Παραμύθια με καρπούζι, της Ιωάννας Μπαμπέτα

0
2414

Ένα κορίτσι αγαπά το καλοκαίρι. Και μαζί του αγαπά τη θάλασσα, το καρπούζι και τα παραμύθια της γιαγιάς. Και την ίδια την γιαγιά ασφαλώς. Μόλις κλείνουν τα σχολεία το καλοκαίρι, βαλίτσα, λιμάνι, καράβι καραβάκι μου και στο νησί της γιαγιάς που πάντα περίμενε στην προβλήτα.

Κι ύστερα στη βεράντα με ένα πιάτο καρπούζι και παραμύθια, πάντα παραμύθια. “Μια φορά κι έναν καιρό…” και ο χρόνος κυλάει. Τα καλοκαίρια περνούν, μεγαλώνουμε εμείς, μεγαλώνουν οι φίλοι των διακοπών, και πιο γρήγορα απ’ όλους μεγαλώνουν οι γιαγιάδες. Κι όταν μεγαλώσουν πάρα πολύ, μένουν τα παραμύθια που ακούσαμε από τα χείλη τους, το βλέμμα τους που μας ξεπροβόδιζε στις προβλήτες και εκείνες οι μυρωδιές από τις μισοδαγκωμένες φέτες καρπουζιού που είχαν τη φροντίδα τους…

Με έναν τρόπο απόλυτα, με ατόφια λογοτεχνία για παιδιά, με σφιγμό και λυγμό, με ρυθμό και λέξεις μετρημένες και γεμάτες από ρεαλισμό, με την Αγία Νοσταλγία* πανταχού παρούσα και τα καλοκαίρια όσων χάσαμε μια γιαγιά που αγαπούσαμε περισσότερο κι από τα καλοκαίρια τα ίδια να ζωντανεύουν με ορμή και αυθεντικότητα, η Ιωάννα Μπαμπέτα υπογράφει ίσως το καλύτερο βιβλίο της μέχρι σήμερα.

Πολύτιμη αρωγός στο ταξίδι στο χρόνο, τις μνήμες και τη νοσταλγία, η Ντανιέλα Σταματιάδη που, δίχως δευτερεύουσες λεπτομέρειες, ρίχνει όλο το βάρος στις μορφές, τις στάσεις των σωμάτων, τα βλέμματα, τα συναισθήματα. Δεν υπάρχει φύση πολλή, δεν υπάρχει χώρος και σπίτι πολύ. Υπάρχουν οι άνθρωποι, η σχέση μεταξύ τους και το βασικό περιβάλλον που φωτίζει τα βήματά τους, για να δούμε που στέκονται και ξεδιπλώνουν λόγια και σκέψεις.

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους είναι ένα έξοχο βιβλίο που θα έχει μεγάλο δρόμο μπροστά του σε διακρίσεις. Για το καλοκαίρι, την αγάπη, τη γιαγιά, την απώλεια, τα παραμύθια και τον βασιλιά του καλοκαιριού, ο,τι κι αν γίνει, το καρπούζι.

Αγία Νοσταλγία
Στίχοι-Μουσική: Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Αγία νοσταλγία πέλαγο ανοιχτό
πόσα σκαριά έχεις πάρει για πάντα στο βυθό

Αγία νοσταλγία φιλώ την εικόνα σου
δεν έχω απόψε πού να πάω δέξου με στο δώμα σου

Αγία νοσταλγία τις αγάπες μου καλώ
μέσα από καθρέφτη παραμορφωτικό

Αγία νοσταλγία της μνήμης αδερφή
είσαι αγκάθι βάλσαμο τραγούδι και στριγκλιά μαζί

Αγία νοσταλγία ανίκητο θεριό
έχεις κλείσει την καρδιά μου σε λαβύρινθο

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Παραμύθια με καρπούζι
Συγγραφέας: Ιωάννα Μπαμπέτα
Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
Διόρθωση τυπ. δοκιμίων Θοδωρής Τσώλης
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Μάιος 2018
Προσαρμογή εξωφύλλου Γιώργος Παναρετάκης
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 21 Χ 28
ISBN: 978-618-03-1286-7