16 βιβλία που προετοιμάζουν τα παιδιά να πάνε σχολείο

0
1908

Η πρώτη μέρα στο σχολείο ζυγίζει έναν τόνο. Δεν είναι ένας τόνος χρυσάφι, ούτε ένας τόνος πούπουλα που αιωρούνται νανουριστικά. Είναι ένας τόνος άγχους αποχωρισμού, αγωνίας για το τι θα βρω εκεί που πάω και άλλων παράξενων συναισθημάτων.

Ανοίξαμε την μεγάλη βιβλιοθήκη του ELNIPLEX και βρήκαμε 16 ιδανικά βιβλία για να προετοιμάσουμε ψυχολογικά και συναισθηματικά το παιδί για να πάει στο σχολείο με λιγότερο άγχος και μεγαλύτερο χαμόγελο.

Δεν επιλέγουμε βιβλία με βάση τον τίτλο, αλλά με την ουσία και το περιεχόμενό τους. Να λοιπόν οι προτάσεις μας:

Για παιδιά ως 3 ετών

Πάμε σχολείο!
Εικονογράφηση: Γιου-Χσουάν Χουάνγκ
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Το πρωινό ξύπνημα και οι ρουτίνες μέχρι την άφιξη στο σχολείο είναι το θέμα αυτού του βιβλίου.

Η πρώτη μου μέρα στο σχολείο – Τα νήπια
Συγγραφέας: Ellen Crimi-Trent
Εικονογράφος: Ellen Crimi-Trent
Εκδόσεις: Διόπτρα

Είναι η πρώτη μέρα του Λούη στο Νηπιαγωγείο και είναι πολύ ανήσυχος. Μπορεί η μικρή κουκουβάγια να ξεπεράσει τους φόβους της και να περάσει υπέροχα;

Πες μου καφέ αρκούδα τι βλέπεις; (Έρικ Καρλ)
Συγγραφέας: Μπιλ Μάρτιν Τζούνιορ
Εικονογράφηση: Έρικ Καρλ
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, Ιούλιος 2015

Η ιστορία είναι απλή και δίχως ιδιαίτερη πλοκή. Η καφέ αρκούδα ερωτάται τι βλέπει. “Πες μου καφέ αρκούδα τι βλέπεις, σε ρωτώ; Εκείνη απαντά: “βλέπω ένα κόκκινο πουλί που βλέπει προς τα εδώ”. Αυτό θα συνεχιστεί με άλλα οκτώ ζώα. Το κόκκινο πουλί, την κίτρινη πάπια, το γαλάζιο άλογο, τον πράσινο βάτραχο κ.α. Όλα τα ζώα βλέπουν πάντα το επόμενο ζώο. Απλό ε;

Κι όμως μέσα σε μια τόσο απλή πλοκή και ιστορία, ο συγγραφέας και ο εικονογράφος κατάφεραν να βάλουν ζώα, χρώματα, μαθηματικές έννοιες (δεξιά, αριστερά, προς τα εδώ) καθώς τα ζώα κοιτάζουν διαφορετικά κάθε φορά και ένα παιχνίδι memo για να το παίζετε όλοι μαζί.
Από τα πλέον κατάλληλα βιβλία για την αρχή της σχολικής χρονιάς: λιτό κείμενο, διασκεδαστικό, χρώματα, ζώα, μνήμη και για έκπληξη στο τέλος… μια δασκάλα!

Για παιδιά περίπου 3-4 ετών

The kissing hand
Συγγραφέας: Όντρει Πεν
Εικονογράφηση: Ρουθ Χάρπερ, Νάνσι Λικ

Ο Τσέστερ το ρακούν φοβάται να πάει σχολείο. Και τότε η μαμά επιστρατεύει λίγη από τη μητρική μαγεία, του φιλά το χέρι και του λέει ότι όποτε του λείπει η σπιτική αγάπη, να φιλά το χέρι του ακριβώς εκεί που το φίλησε η μαμά…

Το μικρό λυκάκι στο σχολείο των λυκόπουλων
Συγγραφέας: Αντούν Κρινγκς
Εικονογράφηση: Αντούν Κρινγκς
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Ιανουάριος 2016

Έχει ένα μοναδικό ταλέντο αυτός ο Κρινγκς να φτιάχνει ιστορίες “υπόγειες”, λιτές αφηγηματικά, και να περνάει από κάτω ένα πλήθος σχολίων. Η σειρά με το Μικρό Λυκάκι έχει αρκετούς καλούς τίτλους. Αυτό εδώ, ωστόσο, θεωρώ πως είναι ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο βιβλίο της σειράς. Κι αυτό γιατί θέτει στο μικροσκόπιο του

Το μικρό λυκάκι μεγάλωσε και ήρθε η ώρα να πάει στο σχολείο. Η μαμά λύκαινα του έφτιαξε κασκέτο και στολή που φοράνε όλα τα λυκόπουλα. Όμως εκείνο το έχει αποφασίσει. Δεν πρόκειται να πάει σχολείο.

