Παραμύθια της Ίμβρου, της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου

0
1916

Δεκαπέντε εκλεκτά λαϊκά παραμύθια, μύθοι και θρύλοι από τα σπίτια, τα σοκάκια και τις αμμοθίνες της Αιγηίδας γης της Ίμβρου και την έρευνα της Εύης Τσιτιρίδου και του Κωνσταντίνου Χριστοφορίδη περιλαμβάνονται στον τόμο 120 σελίδων με τον προφανή τίτλο “Παραμύθια της Ίμβρου” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαϊτη.

Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως προσεγμένη έκδοση, με πρωτογενές υλικό που μεταγράφηκε με φροντίδα και φωτίζει την απόμερη γη που οι διεθνείς συνθήκες έταξαν απέναντι. Παραμύθια για παιδιά και κάθε αναγνώστη που μεταφέρουν το προφορικό σημάδι και την λαϊκή μνήμη του τόπου αποκαλύπτοντάς μας από το μυθικό ξεχώρισμα της Ίμβρου από την Λήμνο και το πλήθος των μικρών βουνών της, μέχρι σπάνιες ιστορίες του τόπου όπως ο Άι Γκώνενας, η Καλυφτού, το Μαγικό Άλογο και το Χρυσό Πουλί. Η γλώσσα φροντισμένη, η αφήγηση εύρυθμη, η ατμόσφαιρα στον παλμό της νοσταλγίας.

Προλογίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ιδιαίτερη πατρίδα του η Ίμβρος γαρ. Το βιβλίο επίσης, περιέχει παράρτημα με ιστορική αναδρομή, συνοδεία φωτογραφικού υλικού, γλωσσάρι και βιβλιογραφία – πηγές.

Συνοδεύεται από cd (και qr code) με το τραγούδι «Ίμβρος» σε μουσική Δημήτρη Κάσσαρη, στίχους της συγγραφέα και ενορχήστρωση–ερμηνεία από τον Γιώργο Νταλάρα.

Η εικονογράφηση του Νικόλα Ανδρικόπουλου με δυνατά χρώματα και παραδοσιακή φόρμα, στην αίσθηση των λαϊκών παραμυθιών. Πολλές από τις ολοσέλιδες εικόνες του είναι πράγματι καθηλωτικές καθώς διαβάζεις το αντίστοιχο λαϊκό παραμύθι.

Μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίου θα διατίθεται στο Σύλλογο Ιμβρίων (www.imvrosisland.org), για την ενίσχυση των σκοπών του.

Ίμβρος
Ενορχήστρωση – Ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας
Μουσική: Δημήτρης Κάσσαρης
Στίχοι: Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου

Έπαιξαν οι μουσικοί:
Μαντολίνο: Γιώργος Μάτσικας
Πολίτικο λαούτο: Νίκος Μέρμηγκας
Κοντραμπάσο: Θανάσης Σοφράς
Κιθάρα: Βασίλης Κετεντζόγλου
Βιολί: Γιώργος Μαρινάκης
Κρουστά: Άγγελος Πολυχρόνου

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Παραμύθια της Ίμβρου
Σειρά: Παραμύθια του παππού και της γιαγιάς
Συγγραφέας: Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου
Εικονογράφηση: Νικόλας Ανδρικόπουλος
Συντονισμός έκδοσης: Κώστας Χριστοφορίδης
Εκδόσεις: Σαϊτη, Μάιος 2018
Διόρθωση: Βασιλική Μαύρου
Επιμέλεια: Ατελιέ Σαϊτη, Κατ. Τσετσέλη
Σελίδες: 120
Μέγεθος: 23 Χ 29
ISBN: 978-960-487-337-1