Ποτέ μα ποτέ ξανά, της Λίτσας Ψαραύτη

0
910

Τίτλος: Ποτέ μα ποτέ ξανά
Συγγραφέας: Λίτσα Ψαραύτη
Εκδόσεις: Πατάκη, 2014
Σελίδες: 152
Μέγεθος: 14 Χ 21
ISBN: 978-960-16-5506-2

Αγόρασέ το
Βραχεία λίστα Βραβείων Κύκλου Παιδικού Βιβλίου 2015

potemapoteksana_coverΟ κόσμος της δεκατετράχρονης Ηλέκτρας Βασιλειάδη έχει μόλις καταρρεύσει σαν κακοφτιαγμένος χάρτινος πύργος. Ο πατέρας της, μέχρι πρότινος με μεγάλο κατάστημα ειδών υγιεινής μένει στον άσο. Από την πολυτελή μονοκατοικία της Πεντέλης με τον κήπο και τις ανέσεις, από τα ιδιωτικά σχολεία και το πιάνο, η ζωή τους κυλάει σε λίγες μέρες στο διαμερισματάκι του παππού και της γιαγιάς, σε ένα μέτριο δημόσιο σχολείο, σε μια ζωή στενεμένη και άσχετη με τα μεγαλεία του παρελθόντος.

Οι συμμαθητές της, με εξαίρεση της Ερατώ είναι εχθρικοί. Ο αδερφός της, ένα μαγκάκι του Λυκείου, πέφτει στα δίχτυα των φασιστικών ιδεών και του ρατσισμού. Ο πατέρας της βυθίζεται στο αλκοόλ, την απραξία, τον ύπνο την αδιαφορία. Η μητέρα πιάνει δουλειά σε ένα μαγαζί προσπαθώντας να τα φέρει βόλτα όπως όπως.

Μοναδικά της στηρίγματα η παραδοσιακή και καλή γιαγιά, ο ψύχραιμος και δοτικός παππούς. Α, ναι! Και αυτός ο 17χρονος που “γνώρισε” στο facebook και μιλάνε με τις ώρες, ο Jerry7. Τη γοητεύει, την καταλαβαίνει, της λέει όσα θέλει να ακούσει και πάνω απ’ όλα αδημονεί να τη δει.

Η Ηλέκτρα θυμάται την παλιά της ζωή και μελαγχολεί. Βλέπει τον πατέρα της άφαντο, τη μητέρα της να τρέχει, τον αδερφό να ολισθαίνει σε ακρότητες. Ένα βράδυ το σκάει από το σπίτι για λίγες ώρες για να συναντήσει τον Jerry7 σε ένα μασκέ πάρτι. Η έκπληξη που την περιμένει είναι απίστευτη. Η ζωή της κατρακυλά ακόμα περισσότερο. Εκβιασμοί, σχολικός εκφοβισμός, ντροπή, ζωή αδειανό πουκάμισο. Μόνη της λύση πια να εξαφανιστεί από προσώπου γης.

Το νεανικό μυθιστόρημα της Λίτσας Ψαραύτη είναι υποψήφιο για τα φετινά βραβεία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Εύρυθμη, πρωτοπρόσωπη αφήγηση (από την ηρωίδα), αμείωτο ενδιαφέρον στην εξέλιξη, ωραία ψυχογραφημένη η κεντρική ηρωίδα και εξαιρετικές οι μορφές του παππού και της γιαγιάς, επίκαιρη και απόλυτα σύχρονη ιστορία βγαλμένη από τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, από τη μεγάλη ζωή των μεσοαστικών οικογενειών που έπιασαν ένα φεγγάρι την καλή και ακολούθησαν το δρόμο των ταξιδιών, της πιστωτικής και των μεγαλείων. Θεωρώ ότι έχει κάποιες ανολοκλήρωτες στιγμές όπως ας πούμε στους διαλόγους του παππού με τον αδερφό της Ηλέκτρας και το πόσο εύκολα ο παρασυρμένος εγγονός κατεβάζει το κεφάλι στον μεστό λόγο του παππού ή στο πως οι γονείς αναγνωρίζουν την απουσία τους στο τέλος του βιβλίου. Πιστεύω όμως ότι είναι ένα βιβλίο που μπορεί να προβληματίσει και να “τρέξει” σε έναν αισιόδοξο δρόμο τους σημερινούς εφήβους, τα νέα παιδιά αλλά και τους ενηλίκους που βλέπουν δίπλα τους νέους να βαριανασαίνουν και να κλείνονται στον εαυτό τους.

 

Η Λίτσα Ψαραύτη γεννήθηκε στη Σάμο. Η ομορφιά της φύσης, τα ταξίδια σε Ανατολή και Δύση, το ιστορικό παρελθόν της πατρίδας της, καθώς και τα προβλήματα του καιρού μας, που απασχολούν τους νέους αλλά και κάθε σημερινό άνθρωπο, της δίνουν ερεθίσματα και είναι οι πηγές έμπνευσης των έργων της. Όταν ανακάλυψε ότι ήθελε ν’ αφοσιωθεί στο διάβασμα και στο γράψιμο για να έρθει κοντά στα παιδιά και στον κόσμο τους, άφησε τη δουλειά της στην Αμερικανική Πρεσβεία και ρίχτηκε στην περιπέτεια της γραφής. Τα βιβλία που έχει γράψει μέχρι σήμερα αγαπήθηκαν όχι μόνο από τους μικρούς αλλά και από τους μεγάλους. Η Ακαδημία Αθηνών έδωσε έπαινο στο ΑΥΓΟ ΤΗΣ ΕΧΙΔΝΑΣ. Το Υπουργείο Πολιτισμού βράβευσε με το Κρατικό Βραβείο ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΗΣ ΕΚΑΤΗΣ και ΤΗ ΣΠΗΛΙΑ ΤΗΣ ΓΟΡΓΟΝΑΣ. ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ αναγράφηκαν στον Τιμητικό Πίνακα της ΙΒΒΥ και ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΤΑΞΙΔΙ τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς καθώς και μέλος Δ.Σ. του περιοδικού «Διαδρομές». Ήταν υποψήφια της χώρας μας για το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν το 2000 και για το βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν το 2006.