Παραμυθάκι Ρεβιθάκι, της Ανθής Θάνου

0
898

 

Ο μέρμηγκας ξεκίνησε να πάει να σεργιανίσει.

Στο δρόμο αντάμωσε δεντρί, ψηλό σαν κυπαρίσσι.

Το αρπάζει, το τινάζει, το χτυπάει δυνατά,

Πέφτουνε διαμάντια, πέφτουνε φλουριά.

Πέφτει κι ένα καρυδάκι και το σπάζει, τι να βρει:

Τούτο το παραμυθάκι που τώρα θα μας πει…

Κι αρχίζει η γνωστή κι αγαπημένη παραμυθού Ανθή Θάνου να ξανα-αφηγείται γνωστά και λιγότερο γνωστά παραμύθια. Το κουδουνάκι είναι το πρώτο παραμύθι του βιβλίου. Πρόκειται για ένα λαϊκό, κλιμακωτό παραμύθι της Κύθνου το οποίο έχουμε διαβάσει στο βιβλίο του Γιώργη Βενετούλια «Παραμύθια της Κύθνου» εκδόσεις Εν πλω, 2005.

Ήταν μια φορά ένα παιδάκι που είχε ένα κουδουνάκι. Μια μέρα κρέμασε το κουδουνάκι του σε ένα δέντρο. Το δέντρο όμως ψήλωσε και το παιδί δεν έφτανε να πάρει το κουδουνάκι του πίσω. Μάταια το παρακαλούσε να χαμηλώσει τα κλαδιά του. Ώσπου θύμωσε και ζήτησε από το τσεκούρι να πάει να το κόψει. Όμως το τσεκούρι ήταν απασχολημένο κόβοντας ξύλα και δεν κίνησε για βοήθεια. Έτσι το παιδί ζήτησε από τη φωτιά να κάψει το τσεκούρι επειδή δεν ερχόταν να κάψει το δέντρο για να πάρει το κουδουνάκι του. Αλλά και η φωτιά ήταν απασχολημένη βράζοντας τη φασολάδα της και πάει λέγοντας. Μια πεινασμένη γάτα θα καταφέρει τελικά να τους κινητοποιήσει όλους ώστε το παιδί να ξαναπάρει στα χέρια του το αγαπημένο του κουδουνάκι.

Ακολουθεί το πασίγνωστο και πολυαγαπημένο παραμύθι του ποντικού ο οποίος αναζητά γαμπρό για τη θυγατέρα του στο οποίο η Ανθή Θάνου έχει προσθέσει χαριτωμένο τετράστιχα. Η γριά με το ραβδί είναι ένα λιγότερο γνωστό παραμύθι μιας γριούλας η οποία γυρίζοντας από το σπίτι της κόρη της όπου είχε πάει για να φάει κολοκυθόσουπα συναντά τον λύκο, το τσακάλι και την αρκούδα που θέλουν να τη φάνε. Κι ενώ καταφέρνει να ξεφύγει από την αρκούδα και το τσακάλι καθώς είναι κρυμμένη μέσα στην κολοκύθα την οποία είχε αδειάσει η κόρη της για να φτιάξει τη σούπα, δεν καταφέρνει να ξεγελάσει τον λύκο. Ευτυχώς έχει τη μαγκούρα της…

Η τέταρτη και τελευταία ιστορία είναι ένα επίσης κλιμακωτό παραμύθι με ήρωες έναν τράγο και την κατσίκα του η οποία εξαφανίζεται καθώς πάει να μαζέψει καρύδια. Θυμωμένος ο τράγος βρίσκει τον λύκο και του λέει να πάει να κυνηγήσει την κατσικούλα η οποία δεν γυρίζει πίσω με τα καρύδια. Αλλά ο λύκος δεν πάει. Και…

Πάλι τα ίδια, πάλι τα ίδια
άφαντη η κατσικούλα με τα καρύδια.

Ακολουθούν η αρκούδα, ο άνθρωπος, το ξύλο, η φωτιά, το νερό. Και…

Πάλι τα ίδια, πάλι τα ίδια
άφαντη η κατσικούλα με τα καρύδια

Ώσπου φυσάει το αεράκι και βάζει τα πράγματα στη θέση τους…

Όχι τα ίδια, όχι τα ίδια
να, η κατσικούλα με τα καρύδια.

Το βιβλίο είναι μια έκδοση των εκδόσεων Τζιαμπίρης-Πυραμίδα. Η εικονογράφηση της Μαρίας Μυστακίδου σε παστέλ αποχρώσεις είναι αφαιρετική και  προσδίδει μια φρέσκια, καλαίσθητη πνοή στα παραμύθια του βιβλίου. Τo βιβλίο περιλαμβάνει και Cd με την Αφήγηση της Ανθής Θάνου και μουσική του Αλέξανδρου Μακρή. Τα τραγούδια που συνοδεύουν τα παραμύθια “Ο Ποντικός και η Θυγατέρα του” και “Η Κατσικούλα” είναι δημιουργίες του Παναγιώτη Κούλελη.

Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα διαβάζοντας!

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Παραμυθάκι Ρεβυθάκι
Συγγραφέας: Ανθή Θάνου
Εικονογράφηση: Μαρία Μυστακίδου
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Τσιώρα
Εκδόσεις: Εκδόσεις Τζιαμπίρης – Πυραμίδα, 2018
Σελίδες: 36
Μέγεθος: 22 Χ 30
ISBN: 978-960-59-3298-5