Πάμε πάλι από την αρχή

0
747

Κάπου διάβασα έξυπνα «ποιος άλλος, εκτός από τους εκπαιδευτικούς, έχει την δυνατότητα να εύχεται «καλή χρονιά» δυό φορές τον χρόνο;».

Νέα σχολική χρονιά λοιπόν, νέα όνειρα, χαρές και λύπες, φόβοι, αγωνίες και προσδοκίες μαζί. Νέα σχολική χρονιά και όλα φαντάζουν πιθανά. Χρησιμοποίησες το καλοκαίρι για αποσυμπίεση, αποφόρτιση, απομάκρυνση και όλα τα «στερητικά», για να μπορέσεις σε λίγες μέρες να τα επιθυμήσεις και να τα αναζητήσεις από την αρχή. Ελπίζω να ξεκουράστηκες, να πήρες δυνάμεις. Σίγουρα ενημερώθηκες, διάβασες και ψάρεψες νέες ιδέες. Και τώρα; Ήρθε ο Σεπτέμβρης που όσο μεγαλώνεις, τόσο πιο δύσκολος φαντάζει.

Νιώθεις έτοιμη και έτοιμος να μπεις στην τάξη; Πώς θα είναι τα καινούργια παιδιά; Πώς θα οικοδομήσω τις σχέσεις μου μαζί τους; Τι καινούργιο να κάνω για να κερδίσω το ενδιαφέρον, την αγάπη, την προσοχή τους; Και οι γονείς; Θα είναι δεκτικοί, θα με ακούν; Θα μου δημιουργήσουν προβλήματα ή θα σταθούν δίπλα μου; Οι συνάδελφοι; Παλιοί και νέοι. Πώς θα είναι άραγε η συνεργασία μαζί τους; Και η Πολιτεία; Τι καινούργιο έχει αποφασίσει πάλι για εμένα, χωρίς εμένα; Τι θα μου ζητήσουν να κάνω, να προσθέσω, να αφαιρέσω; Τόσα ερωτήματα και έχεις 9 μήνες μπροστά σου να τα απαντήσεις.

Έχεις 9 μήνες και μια ευκαιρία ακόμη να χτίσεις σχέσεις, να παράγεις μόρφωση, να διδάξεις παιδεία, να αποτελέσεις πρότυπο, να σπείρεις ιδέες και να θερίσεις συναισθήματα ή και τίποτα από αυτά. . Οπλίσου πρωτίστως με επαγγελματισμό, υπομονή και αγάπη,  θάρρος και φαντασία. Διάλεξε τι θέλεις και τι μπορείς. Το επόμενο καλοκαίρι εδώ θα είμαστε να κάνουμε πάλι μαζί τον απολογισμό μας.

Μέχρι τότε όμως, όπως κάθε αρχή νέας χρονιάς, βάλε καινούργιους στόχους, ετοιμάσου για νέες σχέσεις και ταξίδια μυαλού. Αφέσου, αλλά οδήγησε κιόλας προς τα εκεί που νομίζεις ότι αξίζει. Αν έχεις εσύ στόχους και όραμα θα το μοιραστούν και άλλοι μαζί σου. Αν όχι. τότε απλά θα έχει περάσει απλά άλλος ένας χρόνος… μέχρι να πάρεις σύνταξη.

Και επειδή είμαστε πολλοί με τα ίδια θέματα και προβλήματα, εδώ θα είμαστε να μιλάμε και να συζητάμε, ώσπου να βρίσκουμε λύσεις και απαντήσεις.

Καλή χρονιά λοιπόν συνάδελφοι. Πάρτε βαθιά ανάσα και… πάμε πάλι από την αρχή!

Μαίρη Τρύφων Προϊσταμένη 9ου Νηπ/γείου Π.Φαλήρου
M.Ed Διοίκηση και Διαχείριση Εκπ/κών Μονάδων