Περί φιλίας, του Αλέξανδρου Νεχαμά

0
156

Η φιλία είναι κατά πολύ τραγικότερη
του έρωτα. Διαρκεί περισσότερο.
Όσκαρ Γουάιλντ

Ο πανεπιστηµιακός και συγγραφέας Αλέξανδρος Νεχαµάς ανατρέχει στη φιλοσοφία και αντλεί παραδείγματα από την τέχνη, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο προκειμένου να επαναπροσδιορίσει τη σηµασία της φιλίας στον δυτικό πολιτισμό.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος ο συγγραφέας ασχολείται με την αριστοτελική θεώρηση της έννοιας της φιλίας και αποτυπώνει σύγχρονα ερωτήματα αλλά κι ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις. Ακολουθεί μια σύντομη αναδρομή φιλοσοφικών και ιστορικών προσεγγίσεων με έμφαση σε σημεία τα οποία συνδέουν τη φιλία με την πολιτική, τη διάκριση, την ηθική. Η ενότητα ολοκληρώνεται με την αναφορά στις τέχνες. Πίνακες ζωγραφικής, κλασικά έργα τέχνης κι αποσπάσματα από μυθιστορήματα αποτελούν αφορμές για την κατανόηση της πολυπλοκότητας αλλά και την αμφισημία της έννοιας της φιλίας.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου τίθενται διαχρονικά ερωτήματα όπως το γιατί αγαπάμε τους φίλους μας, πότε απειλείται μια φιλία αλλά και με ποιο τρόπο καθορίζει κάθε φιλική σχέση τον χαρακτήρα μας προσφέροντας ένα στοιχείο ατομικότητας. Ο συγγραφέας παραθέτει αποσπάσματα θεατρικών έργων και ποιήματα από τα οποία ορμώμενος τοποθετείται.

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον δοκίμιο για ένα θέμα το οποίο παραμένει επίκαιρο.
Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου

«Ο Νεχαµάς γνωρίζει ότι η φιλία είναι µυστήριο πράγµα. Αποµαγεύοντάς την λίγο κατόρθωσε να γράψει µε διαίσθηση και οξυδέρκεια ένα ρηξικέλευθο και βαθιά ανθρώπινο έργο γι’ αυτήν. Αν αυτό έχει αντίστοιχη διάρκεια στον χρόνο µε εκείνο του Αριστοτέλη, µένει να φανεί, όµως η ανάγνωσή του µπορεί να µας βοηθήσει να σταθούµε καλύτερα στο πλάι των φίλων µας και ενδεχοµένως να κάνουµε µερικούς νέους.»

Θεοφάνης Τάσης
Από τον πρόλογο του µεταφραστή

«Η σύνδεση της φιλοσοφίας με την καθημερινότητα σε ένα απολαυστικό ανάγνωσμα»
Library Journal

«Ο Αλέξανδρος Νεχαµάς, γνωστός για τα διακεκριμένα και πολύ εύληπτα βιβλία του που κάνουν τη φιλοσοφία προσιτή στο ευρύ κοινό, έχει γράψει ένα καλειδοσκοπικό δοκίµιο, µε άψογη τεκμηρίωση αλλά πολύ προσωπικό τόνο, για το µμυστήριο της φιλίας. Η γραφή του είναι λαµπρή, θερµή και εξαιρετικά δουλεµένη. Το συστήνω ανεπιφύλακτα.»
Joyce Carol Oates, συγγραφέας

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Περί φιλίας
Συγγραφέας: Αλέξανδρος Νεχαμάς
Πρόλογος – Μετάφραση Θεοφάνης Τάσης
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Γιώργος Παναρετάκης
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Φεβρουάριος, 2019
Επιμέλεια-Διόρθωση: Αρετή Μπουκάλα
Σελίδες: 328
Μέγεθος: 14 Χ 20,5
ISBN: 978-618-03-1315-4