Ποιος έκλεψε τον ήλιο, της Κλαίρης Γεωργέλλη

0
1106

Τίτλος: Ποιος έκλεψε τον ήλιο
Συγγραφέας: Κλαίρη Γεωργέλλη
Εικονογράφος: Κλαίρη Γεωργέλλη
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Οκτώβριος 2016
Διόρθωση: Αντωνία Κιλεσσοπούλου
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 19,4 Χ 28,6
ISBN: 978-960-569-629-0

Αγόρασέ το

Σε ένα μικρό χωριό, μια φορά κι έναν καιρό, όλοι είχαν αποκοιμηθεί. Ξυπνήστε! Αυτό λάλησε ο κόκορας όπως κάθε πρωί. Μα εκείνο το πρωί ήταν διαφορετικό. Γιατί έξω ήταν ακόμα… νύχτα! Το είδε το πουλάκι καθώς ετοιμαζόταν να πάρει το πρωινό του και κοίταξε έξω από το παράθυρό του. Το άκουσε η γάτα στο τηλέφωνό της. Το άκουσε καλά. "Κάποιος μας πήρε τον ήλιο".

"Τώρα πώς θα κάνουμε κούνια μέσα στο σκοτάδι", είπαν τα πρόβατα. Πιο πέρα, ο σκύλος έψαχνε την ουρά του, η αρκούδα δεν έβλεπε το μέλι της, η αγελάδα αναρωτιόταν πώς θα μεταφέρει το γάλα της στα παιδιά της κι ο σκαντζόχοιρος με αγωνία πώς θα σκάσει τα αερόστατα του ουρανού.

Όλα τα ζώα μαζί, ρώτησαν τη σοφή κουκουβάγια. Δεν ήξερε. Αλλά είχε δει μια μεγάλη λάμψη κάτω από τη γη. Κι εκεί κρυβόταν… ο ήλιος.

Η Κλαίρη Γεωργέλλη κουβαλάει μια εντελώς διαφορετική λογική στη δημιουργία picture book σε σχέση με το 80% της ελληνικής παραγωγής. Επηρεασμένη από την βρετανική και αμερικανική παραγωγή, δημιούργησε ένα ευφάνταστο βιβλίο, λιτό λογοτεχνικά (το picture book είναι πάνω απ' όλα αναγνωστική απόλαυση), με βραχεία φόρμα, έξυπνο, περιπετειώδες, με θεατρικότητα και με τα μηνύματα κρυμμένα μαζί με τον τυφλοπόντικα της. Που σημαίνει ότι αυτό το βιβλίο διαβάζεται και παίζεται και δραματοποιείται και ζωγραφίζεται και στο τέλος άμα θες συζητιέται.

Η εικονογράφηση είναι της ίδιας και μου άρεσε εξίσου. Τα μεγάλα αντικείμενα και μορφές που κυριαρχούν σε κάθε σελίδα, οι καθαρές αντιθέσεις που φωτίζουν ή δίνουν έμφαση, τα σχήματα που με ευκολία μπορεί να αναπαράγει ένα παιδί έχουν εξαιρετικό αισθητικό και εικαστικό ενδιαφέρον.

Το "Ποιος έκλεψε τον ήλιο" μπορεί να γίνει παιχνίδι μέσα σε μια τάξη ή σπίτι, να γίνει σύνθημα, να γίνει ο τίτλος μας στο ημερήσιο μετεωρολογικό μας δελτίο, να γίνει project για τον ήλιο το φθινόπωρο και το χειμώνα που λιγοστεύει ή την άνοιξη που επανεμφανίζεται δριμύτερος.

Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ/ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Κλαίρη Γεωργέλλη γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Σπούδασε στην Αγγλία,στο Πανεπιστήμιο του Reading, "Typography & Graphic Communication" και έστρεψε το ενδιαφέρον της στην τυπογραφία για παιδιά και στην παιδική εικονογράφηση. Έχει γράψει και εικονογραφήσει αρκετά παιδικά βιβλία,κάποια εκ των οποίων έχουν διακριθεί στον κατάλογο "WHITE RAVENS" της Διεθνούς Νεανικής  Βιβλιοθήκης του Μονάχου,στα Βραβεία Παιδικής Εικονογράφησης PUBLIC και στα ΕΒΓΕ. To 2008 ίδυσε το δημιουργικό γραφείο polkadot design, που ασχολείται με τον σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας κυρίως στον χώρο του πολιτισμού,το οποίο έχει διακριθεί στα European Design Awards,American Illustration, ΕΒΓΕ και  German Design Awards.Ως μέλος του polkadot design ,έχει σχεδιάσει μεταξύ άλλων για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μουσείο Ακρόπολης και το Linkoln Center NY.

Βιβλία που έγραψε και εικονογράφησε
Το μικρό μαύρο καλαμαράκι και οι φίλοι του, Μεταίχμιο (2004)     
Το μικρό μαύρο καλαμαράκι ψάχνει χρώματα, Μεταίχμιο (2004) 
Το μικρό μαύρο καλαμαράκι και τα καπέλα, Μεταίχμιο (2006)     
Κολλάω και χρωματίζω τα γράμματα, Μεταίχμιο (2007)  
Κολλάω και χρωματίζω τους αριθμούς, Μεταίχμιο (2007)

Το μικρό μαύρο καλαμαράκι και οι φίλοι του, Μεταίχμιο (2011)     
Το μικρό μαύρο καλαμαράκι και τα καπέλα, Μεταίχμιο (2011)     
Το μικρό μαύρο καλαμαράκι ψάχνει χρώματα, Μεταίχμιο (2011)    
Ποιος έκλεψε τον ήλιο;, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016))

Βιβλία που εικονογράφησε
Χρωματίζω τα ζώα, Μεταίχμιο (2007)     
Χρωματίζω τη θάλασσα, Μεταίχμιο (2007)
Αλέξη, φάε κάτι!, Μεταίχμιο (2014)     
Αλέξη, ώρα για μπάνιο!, Μεταίχμιο (2014)
Καραμίχαλου, Έλενα, Ημερολόγιο γένους θηλυκού 2017, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)     
Καραμίχαλου, Έλενα, Ημερολόγιο γένους θηλυκού 2017, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)