Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει

0
1818

Τίτλος: Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει
Συγγραφείς: Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη
Εικονογράφηση:
Σοφία Τουλιάτου
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Μάιος 2014
Σελίδες: 24
Μέγεθος: 21 Χ 29
ISBN: 978-960-569-162-2

Αγόρασέ το

elefantascoverΜια φορά κι έναν καιρό ζούσε σε ένα αγρόκτημα ένα μικρόσωμο ποντικάκι. Πρωί πρωί βολτάροντας και στην πείνα τη μεγάλη αντάμωσε ένα λαχταριστό κομμάτι τυρί. Ήταν σχεδόν δικό του. Έπρεπε να απλώσει το χέρι του και να το πιάσει. Μα την τελευταία στιγμή εμφανίστηκε από το πουθενά σχεδόν ένα σκίουρος, βούτηξε το τυρί και μην τον είδατε.
Το ποντικάκι τα έβαλε με τον εαυτό του. “Αν ήμουν μεγαλόσωμος, δε θα τολμούσε να μου πάρει το τυράκι μου”, είπε. Στη βόλτα του, παρέα με το παράπονό του, θα συναντήσει διαδοχικά άλλα 5 ζώα, το ένα μεγαλύτερο από το προηγούμενο: χελώνα, χήνα, γουρούνι, γάιδαρος, ελέφαντας. Μέχρι που ο ελέφαντας θα τον εκπλήξει όσο δε χωρά ο νους. “Υπάρχει ένα ζώο μεγαλύτερο από μένα, ένα ζώο που φτάνει ως τον ουρανό”, του λέει ο ελέφαντας. Ο ποντικούλης θα ανέβει στο αυτί του ελέφαντα και θα αντικρίσει το “τεράστιο” ζώο για το οποίο του μιλούσε ο ελέφαντας. Είναι ο ψύλλος ο γίγαντας και έχει έναν απίστευτο τρόπο να αποδείξει ότι είναι σπουδαίος, υπολογίσιμος και μια αξιόλογη μορφή ζωής που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους άλλους. Κι αυτός αποτέλεσε την πηγή θάρρους και αυτοπεποίθησης για τον μικρό ποντικό για να φέρει τη ζωή στα μέτρα του.

Το νέο βιβλίο του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη, της ομάδας Κοπέρνικος δηλαδή, είναι ένα σύγχρονο κλιμακωτό παραμύθι που έχει στο επίκεντρο του την μαθηματική και ψυχοκοινωνική έννοια του μικρότερου-μεγαλύτερου. Σχεδόν κάθε μορφή ζωής στη φύση έχει κάποιους μικρότερους και κάποιους μεγαλύτερους συμπολίτες. Το ίδιο και στην κοινωνία των ανθρώπων. Το σωματικό μέγεθος διαφέρει μα και καθορίζει συχνά στάσεις, πεποιθήσεις, συμπεριφορές μας. Στα παιδιά, τα μεγέθη συχνά εγκαθίστανται στη σκέψη τους με βασανιστικά αποτελέσματα πολλές φορές. Τα ταλαιπωρούν τα μεγέθη. Όχι τόσο στην αναγνώρισή και σειραθέτησή τους. Αυτό κάποια στιγμή θα επιτευχθεί αν το προσπαθήσουμε και εξασκηθούμε. Η ταλαιπωρία είναι ψυχολογική. Και καθώς μεγαλώνουν, οι σωματικές διαφορές, τα μεγέθη και τα ύψη μεγαλώνουν κι η αυτοπεποίθηση αρχίζει να δέχεται χτυπήματα. Το ψυχολογικό bullying είναι παρόν.

“Ναι, είναι αλήθεια ότι τα παιδιά συχνά “στέκονται” περισσότερο στο εξωτερικό περίβλημα αγνοώντας -ή υποτιμώντας- την εσωτερική πραγματικότητα”, μας λέει ο Άγγελος Αγγέλου. “Είναι ίσως κι αυτός ένα είδος αμυντικού ή αντανακλαστικού μηχανισμού που λειτουργεί με στόχο να εξάγει πιο άμεσα κάποιο χρήσιμο συμπέρασμα. Θέλει χρόνο και προσπάθεια το “πέρασμα” στην άλλη, πιο αθέατη, πλευρά. Αυτής που ξεπερνάει την εικόνα και την αίσθηση και οδηγεί σε μια πιο νοητική, πιο σύνθετη -και τελικά πιο αληθινή- εικόνα των πραγμάτων. Και είναι δυστυχώς πολύ συχνό το φαινόμενο να παραμένει “κλειστή” αυτή η πλευρά ακόμα και στους πολύ μεγαλύτερους.”

