Παραμύθια και βιβλία για το Πολυτεχνείο, τη δημοκρατία, τα πολιτεύματα

0
2319

Παραμύθια και βιβλία για το Πολυτεχνείο, τη δημοκρατία, τα πολιτεύματα.

Η Κυρά Δημοκρατία, της Κωνσταντίνας Αρμενιακού, εικονογράφηση Πάνος Καψάσκης, εκδόσεις Κέδρος, περ. €7
Η κυρά Δημοκρατία, αγαπητή σε όλο το χωριό,  φυλακίζεται από τη Ρία τη Δικτατορία και τους είκοσι έναν φύλακές της. Την επόμενη μέρα η Ρία θέτει τους δικούς της κανόνες στο χωριό και οι κάτοικοι σιγά σιγά ξεχνούν τη δημοκρατία. Όμως, μια μέρα ένα παιδί θυμάται το τραγούδι της και μαγικά οι κάτοικοι θυμούνται την κυρά Δημοκρατία και ξεσηκώνονται. Η Ρία διατάζει τους φύλακές της να επιτεθούν στους κατοίκους αλλά εκείνοι αρνούνται  και ενώνονται μαζί τους.  Η Δημοκρατία ελευθερώνεται και η Δικτατορία  φεύγει!

 Η σοφή ελιά, της Ειρήνης Καμαράτου-Γιαλούση, εικονογράφηση Γιώργος Σγουρός, εκδ. Μικρή Μίλητος,
Σ’ ένα διαφορετικό από τα άλλα περιβόλι οι καρποί-κάτοικοι δυναστεύονταν από την κολοκύθα που επέβαλλε τον εαυτό της ως αρχηγό  και τους έβαζε να δουλεύουν σκληρά με αντάλλαγμα έναν κουβά νερό την εβδομάδα.  Για άλλους καρπούς αυτό ήταν αρκετό, για άλλους όμως όπως το καρπούζι ούτε συζήτηση. Οι φρουροί της κολοκύθας φυλάκισαν το καρπούζι αλλά ο ξάδερφος του, το πεπόνι, αποφάσισε να λύσει το γρίφο. Με τη βοήθεια και τα συνετά λόγια της σοφής ελιάς έβγαλαν νοκ άουτ την κολοκύθα και αποφάσισαν να ορίζουν κάπως αλλιώς τις τύχες τους.

 

Ντενεκεδούπολη, της Ευγενίας Φακίνου, εικονογράφηση Ευγενία Φακίνου, εκδ. Κέδρος, περ. €10
Το πλέον διάσημο παραμύθι  της Ευγενίας Φακίνου, η Ντενεκεδούπολη, είναι μια πολιτεία φτιαγμένη από ντενεκέδες και οι κάτοικοι της είναι κι αυτοί ντενεκεδάκια. Ο Σαρδέλας, η Μηλίτσα, ο Βουτυρένιος, ο Σοφός και ο Οκέυ-μπαμ-μπαμ, φτιαγμένοι από αντίστοιχα ντενεκέδια, χάνουν την ηρεμία τους όταν μια μέρα θα εμφανιστεί στην πόλη τους ο αυταρχικός Λαδένιος και θα αρχίζει να τους διατάζει ασταμάτητα. Τα ντενεκεδάκια δε θα το ανεχτούν και θα συμμαχήσουν για να διώξουν τον Λαδένιο. Και όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, θα τα καταφέρουν με έναν μοναδικό τρόπο.  

ntenekedoupoli1

Τα βραχιόλια των πουλιών, της Ειρήνης Καμαράτου-Γιαλούση, εικονογράφηση Αλέκος Φασιανός, εκδ. Ταξιδευτής, περ.€ 10
Τα πουλιά ενός μακρινού νησιού έκαναν ότι τους άρεσε χωρίς να νοιάζονται αν ενοχλούν τους άλλους. Αυτό θεωρούσαν ότι είναι η ελευθερία. Μια μέρα όμως το αυταρχικό παγώνι έβαλε στα πόδια τους σιδερένια βραχιόλια για να μην μπορούν να πετάξουν ψηλά, αναγκάζοντάς τα με αυτόν τον τρόπο να κάνουν πάντοτε αυτό που πρέπει. Για καλή τους όμως τύχη, το ικανό αηδόνι τους έδειξε με ποιον τρόπο θα έκανα αυτό που πρέπει χωρίς να είναι δεμένα τα πόδια τους. Η συγγραφέας προσεγγίζει άρτια τις έννοιες αναρχία, μοναρχία και δημοκρατία.  

vraxiolia

Ο Κρεμμυδάκης και η παρέα του, του Τζιάννι Ροντάρι, εικονογράφηση Ραούλ Βερντίνι, εκδ. Κέδρος (1981), περ. € 12,5 Ο μικρός Κρεμμυδάκης και ο μπάρμπα-Κολοκύθας αγωνίζονται για το δίκιο τους. Απέναντι τους ο πρίγκιπας Λεμόνης , η κόμισσα Κεράσι και οι παρατρεχάμενοι τους.  Όμορφο παραμύθι του Ροντάρι που εστιάζει στην απόκτηση δικαιοσύνης και ελευθερίας μέσα από τους αγώνες των πολιτών.  

Λίγα γαρύφαλλα για το Πολυτεχνείο, της Κατερίνας Μουρίκη, εκδ. Διάπλαση, περ. €11
Η συγγραφέας προσεγγίζει τα γεγονότα του Πολυτεχνείου με έξυπνο τρόπο και κατάλληλο για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας διερευνώντας έννοιες όπως Ελευθερία, Δημοκρατία, Χούντα, λαϊκός ξεσηκωμός μέσα από τη συζήτηση του παππού Περικλή και του εγγονού Αλέξανδρου.  

Σήμερα πεθαίνει ο φασισμός, εκδόσεις Ερμείας.
Πλούσιο φωτογραφικό υλικό των εκδόσεων Ερμείας από ταινίες της Ολλανδικής τηλεόρασης, έλληνες φωτογράφους και φοιτητές.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, του Φίλιππου Μανδηλαρά, εικονογράφηση Ναταλία Καπατσούλια, εκδόσεις Παπαδόπουλος
Όμορφοι στίχοι, με ρίμα και ξεκάθαρη αφήγηση για τα γεγονότα του 73′ στο Πολυτεχνείο. Ο Φίλιππος Μανδηλαράς καταπιάνεται με τα μεγάλα γεγονότα και πρόσωπα της ελληνικής ιστορίας και ασφαλώς δε θα μπορούσε να μείνει έξω από τη συλλογή του το πολυτεχνείο και η χούντα. Το βιβλίο προσφέρεται για δραματοποίηση και δημιουργία γιορτής στο σχολείο.

Στο δάσος, της Σοφίας Ζαραμπούκα, εκδόσεις Κέδρος
Η σοφή κουκοβάγια εκλέγεται αρχηγός των ζώων του δάσους και δικαιώνει πάντα τις προσδοκίες των ζώων σώζοντάς τα από κινδύνους και κακοτοπιές. Μα ο ελέφαντας που συνειδητοποιεί τη δύναμή του, τη διώχνει με τη βία και παίρνει τη θέση της. Τα πράγματα όμως δεν πάνε τόσο καλά ούτε για τον αμόρφωτο και αδύναμο στις συμβουλές ελέφαντα ούτε για όλα τα ζώα του δάσους που εγκαταλείπουν για άλλες πολιτείες.