Πορτοκαλάδα με ανθρακικό, του Σπύρου Γιαννακόπουλου

0
1093

Τίτλος: Πορτοκαλάδα με ανθρακικό
Συγγραφέας: Σπύρος Γιαννακόπουλος
Εικονογράφηση: Πέτρος Χριστούλιας
Συλλογή: Χελιδόνια (196)
Εκδόσεις: Πατάκης, Φεβρουάριος 2016
ISBN: 978-960-16-5928-2

Αγόρασέ το

Ο Άγης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα γινόταν 10 ετών. Τώρα όμως είναι καλοκαίρι. Και ο Άγης έχει ετοιμάσει ήδη τις βαλίτσες του για διακοπές. Τα Κύθηρα τον περιμένουν. Οι γονείς του, ο Μίμης και η Άννα, εργάζονται ως αναλυτές σε μια εταιρία που κάνει οικονομικούς ελέγχους. Ο, συμφορά! Οι άδειες ανακλήθηκαν. Η ανακοίνωση της ματαίωσης των διακοπών σοκάρει τον Άγη που κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα με τηλεόραση και βιντεοπαιχνίδια, έχει γονατίσει από τν πλήξη.

Την κατάσταση σώζει η ιδέα της μαμάς του να τον στείλει στους γονείς της μαζί με τον αδερφό της, το θείο Χάρη. Ο παππούς κι η γιαγιά είναι μεγάλοι άνθρωποι, δε μπορούν να έχουν την ευθύνη ενός παιδιού. Αλλά ο θείος ο Χάρης θα τον προσέχει!

Εντάξει, μην το δένετε και κόμπο. Ο θείος Χάρης είναι λίγο αφηρημένος, λίγο στον κόσμο και… πολύ στον κόσμο των γνωριμιών του με όμορφα κορίτσια. Έτσι, συνεννοήθηκε με τον ανιψιό του πως όταν θέλει να μείνει μόνος του με κάποια κοπέλα, θα προχωρά στο σύνθημα. Θα στέλνει τον Άγη να πιει μια πορτοκαλάδα με ανθρακικό!

Κάπως έτσι, ο Άγης ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω από την παραλία όπου φλερτάρει ο θείος του. Κάπως έτσι ανακαλύπτει όπλα μέσα σε έναν σάκο βυθισμένο στη θάλασσα. Κάπως έτσι μπλέκεται σε μια παράξενη και συνάμα καταπληκτική περιπέτεια. Κάπως έτσι μαθαίνει για το κυνήγι του θησαυρού του θρυλικού πειρατή Κοκκινογένη και… κάπως έτσι οι διακοπές του συνδέονται ανησυχητικά με τη ληστεία στην τράπεζα της Πύλου από δύο μυστήριους ληστές, τον Τίγρη και τον Λιοντάρη.

Μέσα από μερικούς ξεχωριστούς γρίφους, το κυνήγι του χαμένου θησαυρού θα μείνει αξέχαστο και στον Άγη και στο θείο του αλλά και στους γονείς του Άγη που έμαθαν… από το αστυνομικό δελτίο για τη δράση του γιου τους!

Μια καλογραμμένη, διασκεδαστική, "καλοκαιρινή" περιπέτεια από τον ανερχόμενο συγγραφέα Σπύρο Γιαννακόπουλο. Ρεαλιστικό στη βάση του, ευχάριστο στη ροή του, με γερές δόσεις αγωνίας, αποτελεί ένα αστυνομικό ανάγνωσμα που θα απορροφήσει τα παιδιά αναγνώστες και θα το πιουν μονορούφι σα διψασμένοι για πορτοκαλάδα με ανθρακικό. Το εύρημα του αφηρημένου, φλερτάκια θείου χαρίζει στον μικρό Άγη τα περιθώριο να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του. Πολύ έξυπνος ο τίτλος του βιβλίου που ουσιαστικά είναι η πηγή της εμπλοκής του Άγη στις αξέχαστες περιπέτειες του. Το λεξιλόγιο είναι τόσο όσο, διόλου απλουστευτικό, η δομή των προτάσεων κοφτή και η όλη ιστορία αφομοιώσιμη, απαλλαγμένη από περιττά ξεστρατίσματα και πρόσωπα που θα κουράσουν τον μικρό αναγνώστη.

Η εικονογράφηση, με δίχρωμα κόμικ σκίτσα, είναι του Πέτρου Χριστούλια. Για παιδιά από 8 ετών. Εκδόσεις Πατάκη. Προτείνεται.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Ο Σπύρος Γιαννακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ΕΟΤ και αρθρογραφεί τακτικά στην εφημερίδα "Καθημερινή" και στους "Ερευνητές" της. Θα ήθελε να είναι ο Αστερίξ αλλά είναι ο Σπύρος. Του αρέσουν τα βιβλία, τα κόμιξ, η μουσική και τα σουβλάκια, αλλά καθόλου οι σούπες. Επίσης οι περιπέτειες. Γι' αυτό και τα δύο βιβλία του μέχρι στιγμής, έχουν αυτό στοιχείο σε μεγάλο βαθμό.

Τα βιβλία του
Ο Τρύφωνας από τη Δρακολανδία, Πατάκης 2015

Πορτοκαλάδα με ανθρακικό, Πατάκης 2016
Το κορίτσι με το ξύλινο σπαθί, Πατάκης 2016
Νάνσι, Πατάκης 2017