More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20208-11 ετώνΠιο όμορφος κι από σένα, του Κώστα Χαραλά (εικ:. Ελίζα Βαβούρη)

    Πιο όμορφος κι από σένα, του Κώστα Χαραλά (εικ:. Ελίζα Βαβούρη)

    Ο Φιλερ και ο Ρασμούσεν, ένα σπάνιο, μοναχικό γιουκαλίλι και ένας μπλε νορβηγικός παπαγάλος, αντικρίζουν ο ένας τον άλλον από την αντίπερα όχθη του Κόκκινου Ποταμού. Κάποτε, καταφέρνουν να ξεπεράσουν φόβους, προγονικούς αστικούς μύθους και προκαταλήψεις και επιχειρούν να συναντηθούν στα μισά του μεγάλου ποταμού. Η συνάντησή τους αυτή γίνεται η αρχή μιας ένωσης που θα οδηγήσει σε ένα μεγάλο ταξίδι, στο μεγαλύτερο της ζωής τους. Γιατί όταν αφήνεις την σιγουριά του δέντρου σου κι αποφασίζεις να ξεπεράσεις τον εαυτό σου, το ταξίδι μόνο μεγάλο μπορεί να είναι.

    Σ’ αυτό το ταξίδι, δεν θα είναι μόνο οι δυο τους. Συναντάμε μαζί τους τον Κορνήλιο Μπεκ, γνωστό μέλος της Βρετανικής Βοτανολογικής Εταιρείας και θρύλο της επιστημονικής κοινότητας, με μεγάλο ερευνητικό έργο στις ορχιδέες και τον αντίπαλό του, τον Γερμανό καθηγητή Ξαβιέρ Ντας, που ειδικεύεται στους παπαγάλους, οι οποίοι αναζητούν για λογαριασμό της χώρας τους το δάσος με τα καουτσουκόδεντρα που θα τους δώσει πλεονέκτημα στον μεγάλο πόλεμο που πλησιάζει (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος). Ακόμα συναντάμε τον ιθαγενή που τους έπιασε αιχμαλώτους για να τους πουλήσει στην αγορά της Μπαγκίλ, την αυτοκρατορική παπαγαλίνα Γαλέα, που θυσίασε την ελευθερία της για να σώσει την αδελφή της και την φώκια Μανάτι, που φρόντιζε όλα τα ταλαιπωρημένα πλάσματα στο Νησί που τρώγεται. Κι οι ιστορίες ανθρώπων και πουλιών συναντιούνται με φόντο την σμαραγδένια ζούγκλα του Αμαζονίου και το κατώφλι του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

    Πόλεμος και αντιπαλότητες, περιβάλλον και κλιματική αλλαγή, συμβίωση και συνεργασία, αλυσίδα της ζωής και δαρβινικοί νόμοι του ισχυρού και του ασθενέστερου, διλήμματα και υπέρβαση του εαυτού, του γνωστού και του αναμενόμενου, παραμερίζοντας το εγχειρίδιο προδιαγραφών που σου έχουν χρεώσει, και κυρίως μια πολύ όμορφη προσέγγιση της φιλίας, της αληθινής, του μαζί και όχι της όψης και της βιτρίνας του άλλου και της δικής σου.

    Από τον βραβευμένο με το Κρατικό Βραβείο συγγραφέα Κώστα Χαραλά για το εξαιρετικό Μαύρο πρόβατο στο Τέξας, με τα όμορφα λογοτεχνικά υλικά του και σε αυτό το βιβλίο, με ρυθμό και απλότητα, με νύξεις και αλληγορίες και όχι με έτοιμες παραδοχές, με ισορροπία μεταξύ πραγματικότητας, ιστορίας και μαγικού ρεαλισμού, με επαρκή ανάπτυξη των χαρακτήρων, με όμορφη συμπλοκή μεταξύ τους, συμπλοκή εν τέλει φύσης και ανθρώπων.

    Ένα βιβλίο που πολύ σωστά η έκδοση αναφέρει ότι επανατοποθετεί την έννοια της ομορφιάς μέσα μας και γύρω μας, καθώς αυτή δεν είναι κάτι επιδερμικό, βιαστικό και εξωτερικής υφής, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο που δημιουργεί οπές χαράς από μέσα προς τα έξω. Ακόμα πιο σημαντικό: η ομορφιά μπορεί να βρίσκεται πολύ κοντύτερα από εκεί που την αναζητάς. “Όλον τον κόσμο γύρισες μα τίποτα δεν είδες…” *

    Ασπρόμαυρα σκίτσα από την Ελίζα Βαβούρη.

    Εκδόσεις Καλέντης

    * Ο λύχνος του Αλαδδίνου (Ν. Καββαδίας).

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Πιο όμορφος κι από σένα
    Συγγραφέας: Κώστας Χαραλάς
    Σκίτσα: Ελίζα Βαβούρη
    Μακέτα εξωφύλλου: A4 ART DESIGN
    Εκδόσεις: Καλέντης, Νοέμβριος 2019
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Βασιλική Τζόκα
    Ηλ. σελιδοποίηση: Περιγραφή
    Σελίδες: 104
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-594-061-4

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular