Προσοχή στις ευχές! της Στέλλας Μιχαηλίδου

0
2280

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η πιο γνωστή ηρωίδα παραμυθιών όλου του κόσμου… η Κοκκινοσκουφίτσα. Η πασίγνωστη μικρούλα με τα κατακόκκινα ρούχα αρνείται να ζει και να ξαναζεί την ίδια ιστορία. Πλήττει! Οι ζωές των ηρώων των άλλων παραμυθιών στα μάτια της φαντάζουν πιο ενδιαφέρουσες κι ελκυστικές.

Κλείνει λοιπόν τα μάτια κι εύχεται να βρεθεί σε κάποιο άλλο παραμύθι. Η ευχή της συμπίπτει χρονικά με την ευχή της Σταχτοπούτας και της Χιονάτης. Κι όταν η ηρωίδα μπαίνει στα παραμύθια τους της συμβαίνουν αρκετά δυσάρεστα περιστατικά. Την κακομεταχειρίζονται οι κακές αδερφές, τη δηλητηριάζει η μητριά και θέλει να τη φιλήσει ένας βάτραχος που δεν είναι καν πρίγκιπας αλλά μακρινός του συγγενής! Τη συνέχεια δεν είναι δύσκολο να τη μαντέψει κανείς…

Η Στέλλα Μιχαηλίδου γράφει μια ακόμα παραμυθοσαλάτα με ηρωίδα την Κοκκινοσκουφίτσα σε ένα βιβλίο βραχείας φόρμας και εύθυμα στιχάκια τα οποία προσφέρονται για θεατρικό δρώμενο με μικρά παιδιά. Η εικονογράφηση ανήκει στον Νίκο Κουμαριά ο οποίος μάλλον ζωγραφίζει κατ’ αποκλειστικότητα τις Κοκκινοσκουφίτσες της Στέλλας Μιχαηλίδου. Δημιούργησε λοιπόν μια αξιαγάπητη, εκφραστική, σκερτσόζα περσόνα.

THE BOOK SECRET

Ζητήσαμε από τη Στέλλα Μιχαηλίδου να μοιραστεί με το elniplex ένα μικρό μυστικό του βιβλίου κι εκείνη πρόθυμα μας είπε:

«Ένα μέρος της ιστορίας των ευχών γράφτηκε με αφορμή την παρουσίαση της δεύτερης έκδοσης του βιβλίου μου «Περπατώ εις το δάσος» το 2004.

Το κείμενο είχε κάτι που μου άρεσε και με προκαλούσε. Ναι μεν είχε κάποια κοινά στοιχεία με το Περπατώ, όπως την κεντρική ηρωίδα και το μπέρδεμα γνωστών παραμυθιών, αλλά η ουσία της περιπέτειας και το νόημα της είχαν κάτι εντελώς διαφορετικό που μου ταίριαζε περισσότερο.

Στην περίπτωση του Περπατώ η Κοκκινοσκουφίτσα μπλέκεται σε άλλα παραμύθια χωρίς να το γνωρίζει και χωρίς να το επιθυμεί. Κάποιος άλλος – κάνοντας βέβαια τρομερές γκάφες – σχεδιάζει τη ζωή της και την οδηγεί όπου αυτός θέλει. Αυτός αποφασίζει το πότε θα λήξει η πορεία της μέσα στο δάσος και το πώς θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια ενηλικίωσης.

Στην περίπτωση των ευχών η ίδια η Κοκκινοσκουφίτσα έχει την ευθύνη της ζωής της. Η ίδια επιθυμεί, η ίδια αποφασίζει να την αλλάξει. Λειτουργεί όμως μη συνειδητά, με επιπολαιότητα, που έχει ως αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από όσα της δίνουν αληθινή χαρά και όσα και όσους την στηρίζουν. Αποξενώνεται δηλαδή από τον αληθινό της εαυτό και τον κόσμο της. Η ίδια όμως είναι αυτή που το συνειδητοποιεί και κάνει τον αγώνα της για να ξαναβρεί όλα όσα έχασε επειδή πιθανώς τα υποτίμησε ή και τα εχθρεύτηκε.»

Περπατώ εις το δάσος, της Στέλλας Μιχαηλίδου

Κι αν αναρωτιέστε τι είναι αυτό το οποίο ελκύει τη συγγραφέα κι επανέρχεται στο παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας, η ίδια απαντά:

«Γιατί η Κοκκινοσκουφίτσα; Δεν ξέρω. Ίσως γιατί –στην εκδοχή των αδελφών Γκριμ- η Κοκκινοσκουφίτσα έχει δυο ζωές. Ξαναγεννιέται από την κοιλιά του Λύκου. Αφού έζησε κάνοντας λάθη που την οδήγησαν στο θάνατο, γεννιέται πιο σοφή, πιο συνειδητή, εκτιμώντας αυτό που είναι, αναγνωρίζοντας την πολυτιμότητα  των ανθρώπων που έχει γύρω της και αλλάζοντας την οπτική και το αίσθημα της απέναντι στο κάθε τι.

Ίσως βέβαια και γιατί συνδέθηκα μ’ αυτό το παραμύθι από πολύ μικρή. Ήταν το μόνο που μου είπε η γιαγιά μου Στεργιανή.

Η γιαγιά, είχε στρωμένο στην κρεβατοκάμαρα της ένα τομάρι ζώου. Εγώ ήμουν σίγουρη πως ήταν αυτό του κακού λύκου από την ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας. Πώς να μην σκεφτώ ότι η γιαγιά μου κι εγώ είχαμε κάποια σχέση με το παραμύθι;»

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Προσοχή στις ευχές!
Συγγραφέας: Στέλλα Μιχαηλίδου
Εικονογράφηση: Νίκος Κουμαριάς
Επιμέλεια-Διορθώσεις: Φώτης Γιάντσιος
Εκδόσεις: Βάρφη Εκδοτικός Οργανισμός, Απρίλιος 2018
Σελίδες: 34
Μέγεθος: 27 Χ 25
ISBN:
978-618-5261-23-8

Κερδίστε ένα αντίτυπο – πατήστε εδώ

Δείτε ακόμα:

«Φοβάμαι την έλλειψη ορμής για ζωή και δημιουργία»: συνέντευξη της Στέλλας Μιχαηλίδου