Το “μικρότερος” και “μεγαλύτερος”, “ψηλότερος”, “κοντύτερος” και όλοι οι συναφείς βαθμοί των μεγεθών μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό εργαλείο κατάδυσης μας όχι μόνο στις πρωτογενείς αυτές μαθηματικές έννοιες αλλά και στο ψυχολογικό σκέλος του ζητήματος. Να εστιάσουμε στα συναισθήματα που μας γεννούν, στους αρνητισμούς (και να τους πολιορκήσουμε). Να εστιάσουμε στην καρδιά και το νου των ανθρώπων και να τα στείλουμε στο θρόνο της κρίσης.

Το βιβλίο μας προσφέρει απλόχερα όλη αυτή τη βάση με έναν τρόπο εξαιρετικά διασκεδαστικό. Ένας ελέφαντας χορεύει στο πρόσταγμα ενός ασήμαντου στο μέγεθος “ζώου”. Τι βρέθηκε όμως στο επίκεντρο της σκέψης των συγγραφέων για να καταπιαστούν με αυτό το θέμα; Ο Άγγελος Αγγέλου μας είπε: “Πάντα θέλαμε να κάνουμε ένα κλιμακωτό παραμύθι κι επειδή αυτόν τον καιρό ασχολούμαστε…με τα μεγέθη γενικώς (βλέπε τα Μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή), το βρήκαμε πολύ εύστοχο να σχολιάσουμε τη σχέση εικόνας-περιεχομένου ή αλλιώς εικονικής και ουσιαστικής δύναμης.”

Η εικονογράφηση της Σοφίας Τουλιάτου είναι παραπάνω από ευφάνταστη. Τα οκτώ ζώα δεν απεικονίζονται συμβατικά στις γεωμετρικές φόρμες που προσμένει ένας εθισμένος στην φωτογραφική αποτύπωση των μορφών. Η χελώνα για παράδειγμα εκτός της φόρμας του καβουκιού της, κουβαλά σε αυτό έναν διάκοσμο λουλουδιών (πέρα από το αισθητικό του πράγματος) που σαγηνεύει τα μάτια των μικρών αναγνωστών (τους το διάβασα και το λέω μετά γνώσεως που προέκυψε από την διακοπή που υπέστην για να σχολιάσουν το καβούκι της). Κι όχι μόνο αυτό αλλά…Αλλά καλύτερα να αφήσω την ίδια την εικονογράφο να σας πει το μυστικό: “Νομίζω ότι είναι από τις πιο ολοκληρωμένες δουλειές, σε άψογη συνεργασία με την καταπληκτική ομάδα Κοπέρνικος…Κράτησα το ψηφιακό, αφού δουλεύω έτσι το τελευταίο μεγάλο διάστημα, προσθέτοντας όπου χρειαζόταν σκαναρισμένες επιφάνειες (χαρτιά, υφάσματα) τα οποία επεξεργάστηκα ανάλογα. Το μεγάλο μυστικό αποκαλύφθηκε! Ενδιαφέρον επίσης είχε το πώς θα δείχναμε το μεγάλο και το μικρό, μιας και σε αυτό στηρίζεται το βιβλίο. Έτσι το ποντίκι μικραίνει συνεχώς ενώ τα ζώα μεγαλώνουν (κλιμακωτά, όπως και το κείμενο). Μέχρι να συναντήσουμε τον ψύλλο. Εκεί αλλάζουν οι αναλογίες!”

Από τις πλέον άρτιες φετινές εκδόσεις. Η αδυναμία μας μετατρέπεται σε δύναμη, το βιβλίο γίνεται ψυχαγωγία και ο ελέφαντας μπορεί να χορέψει. Όλα γίνονται.

Ο ελέφαντας χόρευε, ο ψύλλος διέταζε, η χελώνα κέρδισε τις καρδιές μας με εκίνο το καβούκι θαύμα. Και τη ζωγραφίσαμε. Ιδού μια πραγματικά εντυπωσιακή ζωγραφιά νηπίου (6 ετών)

Ο ελέφαντας χόρευε, ο ψύλλος διέταζε, η χελώνα κέρδισε τις καρδιές μας με εκείνο το καβούκι θαύμα. Και τη ζωγραφίσαμε. Ιδού μια πραγματικά εντυπωσιακή ζωγραφιά νηπίου (6 ετών)

ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

***

Η Έμη Σίνη μεγάλωσε στη Ρόδο, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το 2005 ξεκίνησε να γράφει στίχους για παιδικά τραγούδια και μικρές ιστορίες. Το 2007 παίρνει μαζί με τον Άγγελο Αγγέλου το Α’ βραβείο στο διαγωνισμό Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου ενώ το 2008 κάνει την εμφάνισή του Ο μικρός Κοπέρνικος με δυο παιδικές μουσικοθεατρικές ραδιοφωνικές σειρές (“Τα Χριστούγεννα του μικρού Κοπέρνικου” και “Ο μικρός Κοπέρνικος και οι 7 άθλοι”) στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Τους γνωρίσαμε ακόμα περισσότερο το 2009 όταν σε μουσική Άγγελου Αγγέλου και στίχους Έμης Σίνη, ο δίσκος “Ο κόσμος ανάποδα” γύρισε με το δικό του τρόπο ανάποδα την παιδική δισκογραφία. Εξαιρετικά τραγούδια-παραμύθια με το Σπύρος Σακκάς, το Σωκράτη Μάλαμα και άλλες σπουδαίες φωνές στις ερμηνείες. 

Ο Άγγελος Αγγέλου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο αλλά αγάπησε περισσότερο τη μουσική. “Ο κόσμος ανάποδα”, “Ο μικρός Κοπέρνικος” και όλες οι δημιουργίες που από κοινού έχουν κυκλοφορήσει με την Έμη Σίνη έχουν κερδίσει την αγάπη χιλιάδων μικρών και μεγάλων. Ήταν η γνωριμία του με τον μικρό Κοπέρνικο και την Έμη Σίνη που διέσπασαν τη μέχρι τότε ρουτίνα του. Από το κάστρο Πυρετού, στους πρόποδες του όρους Πατούσα και στο καταφύγιο των Πιλάφηδων.

Μαζί έχουν γράψει δεκάδες θεατρικά έργα, κείμενα και βιβλία για παιδιά, ξεκινώντας την πορεία τους από το 2005. Το 2007 κερδίζουν το  Α΄ Βραβείο στο διαγωνισμό Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου για Παιδιά, ενώ το 2008 και το 2009 γράφουν και σκηνοθετούν τις μουσικοθεατρικές ραδιοφωνικές σειρές «Τα Χριστούγεννα του μικρού Κοπέρνικου» και «Ο μικρός Κοπέρνικος και οι 7 'Aθλοι» που εκπέμπονται καθημερινά από τη συχνότητα του Δεύτερου Προγράμματος και κερδίζουν την αγάπη των μικρών ακροατών σε όλη την Ελλάδα. Το 2009 κυκλοφορεί ο δίσκος τους «Ο Κόσμος Ανάποδα», με τραγούδια για παιδιά που ερμηνεύει ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Σπύρος Σακκάς, η Δανάη Παναγιωτοπούλου κ.α. Την ίδια χρονιά ιδρύουν την καλλιτεχνική ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ (www.kopernikos.gr) που αποτελείται από ηθοποιούς, τραγουδιστές, μουσικούς σκηνογράφους και εικονογράφους και που έχει σαν στόχο τη δημιουργία πρωτότυπων και ποιοτικών παραστάσεων για παιδιά κάθε ηλικίας. Παραστάσεις τους έχουν ανέβει στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Ελληνικός Κόσμος) και σε άλλα θέατρα της Αθήνας, αλλά και της επαρχίας.

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Σοφία Τουλιάτου αποφοίτησε από το τμήμα Γραφιοτικής του ΤΕΙ Αθήνας. Δουλεύει ως εικονογράφος, κυρίως στον τομέα των παιδικών βιβλίων, και μαζί με τον Πέτρο Μπουλούμπαση αποτελούν τη δημιουργική ομάδα magicpencil.
Διακρίηκε με το 3ο βραβείο στο διαγωνισμό κόμικς του "9" της Ελευθεροτυπίας το 2002. Στην κατηγορία της εικονογράφησης πήρε έπαινο στα ΕΒΓΕ 2005, (Η παλέτα των συναισθημάτων, εκδόσεις Κέδρος) και βραβείο ΕΒΓΕ 2008/ Χρυσό ΕΒΓΕ 2008 (Η Εγγονή του Αι – Βασίλη, εκδόσεις Καστανιώτη).
Η δουλειά της κυκλοφορεί σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Αμερική, Αυστραλία και Ν.Κορέα.

