Παρακαλώ, μπαμπά, φέρε μου το φεγγάρι, ξανά μετά από 13 χρόνια

0
803

Η Άννα κοίταξε τον ουρανό και είδε το φεγγάρι. Ήταν όμορφο και φαινόταν τόσο κοντά. “Μπαμπά μου, σε παρακαλώ φέρε μου το φεγγάρι”, είπε στο μπαμπά της. Εκείνος πήρε μια μεγάλη σκάλα, ανέβηκε στο φεγγάρι και την κατάλληλη στιγμή το πήρε στα χέρια του και το κατέβασε στην κόρη του.

Μοναδικός, μαγικός, εκστατικά λυρικός και τρυφερός Έρικ Καρλ που από το μακρινό 1986 (Καλειδοσκόπιο 2006 και επανέκδοση Απρίλιος 2019) έφτιαχνε βιβλία τόσο μπροστά από την δική του εποχή. Μόνο την τρέχουσα δεκαετία θαρρείς και αρχίζουν κάποιοι να πλησιάζουν την εικαστική διάνοια του Καρλ.

Αναδιπλούμενες σελίδες προς κάθε -απρόβλεπτη- κατεύθυνση, λόγος βραχύς και μετρημένος σαν ποιητής ξεχωριστός και οι εικόνες από το μαγικό σύμπαν του Καρλ και μια ακόμα έξοχη ιστορία, από τις πλέον ατμοσφαιρικές, από εκείνες που φωτίζουν την ομορφιά της παιδικής ηλικίας και την σχέση πατέρα-κόρης, την ίδια στιγμή που φανερώνουν υπέροχα τις κυκλωτικές σμικρύνσεις και ανανεώσεις της σελήνης που κάθε 28 περίπου μέρες κάνει τον δικό της κύκλο. Από την Νέα Σελήνη, τον αύξοντα μηνίσκο και το πρώτο τέταρτο, ως την Πανσέληνο, τον φθίνοντα αμφίκυρτο και τη Χάση. Ο Καρλ δεν τα ονομάζει. Ο Καρλ τα ζωγραφίζει και τα σημαίνει. Γιατί σημασία δεν έχουν τα ονόματα, αλλά η τακτική αυξομείωση αυτής της χρυσωπής φέτας που κρέμεται στον ουρανό κάθε νύχτα.

Μαγεία για κάθε παιδί. Από τον μεγαλύτερο μάγο του picture book του τελευταίου μισού αιώνα.

Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Παρακαλώ, μπαμπά, φέρε μου το φεγγάρι
Τίτλος πρωτοτύπου: Papa, please get the moon for me
Συγγραφέας: Έρικ Καρλ
Εικονογράφηση: Έρικ Καρλ
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, Απρίλιος 2019
Μετάφραση: Ελένη Δουκάκη
Σελίδες: 40
Μέγεθος: 21 Χ 29
ISBN: 978-960-7846-73-0