More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΠώς φτιάχνεται ένα παιδικό βιβλίο-και οι συνέπειες για το περιβάλλον μας, της...

    Πώς φτιάχνεται ένα παιδικό βιβλίο-και οι συνέπειες για το περιβάλλον μας, της Ροδούλας Παππά (εικ.: Κώστας Μαρκόπουλος)

    Παρουσιάζοντας σε αυτόν τον ιστότοπο αρκετά ελληνικά και μεταφρασμένα βιβλία για παιδιά και μη παρουσιάζοντας εξίσου αρκετά, πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί για το πόσα πολλά βιβλία πλέον εκδίδονται παγκοσμίως, για την χρησιμότητα όλων αυτών των τίτλων στα ράφια των βιβλιοπωλείων και την αναγνωστική ζωή τουλάχιστον ενός παιδιού. Το νέο βιβλίο της Ροδούλας Παππά, του Κώστα Μαρκόπουλου και των εκδόσεων Νεφέλη πιάνουν την βιομηχανία του βιβλίου από την πρώτη σταγόνα της βροχής, αυτή που ποτίζει το συνήθως μακρινό δέντρο (υψηλή μετανάστευση) από το οποίο θα φτιαχτεί το βιβλίο που κρατάμε στα χέρια μας. Ξετυλίγεται έτσι ένα ιδιαίτερης αισθητικής βιβλίο το οποίο περιγράφει με πληρότητα ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής ενός και κάθε βιβλίου. Γιατί το βιβλίο δεν ξεκινά από την ώρα που ο υπεύθυνος εκδόσεων του αντίστοιχου εκδοτικού οίκου λαμβάνει ένα χειρόγραφο με μία ενδιαφέρουσα ιδέα αλλά αρκετά πιο πριν στα βάθη κάποιου δάσους ή -είθε- σε κάποιο εργοστάσιο ανακύκλωσης χαρτιού.

    Δάσος, κοπή δέντρων, πολτοποίηση κορμών, παραγωγή χαρτοπολτού και λεύκανσή του, χημικές ουσίες επεξεργασίας, μελάνια, τυπογραφείο, συγγραφέας και ιδέα, χειρόγραφο, έκδοση, εικονογράφος, υπεύθυνος σχεδιασμού, σελιδοποίηση, στοιχειοθεσία, βιβλιοδετείο είναι μερικές μόνο από τις γνωστικές έννοιες που επεξηγούνται στο βιβλίο.

    Το σημαντικότερο γι’ αυτό το βιβλίο γνώσεων, ως προς το περιεχόμενό του, είναι το διπλό του κείμενο, ένα σύντομο και περιεκτικό στο σώμα της εικονογράφησης με τις βασικές επεξηγήσεις για τους μικρότερους αναγνώστες περίπου 4-6 ετών και ένα αρκετά εκτενέστερο, πλήρως επεξηγηματικό για αναγνώστες από 7-8 ετών δίχως ηλικιακό τέλος, καθώς οι γνώσεις που παρέχονται είναι πολύ ενδιαφέρουσες για κάθε αναγνώστη. Αυτό το δεύτερο κείμενο δεν λειτουργεί απλώς ως προέκταση του πρώτου, αλλά και ως επεξηγηματικός χάρτης διαπραγμάτευσης του θέματος.

    Η περιβαλλοντική διάσταση της υπόθεσης “έκδοση βιβλίου” είναι τουλάχιστον ο μισός λόγος για τον οποίο φτιάχτηκε αυτό το βιβλίο. Οι δημιουργοί του μάς γνωρίζουν όλες τις προεκτάσεις της έκδοσης ενός βιβλίου στο περιβάλλον και καταδεικνύουν τη σημασία του ανακυκλωμένο χαρτιού, των μελανιών χαμηλής οσμής και της επιλογής από εκδότες και αναγνώστες καλών βιβλίων, με μικρό οικολογικό αποτύπωμα. Οι χρήσιμες πληροφορίες, η ουσιαστική γνώσης της εκδοτικής αλυσίδας σε συνδυασμό με την ουσιαστική περιβαλλοντική γνώση και ευαισθητοποίηση, αλλά και η συνολική του αισθητική, το καθιστούν ένα ιδιαιτέρως όμορφο και προσεγμένο βιβλίο.

    Εκδόσεις Νεφέλη. Προτείνεται.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Πώς φτιάχνεται ένα παιδικό βιβλίο-και οι συνέπειες για το περιβάλλον μας
    Συγγραφέας: Ροδούλα Παππά
    Εικονογράφηση: Κώστας Μαρκόπουλος
    Εκδόσεις: Νεφέλη, Οκτώβριος 2019
    Τυπογρ. διόρθωση: Αρετή Μπουκάλα
    Στοιχειοθεσία-σελιδοποίηση: Περικλής Δουβίτσας
    Σελίδες: 28
    Μέγεθος: 30 Χ 25
    ISBN: 978-960-50-4269-1

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular