21 Νοεμβρίου- Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης

0
809

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης έχει ανακηρυχθεί η 21η Νοεμβρίου με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ από τον Δεκέμβριο του 1996. Βασικός στόχος αυτής της απόφασης ήταν να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να ανανεώσουν το ενδιαφέρον τους για την ανάπτυξη των τηλεοπτικών μέσων παρέχοντας αντικειμενικές πληροφορίες για γεγονότα και ζητήματα που άπτονται του γενικού ενδιαφέροντος.

Επιπροσθέτως, κυβερνήσεις, οργανώσεις, εταιρίες και άτομα ενθαρρύνονται να αναπτύξουν τις ανταλλαγές τηλεοπτικών προγραμμάτων μεταξύ των χωρών, ιδιαιτέρως εκείνων που σχετίζονται με την ειρήνη, την ασφάλεια, τον πολιτισμό καθώς και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Όλες οι έρευνες επιβεβαιώνουν την θλιβερή επανάσταση της τηλεόρασης στην κοινωνική, συναισθηματική και διανοητική ανάπτυξη των παιδιών. Για το παιδί μέχρι έξι ετών, η τηλεόραση δεν είναι παρά ένας πομπός μηνυμάτων και καθήλωσης, μια συσκευή για να ησυχάσει το παιδί και να αφήσει στη δική του ησυχία τον μεγάλο. Έχοντας αναμφίβολα αρκετές θετικές στιγμές και προγράμματα, η τηλεόραση δεν μπορεί παρά να λειτουργεί ως ένα συμπληρωματικό μέσο ψυχαγωγίας και ενημέρωσης και όχι ως το βασικό όπως ήταν πριν 10 και 20 χρόνια.

Ο περίφημος κανόνας του Γάλλου ψυχαναλυτή-ψυχιάτρου Serge Tisseron 3-6-9-12 ομιλεί απερίφραστα για απαγόρευση παρακολούθησης τηλεόρασης πριν την συμπλήρωση των πρώτων τριών ετών ζωής του παιδιού.

Διαβάζουμε

Βιβλία για παιδιά

Τέρμα η τηλεόραση, του Φιλίπ Ντιπασκέ

Μεσημέρι με το Θέμο, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

Χαμένος στην τηλεόραση και άλλες ιστορίες σε τροχιά, του Τζιάνι Ροντάρι

Αρθρογραφία για ενήλικες

Βγάλτε την τηλεόραση από το παιδικό δωμάτιο

Πώς επηρεάζει η τηλεόραση τα μικρά παιδιά

Παρακολουθούμε

Βίντεο για παιδιά

Η ιστορία της τηλεόρασης

Η εξέλιξη της τηλεόρασης

Ο Ροζ Πάνθηρας και τα τηλεκοντρόλ

Βίντεο για ενήλικες

Πώς η τηλεόραση επηρεάζει τα παιδιά

Εικόνα

Παρατηρήστε συγκριτικά την εξέλιξη των συσκευών