Πώς μαζεύω το παιδί μου μετά τις διακοπές;

0
885

Οι καλοκαιρινές διακοπές για κάποιους τελείωσαν ή για τους πιο τυχερούς τελειώνουν. Τα ρολόγια επιστρέφουν στη θέση τους. Τα ξυπνητήρια ρυθμίζονται. Και εμείς, οι μεγάλοι, έτοιμοι μετα τον πρωινό μας καφέ να μπούμε στην καθημερινή ρουτίνα. Σε έναν αυτόματο πιλότο που δεν ξέρουμε καν πως τον αποκτήσαμε και πως τον λειτουργούμε τόσο καλά χωρίς προσπάθεια και κόπο. Είναι το ίδιο εύκολο όμως και για τους μικρούς μας αγαπημένους;
Πώς να μαζέψουμε τα παιδιά; Πώς να τα περιορίσουμε και να τα εντάξουμε πάλι στο πρόγραμμα; Πώς να ρυθμίσουμε τα δικά τους ρολόγια; Μπορούν να βρουν απόλαυση σ' ένα ξέφρενο εντατικό ρυθμό οργανωμένων δραστηριοτήτων; Υπάρχουν εναλλακτικές που κρατούν τα παιδιά της πόλης μακριά απο τις οθόνες; Τα βιντεοπαιχνίδια, τις κονσόλες;
Σίγουρα η προσαρμογή δεν ειναι εύκολη υπόθεση… γι' αυτό:

* Δώστε τους χρόνο ώστε να προσαρμοστούν στους νέους ρυθμούς 

* Γυρίστε αν ειναι δυνατόν μια μέρα πριν το τέλος των διακοπών σας, ώστε να δείτε και να συναντήσετε τους φίλους σας

* Αφήστε τα σχολικά για την ώρα που θα σας τα ζητήσουν και ρίχτε μια ματιά στις "βιτρίνες" των βιβλιοπωλείων παρέα με τα παιδιά σας.

* Μην παραμελείτε τις βόλτες σας. Βγείτε έξω να κάνετε ποδήλατο

* Προσπαθείστε να αλλάξετε τα ωράρια του ύπνου σας σταδιακά, ξυπνώντας κάθε μέρα λίγο νωρίτερα.

* Μιλήστε για τις δραστηριότητες που ενδιαφέρουν τα παιδιά σας. Βρείτε μαζι τους τα μέρη που θα ικανοποιήσουν τα ενδιαφέροντα τους και με βάση αυτά φτιάξτε μαζί τους το πρόγραμμα τους.

* Περιποιηθείτε μαζί τους τα φυτά σας στις γλάστρες ή στον κήπο σας

* Διατηρείστε την επαφή σας με τη φύση. Μια βόλτα σε κοντινά δάση, πάρκα ή και δίπλα στη θάλασσα στις μαρίνες των νοτίων προαστίων ειναι πάντα αναζωογονητικά και αντιστρεσογόνα.