“Για να μεγαλώσεις και να γίνεις λύκος σωστός, λυκάκι μου, πρέπει να μάθεις να ζεις με τους άλλους λύκους”, του είπε η μητέρα του.
“Δε έλω να μεγαλώσω. Κι έπειτα, έχω σκοπό να γίνω μοναχικός λύκος”, της απάντησε με σιγουριά εκείνο.

Και γιατί να πάει σχολείο παρακαλώ; Δεν είχε την ανάγκη κανενός για να περνάει καλά…

Ένας αρκούδος στο σχολείο!
Συγγραφέας: Κάρι Γουέστον
Εικονογράφηση: Τιμ Γουόρνς
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Η κυρία Κοκοκό, η δασκάλα της τάξης, ανακοινώνει ότι θα έρθει στην τάξη ένας καινούριος μαθητής, ο Μπίλι και εκείνα ενθουσιάζονται. Όταν όμως βλέπουν ότι ο Μπίλι είναι μαλλιαρός, άγαρμπος και ελαφρώς τρομερός… αρκούδος, αρχίζουν να τσιρίζουν και πανικός τα πιάνει.  Η διαφορετικότητα του Μπίλι μα και η καρδιά του θα οδηγήσουν τα πράγματα από τα ουρλιαχτά στην αποδοχή και την ενσωμάτωση στην ομάδα της τάξης.

Πόσο μ’ αρέσει το σχολείο!
Συγγραφέας: Τις Ράμπι
Εικονογράφηση: Λόρα Χιούζ
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Υπάρχουν τόσοι λόγοι για να αρέσει σε ένα παιδί το σχολείο! Το σχολικό, τα παιχνίδια στην αυλή, οι ιστορίες που πλάθονται πάνω στο μαγικό χαλί της τάξης! Πρόκειται για ένα βιβλίο με σύντομες και διασκεδαστικές ρίμες για την προσαρμογή των μικρων παιδιών στον Παιδικό Σταθμό και το Νηπιαγωγείο.

Για παιδιά 4+ ετών

Το σχολείο πάει σχολείο
Συγγραφέας: Άνταμ Ρεξ
Εικονογράφος: Κρίστιαν Ρόμπινσον
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2017

Καλοκαίρι. Ένα καινούριο σχολείο χτίζεται. Είναι το 1ο Δημοτικό Σχολείο. Περνά τις πρώτες του μέρες με τον επιστάτη, με τον οποίο νιώθει άνετα. Ύστερα έρχονται παιδιά, δεκάδες παιδιά που κατακλύζουν κάθε χώρο του νέου σχολείου. Άλλα παίζουν και χαίρονται, άλλα κάνουν γκριμάτσες βαρεμάρας και ξεστομίζουν φράσεις όπως “μισώ το σχολείο” ενώ ένα κοριτσάκι δεν ήθελε καν να μπει μέσα.
“Πρέπει να είμαι απαίσιο”, σκέφτηκε το σχολείο.

Ο Λύκος πάει σχολείο, της Ελίζαμπεθ Ντιβάλ
Συγγραφέας: Elisabeth Duval
Εικονογράφηση: Eric Heliot
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2009

Το λυκάκι έτρεξε βιαστικά στο σχολείο. Είχε αργήσει. Μα το σχολείο που πήγε είναι σχολείο για πρόβατα.
Έχετε δει πολλούς λύκους να πηγαίνουν σε σχολείο όπου πάει…η τροφή τους; Ο επιστάτης όμως του σχολείου ήταν εκεί. Κέρβερος! Και τα κατάλαβε όλα!
Τον έδιωξε! Ο μικρός λύκος γύρισε σπίτι, πουδραρίστηκε, έβαλε τα άσπρα του, τα προβατίσια του, τα γιορτινά και ξαναγύρισε για να περάσει. Ξεγέλασε με τη μεταμφίεσή του τον επιστάτη (τον Κέρβερο) και μπήκε στο σχολείο. Εκεί όμως δεν έγιναν αυτά που περιμένεις: ο λύκος εξελίχθηκε σε πολύ καλό μαθητή. Κι όχι μόνο αυτό αλλά εκτός από πολύ καλός φίλος των προβάτων άρχισε να τρώει χόρτα μαζί τους και να υιοθετεί πολλές από τις…προβατίσιες συνήθειές τους. Με διασκεδαστική ανατροπή στο τέλος.

Ο Δεινόσαυρος πάει σχολείο, της Πάμελα Ντάνκαν Έντουαρντς
Συγγραφέας: Pamela Duncan Edwards
Εικόνες: Deborah Allwright
Εκδόσεις: Πατάκη, 2008

Ένας χαριτωμένος μπόμπιρας σου απευθύνεται, φίλε αναγνώστη. Εσύ τι θα έκανες αν την πρώτη μέρα του σχολείου, ο Δεινόσαυρος ξυπνούσε μουτρωμένος και δε σου χαμογελούσε με το μεγάλο δεινοσαυρίσιο χαμόγελό του; Εγώ πάντως θα του έλεγα: “Μην ανησυχείς, Δεινόσαυρε, περνάμε καλά στο σχολείο!”
Και τι θα έκανες αν χτυπούσε το πόδι του στο πάτωμα, έβγαζε το δυνατότερο δεινοσαυρίσιο βρυχηθμό του και σου ‘λεγε: “Ρροοααρρ! Οι δεινόσαυροι δεν πάνε σχολείο!”; Εγώ πάντως, θα του έλεγα: “Φυσικά και πάνε σχολείο, Δεινόσαυρε. Αλλιώς πώς γίνεται να είναι τόσο έξυπνοι;”. Ο γλυκός μπόμπιρας θα μας απευθύνει 6 ακόμα ερωτήματα, το ένα πιο χιουμοριστικό και διεισδυτικό από το προηγούμενο. Και θα απαντήσει σε όλες μόνος του, κάθε φορά και πιο ρεαλιστικά και συνάμα πιο παραμυθένια. Μέσα σε λίγες σελίδες, η Βρετανίδα συγγραφέας απογειώνει το φόβο και τη γκρίνια για τις πρώτες μέρες στο σχολείο, τον πετάει στην τραμπάλα με τον δεινόσαυρο, τον σπρώχνει στην τσουλήθρα και ξοπίσω το δεινόσαυρο και στο τέλος σου τον παραδίδει σα τσαλακωμένο χαρτί να τον κοιτάς και να θυμάσαι “τι ανόητος ήσουν που φοβόσουν το καλό σου το σχολείο;”.

Το σχολείο φοβάται τον Νικόλα
Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός
Εκδόσεις: Μίνωας

Ο Νικόλας είναι ένα παιδί όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του, θέλει διαρκώς να παίζει με τους φίλους του, να βάζει μουσική και να τραγουδάει δυνατά, να αποφασίζει ο ίδιος τι θέλει να κάνει και να περνάει ευχάριστα τον ελεύθερο του χρόνο. Όμως ήρθε η στιγμή να περάσει την πόρτα του σχολείου και να αποχωριστεί τις αγαπημένες του ασχολίες, το δωμάτιο με τα παιχνίδια του και τους γονείς του. Η απομάκρυνση του από το προστατευμένο περιβάλλον της οικογένειας του φαντάζει για εκείνον εξωπραγματικό.

Οδός των φίλων- Δε θέλω να πάω σχολείο
Συγγραφέας: Σιλβέν Ζαουί
Εικονογράφηση: Ανελόρ Παρό
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Ο Τιμ, η Μία, ο Σαμ, ο Έντζο και η Ρόουζ  είναι μια αχτύπητη παρέα! Μένουν στην ίδια πολυκατοικία και είναι αχώριστοι φίλοι. Κάθε απόγευμα, υπό τη «συνωμοτική επίβλεψη» του κυρίου Μορίς, του θυρωρού, μαζεύονται στην αυλή για να παίξουν, να μοιραστούν τις χαρές τους και τα μικρά προβλήματα της καθημερινότητάς τους και να βρουν όλοι μαζί λύσεις.
Ήρθε η ώρα να ξανανοίξουν τα σχολεία και την προηγούμενη μέρα ο Σαμ έχει πονόκοιλο. Οι φίλοι του καταλαβαίνουν αμέσως πως στην πραγματικότητα του φταίει η επιστροφή στα θρανία. Ευτυχώς, η Μία έχει μια ιδέα: Να φτιάξουν ένα κατάλογο με όλα όσα τους κάνουν να χαίρονται αλλά και να φτιάξουν τις κάρτες της χαράς για τις δύσκολες μέρες!

