Πώς μπορεί ένα Μπιπ να σου αλλάξει τη ζωή! της Δώρας Δόριζα

0
921

Στο κλειστό γυμναστήριο πινγκ πονγκ της μικρής επαρχιακής πόλης έφτασε σε συσκευασία δώρου πριν 4 χρόνια ο κύριος Μπιπ, δώρο και δημιούργημα του Κινέζου αθλητή και εφευρέτη Σιάο Τσεν. Ο κύριος Μπιπ εκτελούσε στο γυμναστήριο χρέη φύλακα, ηλεκτρολόγου, συντηρητή, ενίοτε και προπονητή.

Ο κύριος Μπιπ είναι ρομπότ. Μόνο που τώρα, εντελώς απροσδόκητα, εξαφανίστηκε και όλοι στην πόλη τον αναζητούν. Και ίσως περισσότερο απ’ όλους, η μικρή Ζωή με τα παραπανίσια κιλά, η μόνη που είδε στον κύριο Μπιπ κάτι παραπάνω από ένα ρομπότ. Μα το ερώτημα παραμένει: που πήγε ο κύριος Μπιπ;

Η Δώρα Δόριζα κάνει δυναμικό ντεμπούτο με μια αιρετική ιστορία φιλίας από το κοντινό πια μέλλον, σε μια τυπική επαρχιακή πόλη όπου όλα κινούνται στους ρυθμούς των ετήσιων αγώνων. Με άκρως ανατρεπτική αφήγηση και εναλλακτική δομή, η συγγραφέας, εκτός από τη φιλία και την αφανή μητρική συμπαράσταση στα προβλήματα του παιδιού, κλείνει το μάτι στην τεχνητή νοημοσύνη, τις διαφορές των ανθρώπων με τα ρομπότ, τις αρετές αλλά και τις αδυναμίες των “μεταλλικών” μας φίλων και ανατρέπει στερεοτυπικές αντιλήψεις περί συναισθημάτων και ουσιαστικού συγχρωτισμού.

Με τα απρόμαυρα κομίστικα σκίτσα της Δανάης Κηλαηδόνη, ο κύριος Μπιπ ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία και την απουσία νευρικών διδακτισμών τη στιγμή που καταφέρνει να ενεργοποιήσει τη σκέψη σου σε πολλά.

Εκδόσεις Πατάκη.

THE BOOK SECRET

Η Δώρα Δόριζα γράφει στο ELNIPLEX για τα μικρά μυστικά του κυρίου Μπιπ:

Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο κύριος Μπιπ;

Είναι όλοι αυτοί που πιστεύουν ότι αξίζεις και με έναν τρόπο μαγικό σου δίνουν φτερά για να «πετάξεις».
Μπορεί να είναι οποιοσδήποτε…

Ένας δάσκαλος, ένας γονιός ή, όπως συμβαίνει στην ιστορία μας, ένας καλός φίλος.
Μακάρι να έχουμε όλοι την τύχη να βρούμε έναν τόσο καλό φίλο!
Μακάρι να μπορέσουμε κι εμείς να γίνουμε τόσο σημαντικοί για τους δικούς μας φίλους!
Τότε, όλος ο κόσμος θα γεμίσει αληθινούς φίλους
…και ο ουρανός «φτερωτά» παιδιά.
Δεν είναι υπέροχο;

Να σας πω ένα μυστικό;
Έχω κι εγώ έναν τέτοιο φίλο. Είναι αυτός που με ενθάρρυνε να ασχοληθώ με τα παραμύθια και τις παιδικές ιστορίες. Και αφού, στα θεατρικά μου ταξίδια με τα παιδιά, κύρια επιδίωξή μου είναι να τα ενθαρρύνω να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους, έγραψα αυτή την ιστορία. Οι εκδόσεις Πατάκη την πίστεψαν και τη μεταμόρφωσαν σε αυτό το βιβλίο. Η Βασιλική Νίκα επιμελήθηκε και δημιούργησε τις δραστηριότητες που θα βρείτε στο τέλος του βιβλίου και η Δανάη Κηλαηδόνη, με την εξαιρετική εικονογράφησή της, έδωσε στον Μπιπ μία ρόδα για να προλαβαίνει να πηγαίνει παντού. Γι’ αυτό μην απορήσετε αν κάποια μέρα τον βρείτε και στο δικό σας σπίτι…

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Πώς μπορεί ένα Μπιπ να σου αλλάξει τη ζωή!
Σειρά: Στα βαθιά, 2.000 λεύγες
Συγγραφέας: Δώρα Δόριζα
Εικονογράφηση: Δανάη Κηλαηδόνη
Εκδόσεις: Πατάκη, Μάιος 2018
Σελιδοποίηση: Νίκη Αντωνακοπούλου
Διόρθωση: Θανάσης Κοκολόγος
Φιλμ, μοντάζ: Μαρία Ποινιού-Ρένεση
Σελίδες: 56
Μέγεθος: 14 X 20
ISBN: 978-960-16-7540-4