Βιβλία που έχει εικονογραφήσει
Καραλάζου, Θωμαή, www.ΔΑSOS.gr, Εκδόσεις Καστανιώτη (2003)
Μουλάκη, Έρα, Η παλέτα των συναισθημάτων, Κέδρος (2004)     
Παπαγιάννη, Μαρία, Ποιος είναι ο αρχηγός;, Εκδόσεις Πατάκη (2004)     
Μπενέκος, Αντώνης Π., Το ωραιότερο τραγούδι και άλλες ιστορίες, Εκδόσεις Πατάκη (2004
Τριανταφύλλου, Θάλεια, Ψηλογίγαντες και κοντονάνοι, Εκδόσεις Καστανιώτη (2004)     
Τσιαμπόκαλου, Γιολάντα (Sadahzinia), Η κατάρα των μαθηματικών, Ερευνητές (2005)     
Μακρόπουλος, Μιχάλης, Ο Μάρκος και η περίεργη εφεύρεση του καθηγητή Στρφτ, Εκδόσεις Καστανιώτη (2005)     
Παπαγιάννη, Μαρία, Πάντα;, Εκδόσεις Πατάκη (2005)     
Παπαγιάννη, Μαρία, Πρώτος!, Εκδόσεις Πατάκη (2005)     
Σωφρονά, Θεώνη, A Trip to the Zoo, Εκδόσεις Πατάκη (2006)     
Παπαγιάννη, Μαρία, Βιβλιοφάγος κατά… λάθος!, Εκδόσεις Πατάκη (2006)     
Μιχαλοπούλου, Αμάντα, Η εγγονή του Αϊ-Βασίλη, Εκδόσεις Καστανιώτη (2007)     
Παπαγιάννη, Μαρία, Στον πίνακα!, Εκδόσεις Πατάκη (2007)
Συλλογικό έργο, 12 δώρα για τα Χριστούγεννα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)     
Παπαγιάννη, Μαρία, Επιστροφή στο σχολείο, Εκδόσεις Πατάκη (2008)     
Ντεκάστρο, Μαρίζα, Η πόλη μας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)     
Μιχαλοπούλου, Αμάντα, Ο Ισίδωρος και ο ναυαγός, Εκδόσεις Πατάκη (2008)     
Τσιαμπόκαλου, Γιολάντα (Sadahzinia), Πώς να καταβροχθίσετε ένα ουράνιο τόξο, Εκδόσεις Καστανιώτη (2008)     
Χαραλάς, Κώστας, Ένας ιππότης στο πλυντήριο, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2009)     
Μιχαλοπούλου, Αμάντα, Η εγγονή του Αϊ-Βασίλη και τα μπισκότα της αγάπης, Εκδόσεις Καστανιώτη (2009)     
Συλλογικό έργο, Μαθηματικά Β΄ δημοτικού, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.) (2009)     
Συλλογικό έργο, Μαθηματικά Β΄ δημοτικού, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.) (2009)     
Συλλογικό έργο, Μαθηματικά Β΄ δημοτικού, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.) (2009)     
Μπογδάνη – Σουγιούλ, Δέσποινα, Μια σοκολάτα για το Νικόλα, Λέξη Κλειδί (2009)
Παπαγιάννη, Μαρία, Ο γύρος του κόσμου με το ποδήλατο, Εκδόσεις Πατάκη (2009)
Μπουραζοπούλου, Ιωάννα, Το ταξίδι των τρολ, Εκδόσεις Καστανιώτη (2009)     
Μιχαλοπούλου, Αμάντα, Διακοπές στο σπίτι με τον Ισίδωρο, Εκδόσεις Πατάκη (2010)     
Συλλογικό έργο, Μαθηματικά Β΄ δημοτικού, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.) (2010)     
Συλλογικό έργο, Μαθηματικά Β΄ δημοτικού, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.) (2010)     
Συλλογικό έργο, Μαθηματικά Β΄ δημοτικού, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.) (2010)     
Λαμπάκη, Ελπίδα, Περιπέτεια στο Αιγαίο, Εκδόσεις Καστανιώτη (2010)     
Λαμπάκη, Ελπίδα, Περιπέτεια στο Αιγαίο, Εκδόσεις Καστανιώτη (2010)     
Μιχαλοπούλου, Αμάντα, Η εγγονή του Αϊ-Βασίλη και η εξαφάνιση των ξωτικών, Εκδόσεις Καστανιώτη (2011)     
Μιχαλοπούλου, Αμάντα, Τ + Υ = Αγάπη για πάντα, Εκδόσεις Πατάκη (2011)         
Μιχαλοπούλου, Αμάντα, Έρχεται ο Ίνξορ, Εκδόσεις Πατάκη (2012)     
Μπαμπέτα – Μπακιρτζή, Ιωάννα, Η Ζωή που περισσεύει…, Εκδόσεις Πατάκη (2013)     
Παπαγιάννη, Μαρία, Μικρές ιστορίες του Πέτρου, Εκδόσεις Πατάκη (2014)     
Αγγέλου, Άγγελος, Πως να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2014)     
Βάρβογλη, Λίζα, Έχασα το χρώμα μου και ψάχνω να το βρω, Εκδόσεις Καστανιώτη (2002) Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)     
Μπαμπέτα – Μπακιρτζή, Ιωάννα, Η καλύτερη μαμά, Εκδόσεις Πατάκη (2016)