. Είναι η εξέλιξη του εκπαιδευτικού προγράμματος «Τέχνη και Μαθηματικά», το οποίο αρχικά βασίστηκε στις μόνιμες συλλογές του μουσείου με έργα των καλλιτεχνών M.C. Escher και Victor Vasarely και έχει ήδη υποδεχτεί 10.000 μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Αποτελεί συμπλήρωμα της σχολικής διδασκόμενης ύλης, στην κατεύθυνση της διαθεματικότητας, συνδέοντας τα μαθηματικά με την ιστορία της επιστήμης και της τέχνης, τη φιλοσοφία και τα κλασικά γράμματα.

Στον πρώτο όροφο της Διαδραστικής Έκθεσης «Παίζω και Καταλαβαίνω» γίνεται μια εισαγωγή στις πρωταρχικές μαθηματικές έννοιες με τις οποίες έρχεται σε επαφή ο άνθρωπος. Τραπέζια με διαδραστικές κατασκευές και έργα τέχνης εισάγουν τον επισκέπτη στην έννοια της συμμετρίας στη φύση και την τέχνη, στον κόσμο των αριθμών και των σχημάτων, καθώς και στις στοιχειώδεις αλγοριθμικές διαδικασίες.

Στον δεύτερο όροφο της έκθεσης πραγματοποιείται μια ιστορική αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της επιστημονικής και μαθηματικής σκέψης αλλά και της τέχνης. Ξεκινώντας από την προσωκρατική εποχή και το πέρασμα από τον μύθο στον λόγο, το ταξίδι συνεχίζεται με τους Πυθαγόρειους, τους Ελεάτες φιλοσόφους, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, την Ελληνιστική εποχή, την Αναγέννηση, τις κατακτήσεις της επιστήμης και της μοντέρνας τέχνης του 20ού αιώνα, φτάνοντας στη σύγχρονη επιστήμη του χάους, των δυναμικών συστημάτων και των fractals.

Σχεδιασμός-επιστημονική επιμέλεια: Άρης Μαυρομμάτης, Αποστόλης Παπανικολάου, ερευνητές της Διδακτικής των Μαθηματικών
Συνεργάτες: Νίκος Κουρνιάτης, αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ & Χρήστος Τερζής, μουσικολόγος-ιστορικός των Επιστημών.

Interactive Exhibition 1

Διαδραστική έκθεση «Παίζω και Καταλαβαίνω»
Μουσείο Ηρακλειδών Κεντρικό Κτίριο (Α΄και Β΄όροφος), Ηρακλειδών 16, Θησείο, Αθήνα
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Σάββατο 21 Μαρτίου 11:00 – 19:00 (Ελεύθερη Είσοδος)
Ώρες λειτουργίας: Κάθε Σάββατο & Κυριακή, 11:00 – 19:00, Αργίες κλειστά
Είσοδος: 6€ Δωρεάν για τους γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους
Πληροφορίες: Τηλ.: 210 34 61 981 (εσωτ. 201)
Ιστότοπος