Πρίγκιπας σημαίνει Αμίρ, της Άννας Κοντολέων

0
901

Τίτλος: Πρίγκιπας σημαίνει Αμίρ
Συγγραφέας: Άννα Κοντολέων
Εικονογράφηση: Αλεξία Λουγιάκη
Σειρά: Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και νέους
Συλλογή: Χελιδόνια
Εκδόσεις: Πατάκης, Απρίλιος 2016
Υπεύθυνη έκδοσης: Υβόνη Καρύδη
Διορθώσεις: Κατερίνα Βασιλοπούλου
Μέγεθος: 14 Χ 21
Σελίδες: 88
ISBN: 978-960-16-6571-9

Αγόρασέ το

Ο Αμίρ και ο Σκύλος συναντήθηκαν μια Κυριακή πρωί μπροστά σ’ ένα παγκάκι. Ήταν καρμική θα έλεγες η συνάντησή τους. Καθώς δεν είχε όνομα ή είχε κάποιο που είχε ξεχαστεί, ο Αμίρ του έδωσε το όνομα του μικρού του αδερφού, του Μαλίκ, που είχε μείνει πίσω, στην πατρίδα. Ήταν ένας τρόπος να θυμάται την οικογένειά του, τη ζωή του όπως ήταν κάποτε.

Δεν τους συμπαθούσε ο κόσμος εδώ και τους δυο. Είχαν το ίδιο θλιμμένο βλέμμα, κοιμόντουσαν στο πάρκο, πεινούσαν διαρκώς και μύριζαν άσχημα. Η μοίρα του αδέσποτου, του περιπλανώμενου, του μόνου, του ξένου.

Οι δυο τους θα δημιουργήσουν μια σχέση μοναδικής φιλιας και αγάπης. Η σκληρότητα του ξένου τόπου, οι άνθρωποι, η ανέχεια, η ανάγκη, θα φτιάξουν μια τόσο κοινή μοίρα για τους δυο τους. Θα ζήσουν ξυστά από το θάνατο, το ίδιο ξυστά από τη ζωή, θα διεκδικήσουν λίγο χώρο, ένα κομμάτι ζωής που δε θα το σημαδεύουν όπλα παρανοϊκών που υπολογίζουν τους ανθρώπους όσο ο αγέρας τη σκόνη.

Δεν ήρθε στο νέο τόπο στα καλά καθούμενα ο Αμίρ. Είχε έναν τόπο, πλούσιο κάποτε, με ανθρώπους ευτυχισμένους, όπου οι άντρες δούλευαν τα πρωινά, τα παιδιά σεγιάνιζαν στα σοκάκια παίζοντας κι οι γυναίκες τα τάιζαν με πιάτα ξέχειλα. Τα έπαψε ο πόλεμος και η παράνοια μεμιάς όλα. Κι ήρθε εδώ, στο νέο τόπο, όχι για να ζητιανεύει, αλλά για να ψάξει ένα μεροκάματο να ζήσει με αξιοπρέπεια.

Σε πολλούς δεν αρέσουν αυτές οι “απαιτήσεις”. Το έζησε και το είδε παντού ο Αμίρ και πλάι του ο Μαλίκ. Τους κυνηγούν από τα εγκαταλελειμμένα σπίτια που τρυπώνουν, τους κυνηγά ο χειμώνας στις γωνιές που γυρεύουν να κοιμηθούν. Ένα κυνηγητό μοιάζει όλη τους η ζωή. Πόσο εύκολο είναι να τα καταφέρεις;

Η Άννα Κοντολέων εξημερώνει τον πλέον ανυποψίαστο αναγνώστη. Η σκληρή ζωή ενός πρόσφυγα περνά από τα χέρια σου γυρίζοντας τις σελίδες, την ώρα που η ιστορία του Αμίρ και η ισάξια του Μαλίκ, τρέχουν μπροστά σου. Οι διακειμενικές παραπομπές στον Μικρό Πρίγκιπα του Αντουάν Σαιν ντε Εξυπερί συν-υφαίνουν μια ιστορία εξημέρωσης, φιλίας και αγάπης, μέσα από τις ξεκάθαρες αντανακλάσεις της σκληρής ζωής ενός νεαρού πρόσφυγα σε έναν τόπο που υποσχεθηκε στα όνειρά του καλύτερη τύχη.

Αφηγηματική ροή σε υψηλό επίπεδο και οι αληθινές ιστορίες των περισσότερων προσφύγων μέσα από αυτή του Αμίρ και του πιστού του συντρόφου, του Μαλίκ. Δεν είναι μια απλή ιστορία. Είναι και ένας γόνιμος σπόρος ευαισθητοποίησης γύρω από τα χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά που ταξιδεύουν για άλλους τόπους χωρίς τους γονείς τους, όχι γιατί δεν τους θέλουν μαζί, αλλά γιατί τους έχουν χάσει ή έχουν χωριστεί βίαια από αυτούς.

Από τις εκδόσεις Πατάκη.