Πιρούνια και μαχαίρια στα μαχαίρια, του Δημήτρη Τσιλινίκου

0
928

Νομίζω πως δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να απολαμβάνουμε εμπνευσμένες, έμμετρες ιστορίες. Στο βιβλίο αυτό θα διαβάσουμε όχι μία αλλά τέσσερις  πραγματικά απολαυστικές, χιουμοριστικές ιστορίες! Η πρώτη ιστορία μας αφηγείται τα έργα και τις ημέρες μιας σαρανταποδαρούσας που ετοιμάζεται για ένα ραντεβού με μια φίλη της. Τα σαράντα πόδια της όμως καθως φαίνεται, κάθε άλλο παρά βοηθούν ώστε να φτάσει στην ώρα της στη συνάντηση. Μέχρι να τα σαπουνίσει, να τα στεγνώσει, να φορέσει καλτσες, παπούτσια και να δέσει τα κορδόνια… η φίλη της έχει βαρεθεί και έχει γυρίσει στο σπίτι. Συμπέρασμα;

Χρόνο αν χάνεις, φίλε μου,
μυαλό έχεις κουκούτσι!
Στο ραντεβού να μην αργείς
για κάλτσα και παπούτσι!

Μια λαίμαργη καμηλοπάρδαλη πρωταγωνιστεί στη δεύτερη ιστορία. Πάσχει από δίψα, πονόλαιμο και κοιλόπονο. Μια δροσερή σόδα θα τη βοηθήσει να ξεδιψάσει αλλά θα παγωσει τον πονεμένο της λαιμό.

Σκέφτηκε, ξανασκέφτηκε,
απόφαση καμία.
Να πιεί κανείς ή να μην πιεi;
Ιδού η απορία!

Για τ’ αυγά που δεν κάθονταν στα αυγά τους έχουμε να διαβάσουμε πολλά. Νόμιζαν πως τα ήξεραν όλα κι ας μην είχαν ακόμα βγει από τα αυγά τους. Κι έτσι τα σκέυη εξαγριώθηκαν και σύναψαν συμμαχία. Το λάδι αθόρυβα χύθηκε μέσα στο τηγάνι, ενώ σπάτουλα τα έβαλε αμέσως στο σημάδι. Γλιστράνε, πέφτουν τα αυγά και γίνονται ομελέτα!

Αν είστε ζωηρά παιδιά,
με γειά σας και χαρά σας,
όμα που και που είναι καλό
να κάθεστε στ’ αυγά σας!

Η τέταρτη και τελευταία ιστορία είναι η ομότιτλη: “Πιρούνια και Μαχαίρια… στα μαχαίρια!’. Σε ένα συρτάρι λοιπόν, κάποια στιγμή ξέσπασε μεγάλη φασαρία. Άρχισαν να τσακώνονται τα πιρούνια με τα μαχαίρια. Η αφορμή ήταν μία: Ποιος είναι χρησιμότερος σ’ αυτή την κοινωνία! Αφού ο καυγάς είχε για τα καλά φουντώσει, κάποιος έπερεπε να βρεθεί και την κατάσταση να σώσει.Τα κουζινικά όρισαν δικαστή το σουρωτήρι κι εκείνο από τα μαχαίρια απαίτησε να δώσουν εξηγήσεις. Τα μαχαίρια μίλησαν με λόγια κοφτερά αλλά και τα πιρούνια είχαν να πουν πολλά. Οι οδοντογλυφίδες κατέφθασαν ως μάρτυρες υπεράσπισης των μαχαιριών αλλά η μαρτυρία τους δεν έγινε δεκτή κσθότι είναι σκεύη… μίας χρήσης. Κλήθηκε και το τιρμπουσόν  κατάθεση να δώσει. Αλλά ορκίστηκε πως με τα μαχαιροπίρουνα δεν έχει πάρε δώσε. Αν θέλετε να μάθετε τη δίκαιη λύση του δικαστή δεν έχετε παρά να διαβάσετε το βιβλίο και είμαστε σίγουροι πως θα το διασκεδάσετε.
Ο Δημήτρης Τσιλινίκος στη πρώτη του συγγραφική προσπάθεια μας χαρίζει ιστορίες γεμάτες χιούμορ και λογοπαίγνια. Δουλεμένα τετράστιχα με ομοικαταληξίες που αποφεύγουν τις “εύκολες συνταγές” δημιουργούν μικρές, έξυπνες αυτόνομες ιστορίες. Ακόμα και το διδάγματα στο τέλος των ιστοριών δεν είναι καθόλου διδακτικά, αλλά αντιθέτως είναι ευρηματικά και διασκεδαστικά.
Την εικονογράφηση του βιβλίου έχει κάνει η αγαπημένη Μυρτώ Δεληβοριά. Με το αναγνωρίσιμο πλέον ύφος και στυλ της μας εισάγει σε ένα πολύχρωμο σύμπαν. Οι ήρωες μέσα από τα σκίτσα της αποκτούν προσωπικότητα, όπως το μοναδικό τιρμπουσον με τα πληθωρικά μουστάκια του!
Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει σημείωμα για τους γονείς καθώς και ιδέες αξιοποίησης του βιβλίου από την εκπαιδευτικό Βασιλική Νίκα. Το βιβλίο μας άρεσε και σας το προτείνουμε!

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Πιρούνια και Μαχαίρια… στα μαχαίρια! και άλλες χιουμοριστικές ιστορίες
Συγγραφέας: Δημήτρης Τσιλινίκος
Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά
Εκδόσεις: Πατάκη: Δεκέμβριος 2015
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 21 Χ 28
ISBN: 978-960-16-5889-6