More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΠαιχνίδιαΠαιχνίδια-ασκήσεις προετοιμασίας για το σεισμό

    Παιχνίδια-ασκήσεις προετοιμασίας για το σεισμό

    Γράφει η Βάσω Φραγγέτη

    oasp_feat
    Φωτογραφία από το τετράπτυχο του ΟΑΣΠ “Προετοιμάσου από τώρα για το σεισμό”

    «Δε φοβάμαι το σεισμό, είναι φαινόμενο φυσικό!»

    Και μια που αρχίσαμε πάλι αυτές τις ημέρες να «χορεύουμε» το χορό των ρίχτερ, ας παίξουμε μερικά κινητικά παιχνίδια με τα παιδιά για να τα προετοιμάσουμε, να τα βοηθήσουμε να απομυθοποιήσουν το φαινόμενο του σεισμού και να διασκεδάσουμε, βεβαίως, βεβαίως…Βασική προϋπόθεση είναι να τους έχουμε μιλήσει για το σεισμό και το μύθο που θέλει την Αθηνά να καταπλακώνει τον Τιτάνα Εγκέλαδο με το νησί της Σικελίας. Αυτός λοιπόν, κάθε φορά που ξυπνά βρυχάται και στην προσπάθειά του να ξεφύγει, σείεται όλη η Γη.
    Καταρχήν, το πρώτο πράγμα που θέλουμε να κάνουν τα παιδιά εν ώρα σεισμού είναι να προστατεύσουν τα κεφαλάκια τους. Ας παίξουμε τον «Εγκέλαδο και το ρόπαλο»: (άσκηση προετοιμασίας 1)

    Ο Εγκέλαδος και το ρόπαλο: Τα παιδιά χορεύουν σε κύκλο και ο Εγκέλαδος-παιδί στη μέση. Η μουσική (γρήγορη και παιχνιδιάρικη) σταματά και ο Εγκέλαδος ξυπνά. Κρατώντας ένα μαντήλι για ρόπαλο, ο Εγκέλαδος κυνηγά τα παιδιά για να τα χτυπήσει. Όταν όμως τα παιδιά σταματήσουν και βάλουν τα χέρια τους στο κεφάλι, ο Εγκέλαδος δεν μπορεί να τα χτυπήσει. Το παιχνίδι επαναλαμβάνεται έως ότου τα παιδιά καταλάβουν ότι δεν θα πάθουν τίποτα αν προστατεύσουν το κεφάλι τους.
    Έλα όμως που αυτός ο σεισμός είναι ύπουλος και δε φτάνει μόνο αυτό…Πρέπει όλοι να μπούμε κάτω από τα τραπέζια. Συνεχίζουμε λοιπόν με το δεύτερο παιχνίδι μας (άσκηση προετοιμασίας 2)

    Μην ξυπνήσεις τον Εγκέλαδο:
    Σε στρωμένο σεντόνι ο Εγκέλαδος-παιδί κοιμάται. Ένα 2ο παιδί πρέπει να κουβαλήσει το ντέφι πάνω σε ένα τούβλο (από τα μεγάλα πλαστικά τούβλα ) χωρίς να του πέσει ή να ακουστεί κι ο παραμικρός θόρυβος όταν το ακουμπήσει. Γιατί τότε…ωχ! ο Εγκέλαδος ξυπνά και το κυνηγάει. Όταν προλάβει να μπει κάτω από το τραπέζι όμως ο Εγκέλαδος δεν μπορεί να τον πειράξει !!! Παίζουμε έως ότου όλα τα παιδιά να δοκιμάσουν και τους 2 ρόλους.(σημ: αν και πάντα ακούγεται το ντέφι, σε περίπτωση που κάποιο παιδί είναι ιδιαίτερα ικανό και καταφέρει να μην ακουστεί τίποτα, βάλτε κάποιο άλλο μουσικό όργανο…)
    Πόση ώρα όμως πρέπει να μείνουμε εκεί; Το 3ο παιχνίδι μας συνδυάζει τα προηγούμενα βήματα ενώ αφορά και τη συμπεριφορά μας κατά τη διάρκεια του σεισμού και λέγεται «Ο Εγκέλαδος ξύπνησε!» (άσκηση προετοιμασίας 3)

    Ο Εγκέλαδος ξύπνησε:
    Το παιδί-Εγκέλαδος στέκεται πάνω σε καρέκλα με μια λεκάνη γεμάτη μπάλες από εφημερίδες που τις πετάει όπου βρει. Τα παιδιά, -όταν αρχίζουν να πετάγονται μπάλες- με τα χέρια στο κεφάλι (1) μπαίνουν κάτω από το τραπέζι (2). Όποιος βγει όσο ο Εγκέλαδος πετάει «πράγματα», χάνει. Νικητές όσοι περιμένουν να «μείνει» ο Εγκέλαδος από μπαλάκια….(3), δηλ. όσοι περιμένουν να τελειώσει η σεισμική δόνηση.

    ΝΑΙ, ακόμη και ο σεισμός μπορεί να είναι αφορμή για διασκέδαση και παιχνίδι στο νηπιαγωγείο!!!!!

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular