Πρέπει να ελευθερώσω το παιδί, του Τζέφρι ντε Πέναρτ

0
831

Τίτλος: Πρέπει να ελευθερώσω το παιδί
Τίτλος Πρωτοτύπου: Il faut delivrer Gaspard!
Συγγραφέας: Τζέφρι ντε Πέναρτ
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2014
Σελίδες: 40
Μέγεθος: 21 Χ 29
ISBN: 978-960-569-106-6

Αγόρασέ το

pennart_coverΗ κυρά-Κατσίκα ετοίμασε ένα ταψί μπισκότα. Ωραία μυρίζουν. Το κατσικάκι μια λιγούρα την έχει όμως. Μα ο αέρας κλείνει την πόρτα και το κατσικάκι την πατάει: κλείνεται μέσα! Το κλειδί έχει σπάσει. Συμφορά! Πρέπει να ελευθερώσω το παιδί, σκέφτεται η κυρά-Κατσίκα. Κι απευθύνεται στον κλειδαρά. Αδύνατον!, της λέει αυτός. Στον αστυφύλακα! Αδύνατον, της λέει κι αυτός!Στο δήμαρχο! Ακατάλληλη στιγμή, της απαντά αυτός. Στον υπουργό! Λυπάμαι, λέει αυτός. Στο βασιλιά! Μα εκείνος έχει υψηλές απασχολήσεις!

Την ίδια άρνηση εισπράττει από όλους όσοι άκουσαν το πρόβλημά της. Κανείς δεν είναι πρόθυμος, όλοι έχουνε δουλειές και χρόνος δεν υπάρχει. Μα η κυρά-Κατσίκα το έχει πάρει απόφαση. “Πρέπει να ελευθερώσω το παιδί”. Και θα τα καταφέρει με τη βοήθεια κάποιου που θαρρείς δεν είχε και τη μεγαλύτερη δύναμη να το κάνει. Μα είχε τον τρόπο και τη θέληση. Κι αυτό μάλλον μετρά περισσότερο σ’ αυτόν τον κόσμο.

Τζέφρι ντε Πέναρτ είναι αυτός. Ευρηματικός και πολλές φορές απρόβλεπτος. Με την αγάπη του για τους λύκους να είναι γνωστή ακόμα ίσως και στους ίδιους, στις πραγματικές αγέλες τους. Όμως σε αυτό το βιβλίο, θαρρώ, ότι καταθέτει μέσα από την ιστορία του, ένα από τα πιο βαθιά πολιτικά σχόλια που θα συναντήσει κανείς σε “παιδικό” παραμύθι. Γιατί οι έχοντες εξουσία έχουν πολύ σημαντικά προβλήματα να διαχειριστούν. Τόσο σημαντικά που δε μπορούν να δώσουν λύση στα πιο απλά, τα καθημερινά σου. Τέτοιες σκέψεις καταπληκτικές μου γεννώνται όταν ακούω πότε πότε στις ειδήσεις μεγαλόσχημες εκφράσεις τύπου “πράσινη ανάπτυξη”, “νεανική επιχειρηματικότητα”, “ανακυκλώσιμες πηγές ενέργειας” τη στιγμή κατά την οποία στις περισσότερες γειτονιές οι κάδοι βογγούν από τη δυσωδία, το πράσινο είναι κανένα αυτοκίνητο με τέτοιο χρώμα και οι διαβάσεις είναι κλειστές από μηχανάκια στα πεζοδρόμια. Αλλά είπαμε…οι έχοντες εξουσία θα λύσουν τα πολύ μεγάλα, τα σημαντικά. Τα ευτελή και καθημερινά θα τα λύσετε εσείς, οι φίλοι σας ή ακόμα καλύτερα εκείνοι που έχουν το “φιλότιμο” και την προθυμία να συναισθανθούν την ανάγκη σας.

Ένα από τα καλύτερα βιβλία του Τζέφρι ντε Πέναρτ. Είχε αργήσει. Προτείνεται!

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ/ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Ο Geoffroy de Pennart γεννήθηκετο 1951 στο Παρίσι. Το 1974 αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Γραφικών Τεχνών και από τότε εργάζεται ως γραφίστας σε διάφορες εφημερίδες και στον χώρο της διαφήμισης. Από το 1992 έχει γράψει και εικονογραφήσει περισσότερα από δεκαέξι βιβλία για παιδιά, πολλά από αυτά με χαρακτηριστικό κεντρικό ήρωα τον λύκο Λουκά. Οι ιστορίες του ξεχωρίζουν για το ανατρεπτικό τους χιούμορ και τη ζωντάνια των ηρώων τους.

Ζει στην Ντορντόν με τη σύζυγό του. Έχει δύο κόρες.