Στην Ακαδημία Δεινοσαύρων, της Μαρίας Ρουσάκη
Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη
Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Επιτέλους! Ο Μπόμπος γίνεται δεκτός! Θα περάσει το κατώφλι της Ακαδημίας των Δεινοσαύρων, εκεί που πάνε όλοι μεγάλοι και ξακουστοί δεινόσαυροι. Μικρόσωμος ακόμα, δίχως τις απαιτούμενες ζημιές στο ενεργητικό του, με ουρά μικρή και βηματισμό αθόρυβο ακόμα, ο Μπόμπος δείχνει παντελώς ανέτοιμος για την Ακαδημία των Δεινοσαύρων.
Οι πρώτες του εντυπώσεις είναι μάλλον θλιβερές. Θέλει να φύγει. Τίποτα εκεί μέσα δεν τον γοητεύει και δεν ταυτίζεται με τις δικές του επιθυμίες. Τρακ και ανησυχία. Μέχρι και το όνομά του προκαλεί το γέλιο των υπολοίπων. Είναι αναμφίβολα ο πιο αδύναμος κρίκος. Ο πιο αδύναμος μέχρι που η δασκάλα, η κυρία Βρίνα, ανακοινώνει στο καλωσόρισμα όλα όσα θα μάθουν οι μαθητές στην Ακαδημία. Και σε αυτούς τους έξι μεστούς τίτλους του… «προγράμματος σπουδών» ο Μπόμπος θα βρει κάτι που θα μεγαλώσει αμέσως το μυαλό του και την εικόνα του στον ίδιο και τους άλλους.

Πρώτη μέρα στο σχολείο
Συγγραφέας: Νικολέτα Κόστα
Διασκευή: Ρένα Ρώσση Ζαϊρη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2008

Ο Γιάννης δε θέλει να πάει στην πρώτη δημοτικού. Φοβάται πολύ. Όταν όμως βλέπει το καινούριο του σχολείο και τους συμμαθητές του, αλλάζει γρήγορα γνώμη και γίνεται το πιο χαρούμενο πρωτάκι!

Το βιβλίο εντάσσεται στη σειρά Διαβάζω ιστορίες 6+, η οποία περιλαμβάνει απλές, διασκεδαστικές ιστορίες μέχρι 1.000 λέξεις που οδηγούν το παιδί στον δρόμο της ανάγνωσης.

Το Γκοντούν πάει σχολείο
Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
Εικόνες: Βαγγέλης Ελευθερίου
Εκδόσεις: Πατάκη

Ένα χειμωνιάτικο βράδυ το πιο περίεργο, το πιο χαριτωμένο, το πιο απίθανο ζωάκι του κόσμου ζητάει καταφύγιο στο δωμάτιο της Χαράς. Η Χαρά το σώζει από το θανάσιμο εχθρό του και το ζωάκι αποφασίζει να μείνει παντοτινά κοντά της. Έτσι γνωρίζει η Χαρά το Γκουντούν και το Γκουντούν τη Χαρά. Έτσι αρχίζουν οι θαυμαστές, οι μυστικές τους περιπέτειες, σε λιβάδια με τετράφυλλα τριφύλλια, σε φάρους με γαλάζιους γλάρους, σε δάση με μαγεμένες πασχαλιές, σε βουνά από κανέλα και θαλασσινές σπηλιές…

Ενώ τρεις νάνοι πειρατές μαγειρεύουν κουκιά με φεγγαροπολτό και μοιράζουν γυαλόπετρες κάτω απ’ το κρεβάτι, η Χαρά και το Γκουντούν ταξιδεύουν με το ιπτάμενο σουρωτήρι στη χώρα του Χασμουρητού, στη χώρα της Πρωταπριλιάς, στο δάσος με τα γλειφιτζούρια κι ακόμα παραπέρα…

Τι κάνουν τα πρωτάκια;
Συγγραφέας: Αντιόπη Φραντζή
Εικονογράφηση: Νίκος Γιαννόπουλος
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Η Νεφέλη, η ηρωίδα του βιβλίου της εκπαιδευτικού Αντιόπης Φραντζή, περιγράφει την πρώτη της μέρα στο σχολείο. Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Το δημοτικό σχολείο μοιάζει  υπερβολικά μεγάλο και αφιλόξενο. Ένας απρόσκλητος φτερωτός επισκέπτης όμως, θα μετατρέψει την πρώτη μέρα στο σχολείο σε μια αξέχαστη εμπειρία!

Παρόμοιες προτάσεις προετοιμασίας αλλά και βιβλία για τις πρώτες μέρες στο σχολείο θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Παιδικά βιβλία για τις πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό